|

Afrika’da 15 yılda 1 asırlık adım attık

Eski Çad Büyükelçisi Ahmet Kavas, Türkiye'nin son 15 yılda Afrika'da attığı adımlarla kıtanın 100 yıl için önünü açtığını söyledi. Kavas, Türkiye'nin diğer aktörlerin aksine Afrika'da halkla temas çabası içinde olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:05 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Afrika Birliği’nin kuruluş yıldönümü olan 25 Mayıs Dünya Afrika Günü nedeniyle, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın (UTESAV, geleneksel olarak düzenlediği Haliç Buluşması’nda Afrika masaya yatırıldı.
Afrika Birliği’nin kuruluş yıldönümü olan 25 Mayıs Dünya Afrika Günü nedeniyle, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın (UTESAV, geleneksel olarak düzenlediği Haliç Buluşması’nda Afrika masaya yatırıldı.

Afrika Birliği’nin kuruluş yıldönümü olan 25 Mayıs Dünya Afrika Günü nedeniyle, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın (UTESAV, geleneksel olarak düzenlediği Haliç Buluşması’nda Afrika masaya yatırıldı. 'Türkiye’nin 15. yılında Afrika açılımı’ başlıklı toplantı, Afro Avrasya Gazeteciler Derneği ile birlikte organize edildi. Programa Afrika üzerine çalışan akademisyen, STK temsilcileri, gazeteciler ve Afrikalı temsilciler katıldı. Moderatörlüğünü UTESAV Başkanı İsrafil Kuralay’ın yaptığı etkinlikte eski Çad Büyükelçisi Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Ahmet Kavas, Türkiye’nin son 15 yılda yaptığı son Afrika açılımını yüz yılllık bir yol açtığını söyledi. Türkiye'nin çabalarının önemine vurgu yapan Kavas, “15 yıllık sürede yapılanlar, önümüzdeki 100 yıl için önümüzü açtı” dedi.

YÜZDE 1 BİLE YETTİ

Türkiye’nin ancak yüzde 1 gücü ile Afrika’da yeraldığını söyleyen Kavas, buna karşın Türkiye’nin Afrika aktörlerine arasına girdiğini söyledi. Fransa’nın Stratejik Ufuklar raporuna atıfta bulunan Kavas, raporda kıtanın yeni oyuncuları arasında gösterilen Türkiye’nin kısa zamanda büyük bir etkiye sahip olduğunu ifade etti.

KITADA EN FARKLI AKTÖR BİZİZ

Kavas “2005'ten bu yana geldiğimiz bu seviyenin daha 5-6 yılında Fransızların hazırladığı bir rapor var. Orada Afrika’daki 4 yeni aktör ülke arasına girmeyi başaran bir Türkiye bulunuyor. Çin, Hindistan, Brezilya Türkiye’ye göre çok eskilerden çalışmaya başlamışlar. 90’lı yılların başında çalışmaya başlamışlar. Biz dört aktörden en farklı olanıyız. Diğer üçü birbirine benziyor. Onların amacı Afrika’dan istifade edebilmek. Türkiye ise Afrika’dan istifade edilecekse edilir. Onu eden tüccarlarımız esnaflarımız yapar. Ama biz bunu devlet politikası haline getiremeyiz. Sadece istifade etmek değil, beraber olmak, birlikte olmak gayreti var” dedi. Kavas, Türkiye’nin Afrika'da ana aktörlerden birisi olarak anılmakta olduğunu ve Türkiye nin Afrika stratejisi bütün aktörlerden farklı olarak daha bütüncül ve tüm kıtayı kapsamakta olduğıunu kaydetti. Kavas, bütün Afrika aktörleri Afrika ülkelerinin yönetimleriyle ve elitleriyle ilgilenirken Türkiye'nin Afrika halklarına ulaşıp, onların sevgi ve saygısını kazanmakta olduğunun altını çizdi. Kavas, "Son 15 yılda Türkiye nin Afrika da estirdiği rüzgarın bugün etkisi az görülüyor olabilir ama gelecekte bu etki daha da katlanarak devam edecek" ifadelerini kullandı.

THY KAZANDIRDI

THY’nin yeni hatları devreye almasıyla Avrupalı şirketlerin bilet fiyatlarını düşürdüğünü söyleyen Kavas, Çad büyükelçisi iken Fransa üzerinden Türkiye’ye gelip gittiğini belirterek, “2 bin 400 dolar civarı normal ekonomik bilete para veriyordum. THY’nin hattının açılmasıyla şu andaki fiyatı 700-800, bin doları geçmez gidiş geliş. THY hattı ile yabancılar biletleri 700 dolara kadar indirdiler. Böylece onların cebine girecek her hafta 1 milyon dolar para Çadlıların cebinde kaldı. Bu Çad, Nijer, Mali yani THY’nin uçtuğu her yerde geçerli. Afrikalı dostlarımız kazandıkça biz de kazandık” şeklinde konuştu.

ULAŞILMADIK YER KALMADI

1985'te Afrika’da yaşanan kıtlık sonrası Türkiye’de toplanan yardımlar hakkında konuşan Kavas, “Türkiye’nin orada yardımları ulaştıracak bir gücü olmadığı için dağıtamı gerçekleştiremedi” dedi. Kavas, şu anda Türkiye’nin yardım ulaştıramayacağı hiçbir yer olmadığını kaydetti.

#Çad
#Ahmet Kavas
7 yıl önce