|

Sarı toz alarmı

İstanbul'da ABD, Kanada, Belçika, Almanya ve Fransa başkonsolosluklarına zarf içinde gönderilen 'sarı toz' polisi alarma geçirdi. Aralarında Kanada İstanbul Başkonsolosu'nun da olduğu 14 kişi karantinaya alındı. AFAD'a bağlı KRBN'e ekiplerinin ilk bulgularına göre toz kimyasal içermiyor.

Oktay Yıldırım
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:53 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Sarı toz alarmı
Sarı toz alarmı

Kanada, ABD, Almanya, Fransa ve Belçika başkonsolosluklarına kimliği belirsiz kişi veya kişilerce içinde sarı renkli toz bulunan zarflar yollandı. Olay üzerine AFAD ve polis alarma geçti. İlk ihbar dün sabah saatlerinde Levent'te bir iş merkezinin 16. katında bulunan Kanada Başkonsolosluğu'ndan geldi. AFAD görevlileri binada özel kıyafetle içeri girerek inceleme başlattı. Aynı ihbarların ABD, Fransa, Almanya ve Belçika başkonsolosluklarına da gelmesi üzerine buralara da ekip gönderildi.

POSTA MERKEZİNDEN GELDİ

Tozun PTT Kargo ile konsolosluklara gönderildiği öğrenildi. Üzerinde pul bulunan ancak damga vurulmayan zarfın içindeki sarı toz ilk bulgulara göre kimyasal madde değil.

BAŞKONSOLOS DA KARANTİNADA

Öte yandan aralarında Kanada İstanbul Başkonsolosu'nun da bulunduğu maddeye maruz kalan 14 kişi karantinaya alındı. Bu kişiler ulusal medikal kurtarma aracıyla götürüldükleri Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gözetim altında tutuluyor.

'GÖNDEREN' ARANIYOR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise zarfların kim tarafından gönderildiğini tespit etmek amacıyla geniş çaplı inceleme başlattı. AFAD ise PTT Galatasaray şubesinde şüpheli zarf incelemesi yaptı.

İNGİLTERE DE TEDİRGİN

Olay üzerine Dışişleri Bakanlığı diğer başkonsolosluklara zarflar konusunda dikkatli olunması yönünde uyarıda bulundu. İngiltere'nin İstanbul başkonsolosluğunun da paketleri ek güvenlik kontrolünden geçirdiği öğrenildi. Öte yandan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun ise kendi prosedürü gereği AFAD ekiplerini binaya almadığı ve tozun numunesini ABD'ye yollayacağı öğrenildi.

KRBN ekibi gitti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), zarflarla ilgili gerekli incelemelerin sürdüğünü açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) ekiplerinin hızla olaya müdahale ettiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Olay yerine ulaşan KBRN İlk Müdahale Ekipleri numune alma işlemini tamamladı, alan ve kişi dekontaminasyon işlemleri ise devam ediyor. Alınan numunele Ankara'da Hıfzıssıhha'da incelenmek üzere Sağlık Bakanlığı ekiplerine teslim edildi.' Sağlık Bakanlığı ise toz ile ilgili sonuçların pazartesi günü belli olacağını açıkladı.

9 yıl önce