|

Teknoloji sanayi ile birleşecek

Bakanlık, bilim, sanayi ve teknoloji üçlüsünü daha çok entegre etmek için özel bir model çalışması hazırladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışmada Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacak. Kurul, kamunun araştırma, geliştirme ve teknoloji için özel sektöre yapacağı fonlamada faal rol üstlenecek. Çalışma teknoloji ve sanayi birleşimini sağlamlaştıracak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:30 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Bilim, sanayi, teknoloji üçlüsünü özel sektör ile entegre edecek çalışma geliyor.
Bilim, sanayi, teknoloji üçlüsünü özel sektör ile entegre edecek çalışma geliyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bilim, sanayi ve teknoloji halkalarını birleştirecek yeni bir model üzerinde çalıştıklarını belirterek, Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanına sundukları bu yeni modelde kamunun araştırma, geliştirme ve teknoloji için özel sektöre yapacağı fonlamanın tek kaynaktan bütçeleneceğini, bunun için de üst karar mercii olarak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu oluşturulacağını bildirdi. Özlü, İzmir'de Konsolosluk Erkanı Üyeleri Derneğince düzenlenen kahvaltıda konsolos ve fahri konsoloslarla biraraya geldi.



TEK ÇATI HALİNE GETİRECEK


Bakan Özlü, açıklamasında yapısal reformlarda ısrarcı olacaklarını bu reformlardan birinin de Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke olmasına yönelik dönüşüm çalışmaları olduğuna işaret etti. Özlü, bu konularda genelde TÜBİTAK merkezli bir dönüşüm programından bahsedildiğini, ancak çalışmaların sadece TÜBİTAK'ı kapsamadığını, kamunun teknoloji üretmede özel sektöre vereceği destekleri tek çatı altında toplayan bir dönüşüm üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Özlü, şu bilgileri verdi:


“Bilim, sanayi ve teknoloji denilen 3 halkayı ilişkilendirmek üzerine bir politikayı benimsiyoruz. Birinin çıktısı öbürünün girdisi olsun. Bilimden teknolojiye, teknolojiden sanayiye bir çevrimi prensip olarak benimsiyoruz. Bu kapsamda 6 ay süren bir çalışma yaptık. Yeni modeli Bakanlar Kuruluna, Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Yeni modelin hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. Önemsediğimiz nokta, bilim, teknoloji ve sanayi politikalarının müştereken belirlenmesi. Üçünün birbirini tamamlaması, birbirinin girdisi ve çıktısı olmasını öngörüyor. Araştırma Geliştirme Fonu olacak. Amacımız araştırma, geliştirme ve teknoloji faaliyetlerine daha fazla kaynak oluşturmak. Araştırma geliştirmeye harcadığımız bedel GSMH içinde yüzde 1,06 seviyesinde. Bunu yüzde 2'ye, 2023'e kadar yüzde 3 çıkarmayı hedefliyoruz.”



TEK KAYNAKTAN DEĞERLENDİRME


Bakan Özlü, son 14 yılda araştırma, geliştirme ve teknoloji faaliyetlerine ayırdıkları kaynaklarda ciddi artışlar olduğunu, geçen sene 20 milyar 600 milyon lira harcandığını belirterek, araştırmacı personel sayısının 122 bine ulaştığını, patent başvurularında ciddi artışlar olduğunu anlattı.



Buna rağmen ihracattaki, imalat sanayii içinde yüksek teknoloji ürün payının artmadığını, yüzde 4'ün altında kaldığını söyleyen Bakan Özlü, yapısal dönüşümün bu nedenle önem kazandığına dikkat çekti. Özlü, şöyle devam etti:



“Yeni model, çıktı odaklı, performans değerlendirmesi yapan, çıktıları gözden geçiren bir çevrimi öngörüyor. Yeni modelde bütün kamunun araştırma, geliştirme ve teknoloji için özel sektöre yapacağı fonlamayı bir kaynaktan, bir merkezden, bir fondan bütçelemeyi, çıktı bazlı performans değerlendirmesi yapmayı hedefliyoruz. Bunun için üst karar merci, mekanizması kuracağız. Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu olacak. Sayın Başbakanımız başkanlığında ilgili bakanlar da görev alacak. Yeni model bizi, uluslararası ilişkilerde daha kolay ortak olabilir, iş birliği yapabilir konuma getirecek.”



  • Şehir içinde kalan sanayi siteleri taşınacak
  • Sanayinin desteklenmesi noktasında üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketini de tamamladıklarını, gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunacaklarını dile getiren Özlü, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonrası bu paketin hayata geçirileceğini bildirdi. Bu paketle sanayicinin ilettiği problemlerin çözüleceğini aktaran Bakan Özlü, pakette şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin taşınması, özel endüstri bölgelerinin kurulması, OSB içindeki işletmelerden emlak vergisi alınmaması ve emlak vergilerinin minimize edilmesi gibi hususların bulunduğunu aktardı.
  • AR-GE DESTEKLENECEK
  • Yaklaşık 71 madden oluşan paketin geçen yıl çıkarılan Ar-Ge Reform Paketi'ni tamamlayacağına işaret eden Bakan Özlü, şunları kaydetti:“Bu sene çıkaracağımızın adı ise Üretim Reform Paketi. İki kanatlı bir kuş gibi düşünün. Geçen sene çıkardığımız Araştırma Geliştirme Reform Paketinde çok sayıda teşvik, destek mekanizmasını uygulamaya koyduk. Araştırma geliştirme merkezi sayısı şu anda 376. İzmir'de 31. Bunu bu yıl içinde bine ulaştırmayı hedefliyoruz. Sanayicilerimizin Ar-Ge merkezi kurmalarını teşvik edeceğiz. İlk aşamada sayıyı 500'e, akabinde bine ulaştırmayı hedefliyoruz.”
#Teknoloji
#Sanayi
#Bilim
7 yıl önce