|

Türk Lirası'nın değeri artacak

Amerikan Merkez Bankası (FED), Donald Trump’ın Başkanlığı kazanmasından sonra ilk defa faiz açıklaması yapacak. FED'in bugün yapacağı açıklamada 25 baz puanlık faiz artırımı öngörülüyor. Uzmanlara göre, FED'in faiz artırımına gitmesi ilk reaksiyonda TL'nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarında artışa ve dolarda da geri çekilmeye veya dolardaki yükselişin hız kesmesine sebep olabilir.

Ömer Faruk Aktaş
10:00 - 14/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:27 - 20/08/2019 Salı
Yeni Şafak
FED'in toplantısına odaklanan küresel piyasalar, toplantıdan faiz arttımı kararı çıkmasını öngörüyor.
FED'in toplantısına odaklanan küresel piyasalar, toplantıdan faiz arttımı kararı çıkmasını öngörüyor.
Küresel piyasalarda gözler, FED'in bugün yapacağı toplantıya çevrildi. Toplantıdan çıkacak kararın gelişen ülke piyasaları olmak üzere tüm dünya piyasalarında yansımaları gözlenecek.

Destek Menkul Değerler Araştırma Analisti Aysun Göksu, yenisafak.com'a yapmış olduğu değerlendirmede merakla beklenen kararın olası yansımalarını analiz etti. Göksu, FED'in yıl içerisinde gerçekleştirdiği yedi toplantısının ardından bugün başlayan ve yarın son bulacak olan yılın son toplantısında faizlerde 25 bp'lık faiz artışı beklentisi bulunduğunu açıkladı.
  • Göksu, “Kasım toplantısının ardından Aralık ayında faiz artırım beklentilerinin büyük oranda fiyatlamalara dahil olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla FED'in faiz artırımına gitmesi ile beklentinin son bulması ilk reaksiyonda TL'nin de dahil olduğu gelişen ülke piyasalarında artışa ve dolarda da geri çekilmeye veya dolardaki yükselişin hız kesmesine sebep olabilir" dedi.

Piyasalarda gündem FED 'in faiz politikası

FED bu gece 22.00'de faiz kararını açıklayacak. Açıklamalar ile piyasaların esas odaklanacağı konu ise, ilk reaksiyonun ardından 2017 yılı için FED'in faiz artışı programının ne şekilde olacağı.

Yeni Şafak Gazetesi Ekonomi Servisi Şefi İbrahim Acar, "Fed faiz artırırsa dolar güçlenmeye devam eder. Bu da gelişmekte olan ülke para birimlerinin zayıflamasını beraberinde getirir. Ancak faiz artışının ne kadar olacağı da önemli. Eğer 25 baz puan artış yaparsa bu sıkıntı yaratmayan bir seviye olacak. Ancak bunun üstünde bir artış dövizin bütün dünyadaki pozisyonunu daha da güçlendirir" açıklamasında bulundu.

Artış yapmazsa o zaman küresel piyasalar için bir bayram olur diyen Acar, "Buna bağlı olarak TL de güçlenir. Ancak şunu da unutmamak lazım. Fed'in faiz artışı yapacağı beklentisi zaten satın alınmış durumda. Makul seviyede bir faiz artışı volaliteyi sınırlı kılar" dedi.

2017 yılı içinde normalde FED cephesinden iki faiz artışı gelmesi beklenirken Trump'ın agresif politikaları sonucu ulaşılması amaçlanan büyüme, işsizlik ve enflasyon oranları gibi rakamlara daha önceden erişilmesi halinde ekstra bir faiz artışı daha gerçekleşip gerçekleşmeyeceği piyasaları tedirgin edebileceğini vurgulayan Aysun Göksu da, “FED'in gelecek yıl için ikiden fazla faiz artışı hedefi belirlemesi dolara küresel çapta değer kazandırabileceği gibi gelişen ülke para birimlerinde kayba neden olacaktır. Bu anlamda dolardaki güçlenmenin yanında TL varlıklarında görülebilecek değer kaybı kurdaki yükselişe ivme kazandırabilir" açıklamalarında bulundu.

Göksu, “FED'in iki veya daha az faiz artırım hedefi belirlemesi ise, dolara değer kaybı yaşatacak bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. 2017 yılı için FED'in şahin bir tutum sergilemesi ve iç tarafta anayasa ve referanduma dair gelişmeler kurdaki volatilitenin artmasına neden olabilir. Dolayısıyla, FED'den hızlı faiz artışı yapacağı beklentileri öncülüğünde kurda 3.5550 – 3.6080 bölgesi gündeme gelebilir. Diğer yandan, gelecek yıl için FED'in güvercin mesajlar vermesi kurda 3.4000 - 3.3400 bölgesine doğru geri çekilme görülmesine neden olabilir" dedi



#FED
#Destek Menkul Değerler
#Aysun Göksu
#TL
#Dolar
#İbrahim Acar
#Ömer Faruk AKTAŞ
7 yıl önce