|

Afrika'nın ekmeği 'çöp'ten çıkıyor

Eskiden tamir ettiği ikinci el telefonları Afrika ülkelerine gönderen Hollandalı Joost de Kluijver, şimdilerde onları dönüştürmekle uğraşıyor. Closing the Loop ismini verdiği şirketiyle milyonlarca telefonu kimyasal atık olmaktan kurtaran Kluijver, “Ekmeğimizi ‘çöp’ten çıkarıyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 06:45 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Afrika'nın ekmeği 'çöp'ten çıkıyor
​Afrika'nın ekmeği 'çöp'ten çıkıyor
Günün her dakikasını beraber geçirdiğimiz cep telefonları, her yıl çıkan yeni modelleriyle ‘çöp’e dönüşüyor. Modeli düşen telefonlar ise ya çöplüklere gidiyor ya da gelişmekte olan ülkelere. Bunların başındaysa Afrika ülkeleri geliyor. ‘Eski telefonlar çöpe gitmekten kurtarılacak’ altında başlatılan kampanyalar Afrika’daki kimyasal atık oranını da geçtiğimiz yıllarda bir hayli arttırdı. Eski telefonları Afrika’ya gönderenlerin başındaysa Avrupa şirketleri geliyor. Hollandalı Joost de Kluijver önceden bu şirketlerde çalışan bir mühendismiş. Ancak telefonları başka bir yere göndermenin çözümden çok daha büyük bir sıkıntı oluşturduğunu fark etmiş ve ‘Zararın neresinden dönersen kar’ diyerek bir hareket başlatmış. 2012’de kurduğu vakıfla Afrika’daki eski telefonları toplayıp Belçika gibi ülkelerde bulunan geri dönüşüm tesislerine göndermeye başlamış. 2014’teyse bu girişimine ‘Closing the Loop’ ismini vererek şirket kurmuş. Şimdiye kadar milyonlarca telefonu kimyasal atığa dönüşmekten kurtaran Kluijver ve şirketinin büyüme hikayesini kendisinden dinledik.
Size ‘iletişim sektörünün çöp adamları’ diyebilir miyim?

Tabii ki. Başkalarının bize böyle seslendiği de oluyor. Benim için bu kesinlikle değerli bir iş. Hollanda’da insanlar telefonlarını ortalama 18 ay kullanıyor. Bu oldukça kısa bir süre. Eski işim bu eski telefonları alıp gelişmekte olan ülkelere satmakla ilgiliydi. Zaman geçtikçe kendi işimin mükemmel olmadığını fark ettim. Uzun süreli düşündüğümde ben de atık problemi oluşturuyordum. Çünkü cep telefonları Afrika’nın her yerinde. Çok fakir bir mahalleye, elektriği ya da suyu olmayan bir semte gittiğinizde bile herkesin elinde eski de olsa bir telefon görüyorsunuz. Tüm bu düşüncelerin içinde 2012’de bir vakıf kurduk. Bundan iki yıl sonraysa ‘Closing the Loop’ isimli şirkete dönüştük.

Telefonun ‘yararlı’ bir şeye dönüşmesi oldukça uğraştırıcı olsa gerek. Bu süreç nasıl işliyor?

Eski telefonları toplayan insanlar genelde yollamak için yeterli sayıya ulaşana kadar onları evinde tutuyor. Belçika’ya yollanan telefonlar Unicore isimli tesise gidiyor. Burada nümkün olan en iyi şekilde dönüştürülüyorlar. Zaten bu dönüşümü yapabilen fabrikalar sayılı. Sonrasında fabrika, telefondan çıkan metal için bize ödeme yapıyor. Biz de Afrika’da bizim için toplama işini yapanlara ödeme yapıyoruz. Çıkan ham metal sonrasında yeni telefonlar için ya da takılarda kullanılıyor. Bu dönüşümde bir kaç rolümüz daha var. Ama en temel görevimiz işe yaramayan atığı tekrar işe yarayabilir hale dönüştürmek.


Afrika’da yalnızca gönüllülerle mi çalışıyorsunuz?

Bazılarının kendi küçük şirketleri var, bazıları mühendis. Aralarında gönüllü olan da var. Mesela onlardan birisi bizimle çalışmaya başladığında Uganda’da öğrenciydi. Mezun olduktan sonra bunun üzerine küçük bir şirket kurdu. Şuan yine bizimle çalışıyor. Çalıştığımız insanların çoğu şimdiye kadar atıklar hakkında bir şey yapmamış. Şimdiyse kendilerine çalışabilecekleri bir alan şeçiyorlar. Hem de iş sahibi oluyorlar. Örneğin, birlikte çalıştıklarımızdan birisi 3 çocuğu olan yalnız bir anne. Şimdilerde çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabiliyor. Atık tehlikeli bir şeyken bir anda insanların ailelerini besleyebileceği gelir potansiyeline dönüşüyor.

Binlerce telefonu toplayıp başka ülkeye göndermek zor değil mi?

Böyle zor zamanlar yaşadığımız oldu. Afrika’da yerel partnerlerimizin olması kimi zaman bize zorluklar yaşatabiliyor. Çünkü her an bağlı oldukları kavimlerinin dini törenine katılıp dans edebilecek potansiyeldeler. Bu işin şakası tabi. Başlarda telefonların çıkışı için izin alırken hükümete bunu neden yaptığımızı anlatıp ikna etmekte baya zorlanmıştık. Yaptığımız şeyin amacını anlayınca böyle bir sıkıntımız da kalmadı.

Telefon dışında dönüştürmeyi planladığınız şeyler var mı?

Afrika’da birlikte çalıştığımız yerel şirketler, çöpü kendileri için bir şansa dönüşüyor. Çünkü topladıkları telefonlardan para elde ediyorlar. Kendilerine gelip benim de bilgisayarım ya da dönüşebilecek başka eşyalarım var diyenler de oluyor. Bu aynı zamanda bizim için farklı iş modelleri de demek. Eğer şimdiki düzenimizin aynısını başka ürünler üzerinde de gerçekleştirirsek dünyada çok büyük bir etki meydana getirebiliriz.

Öyleyse ekmeğinizi çöpten çıkardığınızı söylemek doğru olacak.

Öyle de denebilir. Telefonlar oldukça karmaşık ürünlerdir. Aynı zamanda saf madde açısından oldukça zengindirler. Altın, gümüş, aliminyumun yanında dünyanın sadece bir kaç yerinde çıkarılabilecek miktarda metale de sahipler. Dönüştürmenin sonunda çıkarılan maddeler için bize ödeme de yapılıyor. Endüstride bu sirkülasyon sürecini koruyup geliştirebilirsek sorumluluğu büyük ölçüde arttırabiliriz.

Afrika dışında üzerinde yoğunlaştığınız ülkeler de vardır elbet.

Evet ama Afrika üzerinde çalışmak için yeterince büyük. Şuan tam 11 ülkede aktif olarak çalışıyoruz. Ancak bu potansiyel dünyanın her yerinde var. Şimdilik Afrika’nın yanında Asya’yla ortak bir şeyler yapmaya başladık. Vietnam ve Endonezya’yla bu kapsamda bir anlaşma imzaladık. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama bu yeterli değil. Telefonların tüm dünyadaki geri dönüşümüne baktığımızda yalnızca %5 oranında olduğunu söyleyebiliriz.

Toplanan telefon miktarı nasıl değişim gösteriyor?

Özellikle geçen sene şirket bir anda büyük bir ivme kazandı. Diğer yıllar 80 bin civarında telefon toplarken 2016’da neredeyse 1 milyon telefon topladık. 2017’de bu rakamın da yükselmesini bekliyoruz. Sonrasında kendime de düzenli bir maaş ödemiş olacağım. Ama ne olursa olsun, sevgilime nişan yüzüğü almam gerekse Afrika’dan topladığım çöpleri kullanırım. Çöplerden çıkan maddeleri nişan yüzüğüne dönüştürmek benim için çok kıymetli. Daha temiz bir dünya için çöpleri topluyorsun ve bu sana hayatının geri kalanında kullanacağın yüzük olarak dönüyor. Mükemmel değil mi?

Peki tüm
bu süreç
Afrika’ya ne kazandırıyor?

Zaten tüm bu çöplerin Afrika’dan çıkması da çok önemli. Tüm dünyada görmezden gelinen kıtada böyle bir değerin yatıyor olabileceği belki de kimsenin aklına gelmezdi. Bu görmezden gelme aslında kıtada başka büyük problemler de yaratıyor. Atık telefon problemi bunlardan sadece birisi. Geri dönüşüm sürecini oranın insanıyla birlikte gerçekleştirmek onlara da iş imkanı sunmuş oluyor ve sonuç olarak kıtaya dair başka bir değer ortaya çıkıyor.

#​Afrika
#Eski telefonlar
7 yıl önce