|

Promosyonda bonus yarışı

Emekli promosyonunda yeni dönem başladı. Emekliler istedikleri bankayı seçecek. Banka rekabetinde, emekliye verilecek indirim ve avantajlar etkili olacak. Bankalar, emekli müşterilerine özel kredi ve mevduat faizi vermek için çalışmaları hızlandırdı.

Yeni Şafak
08:45 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 08:48 - 17/02/2017 Cuma
Diğer
1.000 liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, 1000-2000 lira arası 375 lira, 2000 lira üzerine ise 450 lira ödeme yapılacak.
1.000 liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, 1000-2000 lira arası 375 lira, 2000 lira üzerine ise 450 lira ödeme yapılacak.

Sosyal güvenlik sisteminin temeli olan emeklilerin maaş ödemeleri ve bunlar için ödenen promosyonlar, bankacılık sisteminin önemli bir hizmet alanını oluşturuyor.



11.5 milyon emeklisi olan ve her yıl 500 bin kişinin emekli olması beklenen Türkiye'de geçtiğimiz dönemlerde emekli maaşı promosyonları için bankacılık sektörü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yürütülen görüşmelerde 900 TL rakamı bile telaffuz edilmişti.



Ancak bankaların bu promosyon maliyetini karşılamayacağı görüşü hakim olunca maaş ödemelerinin büyük kısmının kamu bankaları tarafından gerçekleştiği sektörde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sistemi bütün bankalara açan bir promosyon tarifesini uygulama kararı aldı. Milliyet'in haberine göre, bu kapsamda sektörde büyük küçük banka ayırımı yapmadan 16 banka ile emekli maaşı protokolü imzalandı.



Böylece sektörde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli olacak yeni emekliler ve şu anda emeklilik maaşlarını aldıkları bankadan başka bir bankaya taşımak isteyen emeklilere, istedikleri bankayı tercih etme hakkı tanınmış oldu.



Ek bonuslar gelecek...


Şu anda SGK ile Denizbank arasındaki mevcut anlaşma gereği yeni emekliler ilk maaş ödemelerini Denizbank üzerinden gerçekleştiriyor.



Ancak SGK ile Denizbank arasındaki özel protokol, mayıs ayında bitiyor. Bu tarihten sonra sektörde SGK ile protokol imzalayan tüm bankalar arasında emekli maaşı rekabeti başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuya ilişkin olarak, “Birçok banka bu protokole imza attı. Emeklilerimize farklı önerilerde bulunan bankalar olacak. Bankaların farklı bonuslar üzerinde çalıştığını duyduk. Bundan sonrası onlara ait. Rekabete açık bir konu. Bizim belirlediğimiz rakamların üzerine hangi bonusları eklerlerse biz mutlu oluruz” açıklamasında bulundu.



Rekabet mayısta başlıyor


Türkiye bankacılık sektöründe emekli maaşı ödemelerinin büyük bölümü, kamu bankaları tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak başlatılan yeni promosyon tarifesiyle kamu ve özel bankalar ve ayrıca özel bankalar arasında ciddi bir rekabet başlayacak.



Sektöre bakıldığında kamu tarafında Ziraat Bankası ve Halkbank, özel bankalar arasında ise Denizbank, İş Bankası ve Garanti Bankası, emekli ödemelerinde ağırlık gösteriyor.



Görüşlerini aldığımız bankacılar emeklilerin bankalar için özel bir segment olduğunu belirterek, emeklilere banka tercih etme şansı tanınmasının sektörde yeni bir rekabet yaratacağını söylediler.



Emekli maaş ödemelerinin sektörde yeni ve farklı avantajların uygulanmasında zorlayıcı olacağını ifade eden bankacılar, emeklilerin bunu dikkate alacağını kaydettiler.



Şu an SGK ile özel anlaşması bulunan Denizbank'ın Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, emeklilere bugüne değin verdikleri hizmet ve avantajların devam ettiğini belirtti. Emeklilerin yaşamını kolaylaştırmaya önem verdiklerini söyleyen Özark, Deniz-bank'a bir emekli getiren kişiye 100 TL vereceklerini söyledi.



EMEKLİLERE BONUSTA ALTIN YOK


Garanti Bankası Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Akten, yeni dönemde bu alandaki rekabetin bankaların verdiği hizmet kalitesi ve farklı avantajlar üzerinden etkin olacağını söyledi.



Garanti'nin emekli bankacılığını her zaman özel bir segment olarak ele aldığını ve müşterinin memnuniyetini öne çıkardığını belirten Akten, bu politikalarını sürdüreceklerini kaydetti. Emekli maaşı promosyonlarında geçmişte çeyrek altın ödediklerini hatırlatan Mahmut Akten, yeni dönemde SGK ile yapılan protokol gereği bunun yerini başka avantajların alacağını söyledi.



Akten, emekli müşterileri için özel kredi faiz indirimleri ve mevduat faizi vereceklerini ifade etti.



Hesaplar '3 yıl' başka bankaya taşınamayacak


- Emeklilere promosyon ödeyecek 16 banka ile SGK arasında protokoller imzalandı.



- 16 bankaya son olarak PTT de dahil oldu. Emeklilerin yüzde 10'u PTT kanalıyla maaş alıyor.



- Sayıları 11.5 milyon kişiyi bulan emeklilere toplamda 5 milyar TL'lik promosyon ödenmesi öngörülüyor.



- Bu anlaşmalar şimdiden toplamın yüzde 99.5'ini kapsadı.



- 1.000 liranın altında emekli maaşı alanlara 300 lira, 1000-2000 lira arası 375 lira, 2000 lira üzerine ise 450 lira ödeme yapılacak.



- Belirlenen bu tutarlar alt limit. Dileyen banka rakamı yukarı çekebilecek.



- Kamu bankaları için ödenecek promosyon miktarı farklı olmayacak.



- Promosyon ödemesi emeklilere aktarılırken 3 yıl hesaplar bankada tutulma karşılığında yapılacak.



- Dolayısıyla emekliler her yıl promosyon ödemesi almayacak.



- Promosyon ödemesi bir seferde yapılacak.



- Emeklilerin maaş alma durumuna göre 1 aydan 3 aya kadar ödemeler gerçekleşecek. Böylece emekli maaşını aldığı 3 sene boyunca değiştiremeyecek.



- Emekliler promosyon alacağı bankada hesabı yoksa, yeni bir hesap açacak.



- Bankadan kredi kartı veya kredili mevduat hesabı alacak.



- Kredi kartını seçen ve kullanan emeklinin kredi kartının üyelik aidatı olmayan ücretsiz bir kredi kartı olması esas olacak.



- Emekliler iki faturayı da otomatik ödemeye bağlayacak.



- Bankaların toplamda 5 milyarı bulan maliyetlerini üç yıl içinde amorti etmesi öngörülüyor.



- 7 milyonu aşkın emekli, maaşını kamu bankalarından alıyor. Kalan 4.5 milyon emekli ise PTT Bank veya özel bankalardan maaş alıyor.




#Emekli
#Promosyon
#Bonus
#SGK
#Kredi kartı
#Otomatik ödeme
#PTT
#Protokol
7 yıl önce