|

Paralel kalkan

Casusluk soruşturmasını yürüten yargı mensupları hakkında jet inceleme başlatan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi 100'e yakın şikayet dosyasını sümenaltı etti. Usulsüzlükle ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Hüseyin Ersöz, '2008 yılından bu yana müvekkillerim adına 100'e yakın şikayet dilekçesi HSYK'ya iletilmiştir. Ancak HSYK 3. Daire söz konusu süreçlerle ilgili bir soruşturmaya dahi izin vermemiştir' dedi.

Osman Özgan
00:00 - 28/08/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:52 - 27/08/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Paralel kalkan
Paralel kalkan

Skandal bir kararla usulsüz dinlemeler kapsamında 22 Temmuz operasyonlarını yürüten hakim ve savcı ile ilgili inceleme başlatan, ancak seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı açıkça tehdit eden Zekeriya Öz'e karar çıkartamayan HSYK 3. Daire'nin yüzlerce şikayet dilekçesini de sümenaltı ettiği ortaya çıktı. Daire, daha önce de paralel yapıyla mücadele eden yargı üyelerine jet hızıyla inceleme başlatırken, Ergenekon, Balyoz, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten hakim ve savcılar başta olmak üzere paralel yapıya yakın yargı mensupları ile ilgili şikayet dosyalarını yıllarca sümenaltı etti.

'KARAR YETER SAYISI' BULUNAMIYOR

Ahmet Hamsici'nin başkanı olduğu 3. Daire, paralel yapıyla mücadele eden hakim ve savcıları hedefinden düşürmüyor. Daire, işine geldiği dosyayı jet hızıyla karara bağladı, işine gelmediğini ise 'Karar yeter sayısı bulunamadı' diyerek yıllarca bekletti. Paralel yargıçların şikayet dosyalarını sümenaltı etmek için sürekli taktikler geliştiren 3. Daire'nin bir diğer oyunu da hakim ve savcıların kararlarına muhalefet şerhi yazmak. Buna göre, hakkındaki şikayet karara bağlanan hakim ve savcının dosyasına muhalefet şerhi yazmak için bazı üyelerin aylarca beklediği belirtiliyor.

'TARAFSIZ HAREKET ETMİYORLAR'

Ergenekon ve Balyoz Davalarında yargılanan Tuncay Özkan, Çetin Doğan, Ahmet Zeki Üçok, Levent Göktaş, Kadir Sağdıç gibi isimlerin avukatlığını yapan Hüseyin Ersöz, HSYK 3. Daire'nin usulsuzlükleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ersöz, şunları kaydetti: '2008 yılından bugüne kadar kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturma süreçlerinde yaşanan hukuka aykırıklarla ilgili müvekkiller adına 100 yakın şikayet dilekçesi HSYK'ya iletilmiştir. Ancak HSYK 3. Dairesi, hak ihlalllerin yaşandığı, kanuna aykırıkların sözkonusu olduğu süreçlerle ilgili olarak bir soruşturmaya izin dahi verilmemiştir. Şikayetin işleme konulmaması bazı hakim ve savcıların HSYK 3. Dairesi tarafından koruma zırhına büründürüldüklerini ortaya koymaktadır. Öyle ki başta Zekeriya Öz ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Mehmet Karababa olmak üzere birçok suç duyurusunun işleme konulmaması 3. Daire'deki üyelerin tarafsız hareket etmediklerini göstermektedir.'

Soruşturma yok

Ergenekon Davası'ndan tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un Avukatı İlkay Sezer, ise konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: 'HSYK 3. Dairesi, yaptığımız şikayetlerde hızlı hareket etmedi. Hukuka aykırılıkların dile getirilmiş olmasına rağmen, kanuna açıkça aykırı uygulamaları göstererek şikayetçi olunmasına rağmen 3. Daire karar alamadı. İnceleme izni verdiği dosyalarda da soruşturma izni vermedi. 3. Daire, bugüne kadarki Yargay içtihatlarıyla ortaya çıkan, hukuka aykırı uygulamalar yapan ve belli soruşturmaları yürütenlerle ilgili şikayetlerimize duyarlı davranmadı.'

HSYK 3. Daire'nin dosyası kabarık

Daire Başkanı Ahmet Hamsici: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın 17 paralel yapıya karşı yaptığı açıklamalara karşı, HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, kendi yetkisi olmadığı halde üç kez paralel yapıyı koruyan korsan bildiri yayımladı.

- Savcı Mustafa Bilgili: Yürüttüğü bazı soruşturmalarda ilgisiz kişilerle ilgili inceleme ve dinleme kararı aldırttığı yönünde HSYK'ya şikayet edildi. Şikayet, karar yeter sayısına takıldı.

- Savcı Cemil Tuğtekin: Ankara İl Emniyet eski Müdürü Orhan Özdemir başta olmak üzere birçok kişi tarafından HSYK'ya şikayet edildi. 2010'da yapılan şikayet de 'karar yeter sayısı' gerekçesine takıldı.

- Savcı Osman İlter Turan: Müfettiş olduğu dönemdeki işlemleri nedeniyle 2011 yılında HSYK'ya şikayet edildi. Karar yeter sayısı sağlanamadığı için işlem yapılamadı.

- Savcı Zekeriya Öz: HSYK 3. Daire, 'karar yeter sayısı bulunamadı' oyununu ise en son önceki gün oynadı. 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, gündeme, 22 Temmuz operasyonlarını yürüten İrfan Fidan ve İslam Çiçek'in yanı sıra savcı Zekeriya Öz'ü de almıştı. Fidan ve İslam hakkında inceleme başlatılmasını kararını alan Daire üyelerinden biri, sıra Öz'e geldiğinde dışarı çıktı. Geriye 3 üyenin kalması nedeniyle 'karar yeter sayısıya ulaşılamadı' denildi.

Ergenekon ve Balyoz Davalarında yargılanan Tuncay Özkan, Çetin Doğan, Ahmet Zeki Üçok, Levent Göktaş, Kadir Sağdıç gibi isimlerin avukatlığını yapan Hüseyin Ersöz HSYK'ya 100'e yakın dilekçe ilettiğini ancak hiçbirinin inclenemediğini söyledi.


10 yıl önce