|

6 başlıklı Körfez çıkarması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez çıkarması bugün başlıyor. Görüşmeler altı kritik başlıkta değerlendirilecek. Gezinin özellikle enerji, savunma ve turizm alanlarında önemli kazanımları beraberinde getirmesi planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/02/2017 Pazar
Güncelleme: 06:29 - 12/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Körfez çıkarması
Körfez çıkarması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Körfez çıkarması bugün başlıyor. İş adamları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç Körfez ülkesine ziyaretine odaklandı. Erdoğan, kalabalık bir heyetle, sırasıyla Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar'a gidecek. Görüşmelerde altı kritik başlık değerlendirilecek. Gezinin, özellikle ekonomik anlamda önemli kazanımları beraberinde getirmesi planlanıyor.



ÖNEMLİ ANLAŞMALAR İMZALANACAK


Erdoğan'ın Afrika gezisi kapsamında 19 ayrı anlaşma imzalanmıştı. Bu kez Körfez'de de çeşitli alanlarda anlaşmaların yapılması planlanıyor. Erdoğan, gezi kapsamında bugün Bahreyn'e gidecek. Kral Hamad bin İsa el Halife ile görüşerek, Bahreynli yetkilileri kabul edecek olan Erdoğan, yarın (pazartesi) Suudi Arabistan'a geçecek. Burada da Kral Selman bin Abdulaziz ile görüşecek olan Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Naif ve Veliaht Vekili Muhammed bin Selman'ı da kabul edecek. Katar gezisi ise 14-15 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Tani ile görüşecek. Körfez İşbirliği Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslar arası teşkilatların yöneticileriyle görüşmeler ve iş forumları yapılması da planlanıyor. Görüşmelerde ön plana çıkacak altı başlık ise şunlar olacak:



1-YATIRIM ZİRVESİ


Son yıllarda Suudi ve Katarlı iş adamlarının Türkiye'ye yaptığı yatırımların ardından, bazı ticari pürüzlerin de bu gezide temizlenmesi ve işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor. Türkiye'nin, Suudi Arabistan ile 8 milyar dolar, Katar'la 1.3 milyar dolar, Bahreyn'le 350 milyon dolar ticaret hacmi bulunuyor. Suudilerle 15 milyar dolar, Katarlılarla 5 milyar dolar, Bahreyn'le 1 milyar dolarlık ticaret rakamına ulaşmak için yol haritası çizilecek.



2-ASKERİ İŞBİRLİKLERİ


Bir yıl önce ASELSAN ile Suudi kamu şirketi TAQNIA arasında “Suudi Arabistan Savunma Elektroniği Şirketi” kurulmasına yönelik ortak şirket anlaşması imzalanmıştı. BMC ile ortak yatırıma yönelen ve Kirpi aracına büyük ilgi gösteren Katarlılar, çeşitli askeri araç ve gerecini de Türkiye'den alıyor. 17 sahil güvenlik botu alımı da son dönemde öne çıkan satışlardan biri oldu. Bu işbirliğinin, Cumhurbaşkanı'nın gezisinde daha da ilerletilmesi hedefleniyor.



3-BÖLGESEL SORUNLAR


Erdoğan'ın ziyaret edeceği üç ülke de, kaosun yaşandığı Suriye, Irak, Yemen, Filistin gibi coğrafyalarla iç içe bulunuyor.



4-Terörle mücadele


Erdoğan'ın ziyaretinde en çok üzerinde durulacak başlıklardan biri “terörle mücadele” olacak. Bu kapsamda, DEAŞ'la birlikte FETÖ'nün yapılanmasına karşı işbirliğinin ilerletilmesi planlanıyor. Erdoğan'ın bu hususta muhataplarına açık mesaj vermesi bekleniyor.



5-Enerjide yeni gelişmeler


Enerji alanındaki işbirliği de bu ülkelerle ve özellikle Katar'la güçlenerek devam ediyor. İki ülke LNG depolama tesisi konusunda ortak çalışma başlatmıştı. Aynı işbirliği güneş teknolojileri alanında da yürüyor. Katar Güneş Teknolojileri şirketi, Türkiye'den bazı firmalarla güneş ekipmanları uygulamaları alanında mutabakat zaptı imzalamıştı.



6-Turizm dosyaları masada


Her alanda üç ülkeyle de işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan ziyarette, masadaki başlıklardan biri turizm olacak. Körfez'den daha yoğun turist akınının olması için Türkiye'de turizm alanında yürütülen çalışmalar anlatılacak.














#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Körfez
#Filistin
#Irak
7 yıl önce