|

Yeni nesil Sabancı için artı yatırım

Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, yeni görevine başlamasının ardından basınla bir araya geldi. Nasıl bir yönetim anlayışıyla hareket edeceğini ‘yeni nesil Sabancı’ olarak özetleyen Göçmen, gelişen insan profilini gelişen dünya rekabet koşullarında Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürmeyi hedeflediklerini anlattı. Göçmen, bu yılı 5 milyar TL'nin üzerinde yatırımla kapatacaklarını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:57 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen
​Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen

Mart ayının sonunda Sabancı Holding’in CEO koltuğuna oturan Mehmet Göçmen, dün İstanbul’da düzenlediği sohbet toplantısında, izleyeceği yönetim anlayışını anlattı. 2003 yılından bu yana Sabancı Holding’de çalışmanın verdiği birikimle sorulara cevap veren Göçmen, Sabancı Holding’in şeffaflık, paydaşlara değer yaratmak beşeri ilişkileri güçlü tutmak ve sosyal sorumlulukları geliştirmek üzere Türkiye’de bu konularda öncülük yapmış bir kurum olduğunu söyledi.

YENİ NESLİN SABANCISI

Bu konular hem sürdürülebilirliğin hem de kurumsal yönetişim ilkelerini de oluşturduklarını anlatan Göçmen, dünyanın son 50 yılın en önemli değişim süreçlerinden birini yaşadığına dikkat çekti. Göçmen, “Bütün iş modelleri tek tek zorlanıyor. Türkiye önemli bir demografik avantajımız var. Yabancı ortaklarımızın hemen hemen hepsinde yeni iş modellerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda önemli çabalar var. Dolayısıyla Sabancı Holding olarak hedefimiz, bizim buradaki şirketlerimizde de olduğu gibi bunları “Yeni Neslin Sabancısı”nı oluşturmak için ana çıkış noktası olarak kullanmak” dedi.

GÜNDE 30 DEFA FEEDBACK İSTEYEN NESİL

Yılda bir kez performans görüşmesi yaptıklarını ancak yeni neslin ‘like edilmekten’ hoşlandığını belirten Göçmen, şu değerlendirmede bulundu: “Günde 30 defa feedback(dönüş) vereceksiniz. Bu sosyal medya, insanları oraya getiriyor. Yılda bir defa performans görüşmesi yapmak, yeni nesil gençlere yeterince cazip gelmiyor. ‘Benle bu şirkette hiç ilgilenen yok, hiç feedback alamıyorum bu şirkette’ diyor.”

BU YIL 5 MİLYARLIK YATIRIM YAPARIZ

2017 yatırım hedeflerini arttırdıklarını anlatan Göçmen, şu bilgileri verdi: “4,5 milyar TL civarında bir yatırım hedefimiz olduğunu söylemiştik. Bunun üzerine 500 ila 700 milyon liralık ilave bir yatırım daha yapıyoruz. İlave yatırımlarımız enerjide olacak. Planlamada bir gecikme olmadığı takdirde yılı 5 milyar lirayı geçecek bir yatırımla tamamlıyoruz. Yani hız kesmediğimiz gibi, bazı gelecek gördüğümüz alanlarda hızımızı artırarak daha fazla yatırım yapma noktasındayız. Yeni strateji yol haritamız belli olduktan sonra bunun arkasından muhakkak yeni yatırım hamleleri de gelecektir.”

DÖVİZ AÇIĞIMIZ YOK FAZLAMIZ VAR

Mehmet Göçmen, 2017’nin planladığı gibi gittiğini, pozitif ve negatif bir sürpriz olmadığını, ciroda 2 haneli bir büyüme beklediklerini kaydetti. Kurda durağan bir seyir olduğuna ancak dünyada yaşanan dalgalanmaların Türkiye’ye etki ettiğine dikkati çeken Göçmen, “Kardaki beklentilerimiz yüzde 15’ler civarında. Ciro beklentimiz reel büyümeler düzeyinde. Grubun bir döviz riski yok. Bugün itibariyle döviz fazlamız var bile diyebiliriz.

RÜZGAR İHALESİNE HAZIRLANIYORUZ

Enerji Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde düzenleyeceği rüzgar enerjisi ihalesine ilişkin soru üzerine Göçmen şunları söyledi: “Şu anda girecekmiş gibi hazırlık yapıyoruz. Girelim ya da girmeyelim diye bir yönetim kurulu kararımız yok. Görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Göçmen, birbirinden farklı iki iş modelini tek ihalede birleştirmenin çok doğru olmayacağını düşündüğünü ancak girip girmeme konusunda kararlarının henüz net olmadığını bildirdi.

UZMANLIĞIMIZ YERLİ ELEKTRİKLİ OTOBÜS

Sabancı Holding CEO’su Göçmen, yerli otomobilin şu anda gündemlerinde bulunmadığını da ifade etti. Göçmen, “Yerli otomobilin yeni iş modelli versiyonu bizim gündemimizde. Elektrikli olanı şu an Temsa’da... Türkiye’nin en başarılı elektrikli otobüsünü yapıyoruz. Prototipi hazır ve bunu çoğaltmayı düşünüyoruz” dedi. Göçmen, elektrikli araçların şarj üniteleri ve bu tür bataryaların Türkiye’de üretilmesini çok önemsediğini, bunların bakılması gereken alanlar olduğunu söyledi.

39 MİLYON MÜŞTERİYE DOKUNURUZ

30 milyonu bireysel, 9 milyonu da evsel olmak üzere 39 milyon müşteriye hitap eden bir grup olduklarına dikkat çeken Göçmen, “Bizim elimizdeki müşteri bilgi birikimi ve big data diye adlandırılan yeni nesil iş modelleri için de çok önemli olan bir yapı içerisindeyiz. Sabancı Holding olarak sahip olduğumuz büyük veriyi kullanarak sinerji yaratıp, portföyümüzdeki şirketlerin yeni beklentilerinin ve iş yapış şekillerinin neler olabileceğini belirleyeceğiz. Asıl çıkış noktamız portföyün geleceğini şekillendirmek” dedi.


#​Sabancı Holding
#Mehmet Göçmen
7 yıl önce