|

'Yatırımın kralı' geldi

S. Arabistan Kralı'nın G20 zirvesi için Mardan Palas'ı kapatması magazin malzemesi yapıldı. Ancak dün Antalya'ya gelen heyetindeki İkinci Veliaht Muhammed Bin Salman 1 trilyon dolarlık yatırım fonunu yönetiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/11/2015 Cuma
Güncelleme: 05:08 - 13/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

G20 Zirvesi'ne katılacak liderler; yüzlerce kişilik heyetlerle Türkiye'ye geliyor. Antalya'da kalacak liderler için Belek bölgesindeki oteller tahsis edildi. ABD Başkanı Barak Obama'nın hangi otelde kalacağı güvenlik gerekçesiyle sır gibi saklanırken, Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdülaziz'in Mardan Palas'ta kalacak olması günlerdir magazin malzemesi gibi sunulması dikkat çekiyor.



BABASININ SIRDAŞI




Ancak, 1000 kişilik heyetle Antalya'ya gelen Suudi heyetinde, çok önemli isimler var. Kralı Salman Bin Abdülaziz başkanlığındaki heyette; Suudi Ekonomik Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Suudi Arabistan Savunma Bakanı İkinci Veliaht Prens Majesteleri Muhammad Bin Salman da bulunuyor. Ekonomi ve savunma alanında Suudi Arabistan'ın bir numaralı yetkin ismi olarak bilinen İkinci Veliaht Muhammed Bin Salman, Kralın sırdaşı olarak biliniyor.



TRİLYON DOLARLIK FONU YÖNETEN İSİM


Suudi Arabistan'ın yeni dönemine ilişkin politikalarını sırtlayan isim olarak da öne çıkan genç Prens, ülke ekonomisi ve yönetimine yeni bir vizyon kazandırma çabasıyla dikkat çekiyor. Suudi Arabistan ekonomisini petrole bağımlı olmaktan çıkarıp insan kaynağını da öne çıkarmaya dayalı yeni Suudi yaklaşımına; dünyanın en büyük kamu yatırım fon ile destek veriliyor. 1 trilyon dolar büyüklüğündeki fon, İkinci Veliaht Prensin Muhammed Bin Salman'ın denetiminde bulunuyor.



SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ


Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre; Suudi Arabistan heyetinin çantasında; Türkiye ile önemli işbirliklerini geliştirme planları var. Arabistan yönetimi; G20 Liderler Zirvesi'ni ikili ilişki için önemli bir fırsat olarak takip ettiği gibi; Suriye başta olmak üzere iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konular için de önemli bir anahtar olarak görüyor.



TİCARETİMİZ 5 KAT ARTTI


Son 10 yılda düzenli bir şekilde artış gösteren Arabistan ile karşılıklı ticaretimiz; Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Antlaşması'nın imzalanmasının ardından, 1,1 milyar dolardan 5,4 milyar dolara çıktı. Türkiye'de 1 Kasım seçimleriyle yeniden güçlenen siyasi istikrarı yakından izleyen Suudi Arabistan yönetimi, kurulacak hükümetin Türkiye'yi başlatacağı yeni kalkınma hamlesine büyük önem veriyor.



Bir trilyon dolarlık fonu yönetiyor


2008'de kurulan Suudi Arabistan Yatırım Fonu, dünyanın en büyük kamu sermayeli 'yatırım fonu' niteliğinde. Petrol üreticisi Suudi Arabistan, bu fondan; son olarak geçtiğimiz Temmuz ayında Rusya'ya 10 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı. Avrupa ve Amerika'nın ambargo uyguladığı Rusya'nın son 5 yılda çektiği en büyük doğrudan yabancı yatırım olarak kayıtlara geçen bu yatırımın kararını İkinci Veliaht Prens Muhammed Bin Salman karar verdi.



1000 kişi ile Antalya'da




Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere dün Antalya'ya geldi. Antalya Havalimanına inen Suud Kralı Selman'ı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Antalya Valisi Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel karşıladı. Karşılama töreninde Kral Selman'a çocuklar çiçek takdim etti. Suud Kralı Selman, buradan karayoluyla konaklayacağı Kundu Oteller Bölgesindeki Mardan Palace'a hareket etti. Suud Kralı ve heyetinin gelişi nedeniyle havalimanında iki helikopter ve çok sayıda lüks aracın bekletildiği görüldü. Suud heyetinin gelişi dolasısıyla havalimanı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.





ÜST DÜZEY GÜVENLİK


Suudi Arabistan heyetine ev sahipliği yapacak otelde hazırlıklar aylar önce başlamıştı. Kral Selman bin Abdülaziz Al-Suud dahil olmak üzere yaklaşık bin kişilik bir heyeti için dünya mutfaklarından oluşan özel restoranlar ve 7 bin 500 metrekarelik SPA merkezi, ekstra hizmet verecek. Geceliği 800-15 bin avro arasında değişen 546 saray odasında özel düzenleme yapıldı. Düzenlemeler için dalında uzman bir ekip kuran otel yönetimi, Kral ve ekibine özel bir ağırlama konsepti hazırladı. Mardan Palace'ta konukların ayak basacağı ilk noktadan, helikopter pistine, geçeceği tüm yollar için özel kırmızı halı dokutuldu. Güvenlik tedbirleri de en üst seviyeye çıkarıldı.





#Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud
#G20 Liderler Zirvesi
#ABD Başkanı Barak Obama
#Antalya
8 yıl önce