|

Moderatör: Rubin Tarih: 12 Şubat 2013

Yeni Şafak'ın 16 Haziran'da manşetten verdiği 'Kod Adı: İstanbul İsyanı' haberinin yeni ayrıntıları ortaya çıktı. Gezi Olayları'nın simülasyonunun yapıldığı söz konusu toplantı 12 Şubat'ta gerçekleşti, modaratörlüğünü de Türkiye aleyhtarı görüşleriyle tanınan Michael Rubin yaptı.Yeni Şafak'ın haberi dolayısıyla hareketli saatler yaşanan ABD Dışişleri'nde 1 saat 40 dakika süren bir toplantı yapıldı. Dışişleri Sözcü Jean Psaki yaptığı açıklamada toplantıyı es geçerek, 'Türkiye'deki olaylardan sorumlu' değiliz ifadeleriyle yetindi.

Haber Merkezi
00:00 - 19/06/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:46 - 18/06/2013 Salı
Yeni Şafak
Moderatör: Rubin Tarih: 12 Şubat 2013
Moderatör: Rubin Tarih: 12 Şubat 2013

Yeni Şafak'ın 16 Haziran'da manşetten verdiği 'Kod Adı: İstanbul İsyanı' haberinin yeni ayrıntıları ortaya çıktı. Gezi Olayları'nın simülasyonunun yapıldığı söz konusu toplantı 12 Şubat'ta gerçekleşti, modaratörlüğünü de Türkiye aleyhtarı görüşleriyle tanınan Michael Rubin yaptı.

Yeni Şafak'ın pazar günü manşetten verdiği ve Gezi olaylarının ABD'de bir düşünce kuruluşu tarafından aylar önce 'İstanbul İsyanı' şeklinde simülasyonla gündeme geldiği haberi büyük yankı uyandırdı. Haber ABD Dışişleri'nde hareketli saatler yaşanmasına neden olurken, Yeni Şafak yeni bir ayrıntıya ulaştı.

YAHUDİ LOBİSİNİN DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞTİ

Buna göre, Yahudi lobisi AIPAC'in desteğiyle faaliyetlerini sürdüren Amerikan Girişimcilik Enstitüsü'nde (American Enterprise Institute, AEI) düzenlenen toplantıda 'apolitik Türk gençliğini sokağa indirerek canlı tutmak' için masaya yatırılan 'İstanbul İsyanı' senaryosu 12 Şubat'ta gerçekleştirildi. NeoCon'lar olarak bilinen ve Türk kamuoyunun da yakından tanıdığı Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Bernard Lewis, Elliot Abrams, Richard Perle, John Bolton, William Kristol ve Douglas Feith gibi isimlerin katıldığı toplantının moderatörlüğü'nü ise Türkiye aleyhtarı görüşleriyle bilinen Ortadoğu Uzmanı Michael Rubin yaptı.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ GEÇİŞTİRDİ

Yeni Şafak'ın haberi ABD Dışişleri'nde de yankı buldu. Alınan bilgiye göre Dışişleri Enformasyon bürosu haberle ilgili 1 saat 40 dakika süren bir toplantı yaptı. Haftalık bilgilendirme toplantısında da Dışişleri Sözcüsü Jean Psaki'ye haber soruldu. Soruyu Türkiye'de iç savaş varmış gibi yayın yapan, Başbakan Erdoğan'ın Kazlıçeşme mitingi görüntülerini 'Erdoğan protestosu' şeklinde yalan haber yayınlayan CNN'in muhabirinin yöneltmesi dikkat çekti. Psaki ise haberi gördüğünü belirterek, 'ABD'deki gruplar ya da bireylerin Türkiye'deki protestolardan sorumlu olduğu ya da tırmandırdığı şeklindeki suçlamaları reddediyoruz' sözleriyle soruyu geçiştirdi.Psaki'nin toplantıya ilişkin bilgi vermemesi de dikkat çekti.

STAJERLER YAPMIŞTIR KILIFI

Toplantıya ev sahipliği yapan Amerikan Girişimcilik Enstitüsü Halklar İlişkiler Direktörü Veronique Rodman ise 'Stajyerlerimiz ve gençlerimizin katılımıyla düzenlenen oyun (strateji oyunu) serilerimiz vardır ancak resmi hiçbir şeyle bir bağlantısı yoktur.' dedi ve bu toplantılarda Türkiye'nin konuşulup konuşulmadığından emin olmadığını söyledi. Haberde herşey birbirine karıştırıldığını iddia eden Rodman, 'Sadece yılda bir, yöneticilerin düzenlediği özel toplantılar olur, onları onurlandırmak için' dedi.

Gezi'ye destek vermeyen Obama'yı suçladı

Kod Adı: İstanbul İsyanı başlıklı toplantıda moderatörlük yapan Michael Rubin, Türkiye aleyhtarı ilanı yayınlayan New York Times'ın tartışma odasında 6 Haziran'da yapılan Türkiye simülasyonunda da ABD hükümetini Gezi Parkı olaylarına katılanlara yeterli desteği vermemekle suçladı. Rubin'in simülasyonda 'ABD Türk hükümetinin eylemcilere yönelik tutumuna nasıl yaklaşmalı' sorusuna verdiği cevapta; göz yaşartıcı bombaların Türkiye'nin birçok şehrinin yanında İstanbul'daki cami ve AVM'lerin üzerini kapladığını ileri sürdü, ayrıca eylemin otoriterleşmeye karşı ülke çapında bir devrim hareketine dönüştünü iddia etti.

Rubin, 'Türk Baharı' olarak adlandırdığı Gezi Eylemlerinin, Türkiye'ye ve Başbakan Erdoğan'a özel bir önem veren, Türk Başbakanı'nı 'güven bağı' kurabildiği birkaç lider arasında sayan ABD Başkanı Barack Obama'yı ise zor duruma düşürdüğünü savundu. Ağaçlar kesilecek iddiasıyla başlayan Gezi eylemlerinin şiddete dönüştüğünü görmeyen Rubin, Obama'nın Erdoğan'ın değil bu grupların yanında yer alması gerektiğini söyledi.


11 yıl önce