|

Türk-Rus ortak fonu geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk-Rus ortak fonu kurulmasının gündemde olduğunu ifade etti.

Yeni Şafak
12:59 - 29/07/2016 Cuma
Güncelleme: 16:58 - 29/07/2016 Cuma
AA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türk-Rus ortak fonu kurulacağını açıkladı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Türk-Rus ortak fonu kurulacağını açıkladı.

Zeybekci, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu.



FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında uluslararası yatırımcıların algısındaki negatifliği gidermek için tüm dünyada bir tanıtım kampanyası başlatacaklarını anlatan Zeybekci, bu kapsamda TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD, Türkiye Müteahhitler Birliği ve 15 kuruluşla Ekonomi Bakanlığı olarak bir toplantı yaptıklarını söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti:



"Ağustosun 10'unda, yani 8-10 Ağustos gibi tüm dünyada bütün televizyonlarda, gazetelerde, bilboardlarda, havaalanlarında, web sitelerinde bir kampanya başlatıyoruz. Biz anlatmayacağız, bizi dostlarımız anlatacak. Türkiye'de yatırımları olan uluslararası kuruluşların CEO'ları, ABD, Almanya, İtalya, İspanya, Japonya, Suudi Arabistan, Kore'nin Türkiye'de yatırımı olan CEO'ların ağzıyla o ülkelerde, Türkiye'deki fırsatları, Türkiye'deki dostluklarını, yaşadıkları olumlu gelişmeleri anlatan bir kampanya. Bizim 'Turkey Discover the Potential' kampanyasının diğer bir versiyonu. 'Türkiye'ye gel ve kendini keşfet ve mutluluğunu keşfet, yatırımı keşfet veya burada güzellikleri keşfet.' Bu şekilde sloganlarla devam edecek ve bir ay sürecek. New York, Moskova, Pekin, Riyad, Londra, Frankfurt gibi 24 merkezden bir dünya turu şeklinde olacak. Ve oralara da Ekonomi Bakanlığı olarak yanımızda 5 kuruluş veya 6 sivil toplum kuruluşu olacak."



Bu kapsamda gittikleri ülkelerde ekonomi bakanlarıyla temasta bulunacaklarını, geniş kapsamlı bir sempozyum düzenleyeceklerini ve Türkiye'yi anlatacaklarını dile getiren Zeybekci, diğer taraftan medyadaki kampanyaların da devam edeceğini bildirdi.



Yabancı ülkelerden gazetecileri, televizyoncuları Türkiye'ye çağıracaklarını da anlatan Zeybekci, "Türkiye'yi yerinde görün, kendiniz bakın, inceleyin, araştırın, sorun diyeceğiz, Türk demokrasi devrimini anlatacağız. Bu bir Fransız Devrimi kadar önemli, bu, Türk sivil demokrasi devrimi diye tarihe geçecek bir dönüm noktası olacak, bunu anlatacağız. Yani artık demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üzerindeki tüm şaibeler, tüm söylentiler ve gölgeleri bir kenara bırakarak çok daha gözü arkada olmadan, sağına soluna tedirgin olmadan ileri bakan, gelecekle ilgili öngörülerini 5 yıldan 10 yıla, 10 yıldan 20 yıla çıkarabilen bir ekonomik perspektifte tüm dünyaya kendimizi tanıtacağız, yüklerimizden kurtuluyoruz şu anda." değerlendirmesinde bulundu.



Türk-Rus Fonu kurulması


Yatırımcıyı ilgilendiren yeni ekonomik paketin ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine de Zeybekci, "Bu hafta sonu tekrar görüşeceğiz, yani acaba Ekonomi Koordinasyon Kurulunu yapabilir miyiz diye. Yapamazsak önümüzdeki hafta içinde ben bunun kamuoyuyla paylaşılacağını, ekonomi dünyasının bunu tartışmaya başlayacağını söyleyebilirim." diye konuştu.



Rusya'ya yapılan ziyareti de değerlendiren Zeybekci, genel itibarıyla 24 Kasım 2015 öncesine bir an önce dönmekle ilgili karşılıklı ittifak olduğunu ifade etti. Rusya ile serbest ticaret anlaşmasına ilişkin 24 Kasım uçak krizinden önce iki tur teknik görüşmeler yapıldığını ancak sonrasında bunun donduğunu hatırlatan Zeybekci, bununla ilgili de sürecin başlatıldığını ve görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.



Zeybekci, "Liderler Zirvesi'nde bence 9 Ağustos'ta hemen hemen her şey yüzde 99, yüzde 100 bitmiş olur, ondan sonrası için çok daha ümitliyim, 24 Kasım'dan çok daha ileride bir noktada olacağız. Çünkü iki ülke arasındaki ticarette hedef 100 milyar dolar. Ortak Türk-Rus Fonu kurulması mesela gündemdeydi, bu hızlı bir şekilde şu anda çalışmaya başladı." ifadelerini kullandı.




#Ekonomi Bakanı
#Nihat Zeybekçi
#Ortak fon
#Rusya
8 yıl önce