|

Yabancı rüzgarlar

Fed’in faiz artırımlarını öteleyebileceği beklentisi piyasalarda bahar havası estiriyor. Kur, ABD işsizlik verilerine karşın dar bantta hareket ederken, yabancılar ocakta 100 milyon dolarlık hisse aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:55 - 5/02/2016 Cuma
Yeni Şafak

Küresel belirsizlikler, jeopolitik risk ortamı ve Fed'in faiz artırımlarını öteleyebileceği beklentisi, yabancı yatırımcının yönünü güvenli liman Türkiye'ye çevirdi. ABD'de işsizliğin son 8 yılın en düşük seviyesine gerilemesine karşın, kur darbantta 2,9197-2,9215'de hareket etti. Borsa ise ocak ayında TL bazında yüzde 2,45, dolar bazında yüzde 1,24 yatırımcısına kazandırdı. Bu ortamda yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul pay piyasalarında ocak ayında 100 milyon dolarlık net alış yaptı.



YÜZDE 2,45 DEĞER KAZANDI


Borsa İstanbul verilere göre, yabancı yatırımcılar, 2015 yılının kasım ve aralık aylarındaki güçlü satışlarının ardından bu yıl ocak ayında alış tarafında yer aldı ve 100 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar, 2015 yılını özellikle kasım ve aralık ayındaki güçlü satışlarla toplam 2 milyar 545 milyon dolarlık net satış ile tamamlamışlardı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yabancı yatırımcıların net alış gerçekleştirdiği ocak ayında TL bazında yüzde 2,45, dolar bazında ise yüzde 1,24 değer kazandı. Yabancıların net satış gerçekleştirdiği 2015 yılında ise endeksin


dolar bazında yıllık kaybı yüzde 33'ü aşmıştı.



EN ÇOK ALIM GARANTİ'DE


Yabancıların ocak ayı işlemlerine bakıldığında, 123 milyon dolarlık net alımla en çok Garanti Bankası hisselerini tercih ettikleri görüldü. Garanti Bankası'nın ardından yabancı yatırımcıların en çok net alım yaptıkları hisse senetleri, 60,9 milyon dolar ile Akbank, 24,8 milyon dolar ile Emlak Konut GYO,15,6 milyon dolar ile Turkcell ve 13,8 milyon dolar ile Vakıfbank şeklinde sıralandı. Yabancı yatırımcılar tarafından en fazla satılan pay piyasaları ise 35,2 milyon dolar ile İş Bankası (C), 18 milyon dolar ile BİM Mağazaları, 17,8 milyon dolar ile Sabancı Holding, 14,5 milyon dolar ile Türk Hava Yolları ve 8,7 milyon dolar ile Coca Cola İçecek oldu.



CARİ AÇIK BEKLENTİSİ 5 MİLYAR DOLAR


Analistler ise kurdaki düşüşün, doların neredeyse bütün para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve gelişmekte olan ülkelere giriş yaşanmasıyla gerçekleştiğini belirtiyorlar. Öte yandan cari açığın, Aralık'ta 5 milyar dolar açık vermesi, düşük petrolle 2015'te cari açığın 33 milyar dolar civarında yılı tamamlaması bekleniyor.



FED SABIRLI OLMALIDIR


Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'in faiz artırmak konusunda “sabırlı” olması gerektiğini söyledi. Kaplan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu an sabır ve analizle verileri değerlendirme zamanı, çünkü bir miktar yavaşlama oldu... Finansal koşullar elbette sıkılaştı, ABD dışındaki büyümenin yavaşladığını biliyoruz ve benim de bir politika yapıcı olarak bunu göz önüne almam gerekiyor” dedi. Fed, küresel finansal krizden bu yana ilk defa Aralık ayında faiz artırdı. Fed yetkilileri tahminlerine göre bu yıl dört kere faiz artırımı yapılması bekleniyor. İşlemciler 2017'ye kadar faiz artırımı yapılmayacağını bile fiyatlıyorlar.



#Fed
#küresel finansal kriz
#Borsa İstanbul
8 yıl önce