|

Mahmur''dan memlekete

Barış sürecine yasal koruma sağlayan paketle birlikte, devletin ilk el atacağı yerlerin başında MahmurKampı geliyor. Buradan memlekete dönüş yapacak binlerce kişinin sorunları için analiz çalışması başladı.

Çetiner Çetin
00:00 - 6/07/2014 Pazar
Güncelleme: 21:41 - 5/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mahmur''dan memlekete
Mahmur''dan memlekete

Hükümetin, çözüm sürecinin aktörlerine yasal koruma sağlayan tasarısı önümüzdeki hafta TBMM''nin gündeminde olacak. Barış ve kardeşlik sürecinin yasal zemine oturmasıyla birlikte dağdan inişler de hız kazanacak. Irak''ın kuzeyinde bulunan ve yıllardır çok sayıda örgüt üyesinin barındığı Mahmur Kampı ise paketle birlikte yaşanacak olumlu gelişmelerin ilk görüldüğü yerlerden biri olacak. Zira 10 bin 483 kişinin yaşamını sürdürdüğü Mahmur''da, Türkiye''ye geri dönüşlerle birlikte ortaya çıkacak intibak problemleri, oluşan yasal zeminle birlikte daha hızlı çözüme kavuşacak.

TÜRK UZMANLAR BAKACAK

10 bini aşkın nüfusuyla Mahmur''un, birkaç hafta içinde geri dönüşlerin başlayacağı ilk yer olması bekleniyor. Mahmur''daki gençlerin Türkiye''ye dönüş sonrası okulları ile ilgili denklik sorunları, askerlik problemleri ve adaptasyon sürecindeki sorunların çözümüne dair detaylı çalışmanın başladığı öğrenildi. Şimdiye dek Birleşmiş Milletler (BM) görevlilerinin inceleme yapıp bilgi aktardığı bölgeye artık Türk görevliler mercek tutacak. Mahmur''da yaşayanların ayrıntılı bilgilerine ilişkin analiz çalışmasının bir ay içinde hazırlanması bekleniyor.

BAKAYALAR ÖNCELİKLİ

Mahmur''da çocukken Türkiye''den ayrılmış ancak bugün askerlik çağına gelmiş veya bakaya duruma düşmüş 2 bin 611 gencin sorunu öncelikle çözüme kavuşturulacak. Askerlikle ilgili çözüm beklentisi ise ''düşük bedelli dövizli askerlik uygulaması''... İlk orta lise eğitimini kampta açılan okullarda tamamlayan öğrencilerin mağdur edilmemesi için de bir çalışma yapılacak ve bu çocukların Türkiye''deki okullara intibakı sağlanacak. Uzun yıllar Mahmur Kampı''nda bulunan ve orada evlenmiş gençlerin memlekete döndüklerinde resmi işlemleriyle ilgili oluşacak sorunlar da çözüme kavuşturulacak. Döndükten sonra memleketindeki arazisinin tapusunu isteyecek örgüt mensuplarıyla ilgili tapu idarelerinin ise ''bilirkişi'' yöntemine başvuracağı öğrenildi.

Köye dönene destek

Mahmur, Avrupa ve Kuzey Irak''ta işleyen takvime eşzamanlı olarak geri çekilmeyi sürdürecek PKK''lılardan ilk etapta 2 bin 500 kişilik bir grup için yasal zemin hazırlıkları tamamlanacak. Prosedürlerin bitmesinin ardından ardından 2015''in ilk çeyreğinde dağdan inişlerin resmen başlaması bekleniyor. Diğer yandan, Mahmur''dan Türkiye''ye dönen ailelere köylerindeki evlerini onarmaları için destek verilmesi planlanıyor. Bir taraftan da terör olayları ile birlikte bölgede neredeyse sıfırlanan havyacılığın yeniden canlanması için düşük maliyetli tarım-hayvancılık kredileri verilecek. Özellikle AB fonları ve yerli fonlarla 10 yıl süre boyunca ailelere kalkınma için destek sunulacak.

10 yıl önce