|

2,2 milyon ter döktü

Üniversiteye giriş sınavının birinci aşaması olan 2017 YGS dün yapıldı. Toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Geç kaldıkları için YGS’ye giremeyenler gözyaşına boğuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:30 - 13/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
2,2 milyon ter döktü
2,2 milyon ter döktü

Üniversiteye girişte birinci aşama olan ve toplam 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştirildi. Sınav, saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri binaların önünde hazır bulundu.



09.45'TE KAPILAR KAPATILDI


Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemleri tamamlandı ve saat 09.45'te sınav binaları kapatıldı. Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer aldı. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu. YGS soruları ve cevap anahtarı ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlandı.



LYS BAŞVURULARI 4-17 NİSAN'DA


YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin”https://sonuc.osym.gov.tr” internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.



Matematik yine zorladı


Sınavdan çıkan öğrencilerin çoğu matematik sorularında zorlandığını ifade etti. Erzurum'da YGS'den çıkan öğrencilerden Evren Mert, sınavın güzel geçtiğini, bazı sorularda zorlandığını belirterek “En çok matematik sorularında zorlandım. Genel anlamda sınav iyi geçti.” dedi. Gizem Reyhan da en fazla matematik sorularında zorlandığını dile getirdi. Sınav sorularını değerlendiren eğitimciler matekatikte soruların ALES tarzında olduğunu ve öğrencileri zorladığını ifade etti.







Üçüz heyecan


Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, 44 yaşındaki 7 çocuk annesi Marşide Kuş, 23 yaşındaki üçüz çocukları Onur, Fatma Güzel ve Orçun'la ilçedeki değişik okullarda girdikleri sınavda ter döktü. Cumhuriyet Ortaokulu'nda ter döken anne Kuş, 26 yıl önce üniversite sınavlarında yüksek puan almasına rağmen tercih hatası yüzünden yerleşemediğini söyledi. Üniversite öğreniminin içinde ukde kaldığını anlatan Kuş, bu duyguyu yeniden yaşamak için sınava girdiğini belirtti.







Okula alınmayınca gözyaşlarına boğuldu


Adana'daki YGS'de tam bir dram yaşandı. Cebesoy Ortaoklu'unda sınava girmek için gelen Mehmet Kara, kapı kapatıldıktan çok kısa bir süre sonra gelince sınava giremedi. Gece bir iş yerinde çalıştığı için sınava geç kaldığını aktaran Kara, görevlilerin sınava alınmayacağını belirtmesi üzerine uzun süre gözyaşı döktü. Okul kapısının önüne oturarak ağlayan Kara'yı çevredeki veliler sakinleştirmeye çalıştı.



36. kez sınava girdi


Samsun'un Bafra ilçesinde ilkokulda sözleşmeli öğretmenlik yapan 54 yaşındaki Adem Topçuoğlu, bu yıl 36. kez üniversite sınavına girdi. Bafra İmam Hatip Ortaokulu'nda YGS heyecanı yaşayan Topçuoğlu, “Sınava girmekten evliliği unuttum. 4 üniversite okudum. Sınava girerek kendimi her yıl liseden mezun olmuş gibi hissediyorum. Ömrüm oldukça sınava girmeye devam edeceğim” dedi.










#YGS
#ÖSYM
7 yıl önce