|

15 Temmuz'un mirasına sahip çıkmak boynumuzun borcu

4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılışını yapan Erdoğan, Türkiye’de insanların kitap okumak için yılda ancak 10 saat ayırabildiğine dikkat çekerek "Bu bize asla yakışmıyor" dedi ve uyardı: “Arama motorlarıyla, internetteki bilgi kırıntılarıyla, 140 karakterlik aforizmalarla gerçek bilgiye vakıf olunamaz, alim hiç olunamaz. Sadece malumatfuruş, yarım porsiyon aydın olunabilir”

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 09:21 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albayrak Medya Grubu'nun CNR'daki standını ziyaret etti. Yeni Şafak'ın hazırladığı 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi hakkında Piri Medya Genel Müdürü Ömer Karaca'dan bilgi alan Erdoğan'a Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Albayrak Holding Başkanvekili Nuri Albayrak ve Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Albayrak Medya Grubu'nun CNR'daki standını ziyaret etti. Yeni Şafak'ın hazırladığı 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi hakkında Piri Medya Genel Müdürü Ömer Karaca'dan bilgi alan Erdoğan'a Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Albayrak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Albayrak Holding Başkanvekili Nuri Albayrak ve Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Albayrak Medya'nın ana sponsoru olduğu 4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışında konuştu. Onca çabaya rağmen Türkiye'deki kitap okuma oranlarının arzu edilen seviyelere çıkarılamadığını belirten Erdoğan, “Günde 3-5 saatini televizyona, çok daha fazlasını internete ayıran insanımızın kitap okumaya hasrettiği sürenin yılda 10 saati bulmaması bize asla yakışmayan bir tablodur. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen, bölgesinde ve küresel ölçekte iddiaları olan bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekir. Türkiye'nin, ekonomiyle birlikte kültür, sanat, kitap konusunda da dünyada ilk 10'a girmesinin şart olduğuna inanıyorum" dedi. İnternet ve iletişim teknolojilerinin hayatı ve bilgiye ulaşımı daha önce hiç olmadığı kadar kolaylaştırdığına değinen Erdoğan, şöyle konuştu:



O TEHLİKEYE DİKKAT!


“Bugün evinizin veya ofisinizin konforundan dünyanın en büyük kütüphanelerine online olarak erişebiliyorsunuz. Akıllı telefonlarla, tabletlerle on binlerce kitabı, dergiyi, ansiklopediyi yanımızda taşıyabiliyoruz. Her gün bir yenisi geliştirilen interaktif uygulamalar, okuma ve öğrenme alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Bu devasa dönüşüme karşı koymak, teknolojinin getirdiği fırsatlara sırtını dönmek, şüphesiz ki yel değirmenleriyle savaşmak gibidir. Akıntıya karşı kürek çekmenin faydası olmadığını biliyoruz. Ancak burada şu gerçeğin giderek yaygınlaşan şu tehlikenin de farkına varmamız gerekiyor. Arama motorlarıyla, internetteki bilgi kırıntılarıyla, 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgiye vakıf olunamaz, alim hiç olunamaz. Bu şekilde sadece malumatfuruş olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir, başka bir şey olunamaz."



FİKİR ÇİLESİ ÇEKMEK GEREK


“Bilgi, ilim, hikmet ve idrak için fikir çilesi çekmek gerekir. Gün bitmeden değerini yitiren değil, zamana meydan okuyan, asırlar boyu ayakta kalan eserler bırakmak için zahmet de emek de şarttır. Ecdadımız böyle yapmıştır. Bugün dünyada söz sahibi ülkeler böyle yapıyor. Bizim de kitapla, kalemle, kütüphanelerle, kitap fuarlarıyla münasebetlerimizi tekrar düzenlememiz, eksiklerimizi tamamlamamız şarttır. Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin güney tarafında Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin inşasına başladık. Matbu ve elektronik yayınların bulunacağı bu kütüphanede hedefimiz 5 milyon cilt basılı kitabı, milletimizin hizmetine 24 saat sunmaktır."







Kendi öykümüzü kendimiz anlatalım


Erdoğan, gelinen noktada yerli ve özgün eserlerin eksikliğine dikkat çekerek, “Bizler kendi tarihimizi kaydetmek, hikayelerimizi kendi kelimelerimizle anlatmak, bunları insanlığa ve gelecek nesillere aktarmak konusunda ne yazık ki çok başarılı değiliz" dedi. Bu eksikliğin roman, hatıra, öykü, tiyatro, sinema, dizi, belgesel gibi alanlarda hissedildiğini anlatan Erdoğan, şu uyarılarda bulundu: “Destanlarla, kahramanlıklarla dolu bir geçmişe sahip olmamıza rağmen maalesef bu zengin birikimi ne beyaz perdeye, ne de sahneye yeterince aktarabiliyoruz. Diğer ülkelere baktığımızda bambaşka bir manzara ile karşılaşıyoruz. Fransız ihtilali, 1. ve 2. dünya savaşları, Pearl Harbor, Normandiya çıkarması, Körfez Savaşı, Holokost ile ilgili binlerce romana, filme, belgesele rastlanabilir. Batı toplumları kendi dünyalarında iz bırakan hadiseleri her alanda sürekli yeniden isteyerek bunların unutulmasına asla izin vermiyor."



ÇARPITARAK SUNUYORLAR


“Bizim yaşadıklarımızla mukayese edildiğinde devede kulak kalacak kimi tarihi olaylar abartılarak, hatta çarpıtılarak tekrar tekrar karşımıza çıkartılıyor. Kendi tarihimizi inceleyen eserlerin önemli bir kısmının oryantalist bir bakış açısıyla ele alınması da ayrı bir sorunumuzdur. Biz kendi tarihimizi yazmayınca maalesef başkalarına esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca 'Gece Yarısı Ekspresi' gibi üçüncü sınıf kara propaganda filmlerinin lekesini temizlemekle uğraşmıştır. Emin olun bu mücadele farklı bir şekilde bugün de devam ediyor. Teröristleri kahramanlaştıran, gerçek mağdurları yok sayan, ülkemizi ve devletimizi töhmet altında bırakan yayınların gerisinde art niyetli bir kurgu bulunuyor. Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneklerinden biri de kuşkusuz 15 Temmuz darbe girişimidir."



ÖDÜNÇ AKILLA OLMAZ


“Aziz milletin 15 Temmuz gecesi 248 şehit, 2 bin 193 gazi pahasına ortaya koyduğu şanlı direniş maalesef görmezden gelindi. Çin'in meşhur Tianmen Meydanı'nda çekilen fotoğraf karesinde yıllarca gıptayla bakanlar, Boğaz Köprüsü'ndeki, TBMM'deki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki, Kızılay Meydanı'ndaki cesaret abidelerini görmemişlerdir. O gece yaşananların, farklı etkinlikleri, farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığıyla tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunu borcudur. Her hadisede olduğu gibi bu konuda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayemizi, kendi eserlerimizi ama nitelikli eserlerimizi önce kendimiz anlatmalıyız."







Çok iyi proje


Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNR Kitap Fuarı Ana Medya Sponsoru Albayrak Medya'nın standına gelerek Yeni Şafak'ın 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi'ni inceledi. Darbe gecesinin dakika dakika anlatıldığı portalı Piri Medya Genel Müdürü Ömer Karaca'nın sunumuyla inceleyen Erdoğan, haber ve görüntüleri takip etti. Alanında bir ilk olan portalı ilgiyle izleyen ve beğenisini ifade eden Erdoğan, “Çok iyi bir proje olmuş" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Başkanvekili Nuri Albayrak, Yeni Şafak ve tvnet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Piri Medya Genel Müdürü Ömer Karaca ile Reklam Piri Genel Müdürü Abdullah Hanönü eşlik etti. Erdoğan, Albayrak Medya standındaki dergiler hakkında da Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak'tan bilgi aldı. Erdoğan ayrıca Albayrak Medya bünyesinde yayınlanan Gerçek Hayat, Derin Tarih, Cins, Lokma, Derin Ekonomi ve Nihayet dergilerini de inceledi.








İhaneti unutma


Sunumun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Hattat Hamid Aytaç'ın yazdığı, üzerinde “Irkına, vatanına, tarihine ihanet etmiş olan efrad ve akvamın hiçbirini unutma Türkoğlu! Unutma ve affetme!" (Süleyman Nazif) yazılı hat tablosu hediye edildi.







Şehitlerin hikayesi


Kitap fuarındaki Albayrak Medya standında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edilenler arasında, Yeni Şafak Ankara Muhabiri Yasemin Asan'ın, 15 Temmuz şehitlerinin hikayelerini kaleme aldığı “15 Temmuz'da Şehit Düştüler Başkenti Düşürmediler" kitabı da vardı.



















#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#CNR Kitap Fuarı
#Albayrak Medya
7 yıl önce