|

Trump’ın resti AB’yi Doğu’ya itti

Tramp’ın Avrupa ile Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerini rafa kaldırması, Avrupa Birliği (AB)’nin yönünü Japonya’ya çevirmesinde etkili oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 05:40 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Trump’ın resti AB’yi Doğu’ya itti
Trump’ın resti AB’yi Doğu’ya itti

Japonya ile ticaret anlaşması müzakerelerini resmi olarak 25 Mart 2013’te başlatan AB, Donald Trump’ın tutumu sonrasında Japonya ile serbest ticaret anlaşması için gaza bastı.

Birçok sektörü
etkileyecek

Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi (CEPS) uzmanı Jacques Pelkmans, küresel ticaretin en büyük oyuncularından Avrupa Birliği (AB) ve Japonya arasında devam eden Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine ilişkin, “Yapıcı ve ciddi bir atmosfer hakim durumda. Anlaşmanın bu yıl içerisinde imzalanmasını bekliyorum” dedi.

Pelkmans, uzlaşı sağlanırsa anlaşmanın birçok sektöre fayda sağlayacağına dikkat çekti. Olumlu yönde etkilenecek sektörler ise ilaç, tıbbi malzeme, tarım, gıda, otomotiv ve tren ekipmanı olarak sıralandı. Müzakerelerde en çekişmeli konuların patentler, gıda katkıları, otomobil standartları, teknik düzenlemeler ve elektronik ticaret gibi alanlar olduğunu hatırlatan Pelkmans, “AB ve ABD arasındaki TTİP müzakerelerinde güçlü bir karşıtlık mevcuttu. AB-Japonya anlaşması için böyle bir durum yok. Yapıcı ve ciddi bir atmosfer hakim durumda. Anlaşmanın bu yıl içerisinde imzalanmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Abe’nin Avrupa’ya gelmesi bekleniyor

Müzakerelerin 18’inci turu Nisan ayında Tokyo’da gerçekleştirilmişti. Tokyo, AB’nin otomobil ve yan sanayine uygulamakta olduğu yüzde 10 seviyesini bulan gümrük vergilerinin, Brüksel de Japonya’nın gıda ve süt ürünlerine uygulanan vergilerin kaldırılmasını talep ediyor. Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin 7-8 Temmuz’da Almanya’da gerçekleştirilecek G-20 zirvesine katılmak üzere Avrupa’ya gelmesi bekleniyor. Ticaret anlaşmasına destek göstermek ve hızlandırmak için Abe’nin Brüksel’e uğraması ve AB yetkilileriyle görüşme yapması öngörülüyor.


#ABD
#Donald Trump
#AB
7 yıl önce