|

3 bin 974 kişiye ihraç

OHAL kapsamında 2 yeni KHK ile aralarında asker, akademik personelin de bulunduğu toplam 3 bin 974 kişi ihraç edilirken 731 kişi göreve döndü. 18 vakıf, 14 dernek, 13 sağlık kuruluşu kapatıldı, 5 dernek ise tekrar açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 05:13 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
​3 bin 974 kişiye ihraç
​3 bin 974 kişiye ihraç

OHAL kapsamında 2 yeni KHK Resmi Gazete’de yayımlandı. 689 Sayılı KHK ile aralarında asker, akademik personelin de bulunduğu toplam 3 bin 974 kişi kamu görevinden çıkarılırken, 731 kişi görevine iade edildi. 14 dernek kapatıldı, 5 dernek ise tekrar açıldı. İhraç edilenlerin 995’i askeri personel, 484’ü akademisyen, 421 infaz koruma memuru, 216’sı sağlık personeli, 201’i ise din görevlisi. KHK’lar ile muhtar ve koruculara da prim müjdesi geldi. Bundan sonra köy ve mahallere muhtarlarının sigorta primleri İçişleri Bakanlığı, korucuların primleri ise valilikler tarafından ödenecek. Emekli aylığı alan kişilerin korucu olmaları durumunda aylıkları kesilmeyecek.

TUĞGENERAL
OKAN DA ATILDI

Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 689 ve 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre; 3 bin 974 kişi kamudan ihraç edilirken, 731 kamu personeli ise görevine iade edildi. 689 sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 18 vakıf, 14 dernek ve 13 sağlık kuruluşu kapatıldı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan ihraç edilen 995 personelin içerisinde bir de tuğgeneral yer aldı. Ocak ayında FETÖ kapsamında tutuklanan ve 15 Temmuz darbesi sonrası düzenlenen YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi eden İdris Feyzi Okan, TSK’dan ihraç edildi. Yine çok sayıda pilot da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ihraç edildi.

MUHTAR VE
KORUCULARA MÜJDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği 23 bin Bağ-Kur’lu muhtarlar ile 55 bin kadar köy korucusunun 4/a’lı olarak emeklilik sistemine alınıyor. Söz konusu primler Valilikler üzerinden İçişleri Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanacak. Emeklilik ya da yaşlılık aylığı almakta iken güvenlik korucusu olarak görevlendirilmiş olan kişilerin aylıklarının güvenlik koruculuğu görevinden dolayı kesilmesinin de önüne geçildi. KHK ile göçmen kaçakçılığı suçlarının işlenmesinde kullanılan araçlara el koyulmasının önü açıldı.

ASKERE MİT
SORUŞTURMASI

MSB Teşkilat Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle, Milli Savunma Bakanlığı, bağlı ve ilgili kuruluşlarına alınacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hizmetiyle MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü görevlendirildi. Milli Savunma Bakanlığı’na, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetleri; tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve diğer idari metinlerle düzenleme görev ve yetkisi tanındı. TSK’dan ayırmayı gerektiren disiplinsizlikler arasına, “Terör örgütleriyle ilişkisi olmak” hükmü eklendi. Yayımlanan KHK ile kaçakçılık, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçları silah, mühimmat suçlarıyla eşitlendi.

7 BİN YENİ
MAHALLE BEKÇİSİ

Terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı olan idari işlem tesis edilen kişilerin yayımlanan KHK’dan önce pasaport direkt iptal edilirken yapılan değişiklikle soruşturma tamamlanınca ve incelemeler sonucunda pasaport iptal edilebilecek. Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi kadrosu ihdas edildi.

203 KİŞİ
GÖREVE İADE

YÖK’ten 484’ü akademisyen, 98’i idari personel olmak üzere 582 kişi ihraç edildi. İhraçlar arasında FETÖ operasyonları kapsamında gözaltına alınıp serbest bırakılan ve tutuklu akademisyenler yer aldı. Akdeniz Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Zafer Sarı da ihraç edilenler arasında. KHK ile 14 dernek, 13 sağlık kuruluşu ve 18 vakıf kapatılırken 5 derneğin ise geri açılması için izin verildi. Çeşitli kurumlardan toplam 203 kişi görevine iade edildi.

Rezalet son buldu

Skandalların eksik olmadığı ve haklarında kamu kurumlarına binlerce şikayet yağan evlilik programları, 690 sayılı KHK ile yasaklandı. Buna göre radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verilemeyecek. Evlilik programlarıyla ilgili Türk aile yapısına aykırılık sebebiyle RTÜK ve BİMER’E 2016 Ocak ile 2017 Mart ayları arası 131 bin 290 kişi şikayette bulunulmuştu. Düzenlemeyle televizyonda takviye edici gıda destekleyici ürünlerin sağlık beyanıyla satışına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemeyecek. Çekiliş, lotarya, ödül vadeden özel hizmet numaralarının da tanıtımı yapılamayacak.


#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#KHK
#YÖK
#Terör örgütleri
7 yıl önce