|

Almanya'nın 'İncirlik' çıkmazı!

Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nde askeri faaliyetlerde bulunan Almanya, son aylarda Türkiye karşıtı politikalarıyla gerilim ortamı doğurdu. 15 Temmuz ve 16 Nisan süreci boyunca Türkiye'yi hedef alan Alman yetkililerin yeni gündemi ise İncirlik.

Yeni Şafak ve
15:00 - 6/06/2017 Salı
Güncelleme: 15:22 - 6/06/2017 Salı
Yeni Şafak
ARŞİV: Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan ve şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alan İncirlik Hava Üssü'nde Merkel'in de talimatlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor.
ARŞİV: Adana'nın İncirlik beldesinde bulunan ve şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alan İncirlik Hava Üssü'nde Merkel'in de talimatlarıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Türkiye ile Almanya arasında son günlerde yaşanan İncirlik krizinin etkileri sürüyor. İki ülke arasında yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken, Almanya'nın rotayı farklı alternatiflere çevirmeye hazırlandığı öğrenildi. İncirlik'te konuşlu askeri faktörlerini çekmeyi düşünen Almanya'nın Türkiye karşıtı hamleleri dikkati çekiyor.

Almanya, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'ye karşı Türkiye'nin verdiği mücadeleye destek vermeyerek tepki çeken bir diplomasiye imza attı. Ardından Türkiye'nin referandum sürecine müdahil olmaya kalkışan ve Türk hükümet yetkililerine kısıtlamalar çıkaran Almanya, uyguladığı skandallarla karşıt bir rol üstlendi.

Yeni gündem: İncirlik

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan süreç kapsamında son aylarda yeni bir gündem başlığı açıldı: İncirlik Hava Üssü. Adana'da bulunan İncirlik Hava Üssü'nde ABD gibi Almanya da askeri faaliyetlerini sürdürüyor.


  • Adana'nın İncirlik beldesine bağlı bulunan İncirlik Hava Üssü, şehir merkezinin 8 km doğusunda yer alıyor.
Almanya İncirlik'te ne yapıyor?

Almanya'nın İncirlik'te konuşlandırdığı Tornado savaş uçakları 'Recce' adı verilen yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemleriyle Suriye ve Irak'ta keşif uçuşları yapıyor. Terör örgütü DEAŞ'a karşı yapılan uçuşlar kapsamında elde edilen istihbarat, uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarında paylaşılıyor.

Federal Alman Meclisi'nde geçen yıl Aralık ayında kabul edilen tezkerede, Almanya'nın DEAŞ'la mücadele kapsamındaki operasyonlarda görevlendirebileceği asker sayısı 1200 ile sınırlı bulunuyor. İncirlik'te son bilgilere göre görevdeki Alman askeri sayısı ise 230.

Almanya'nın tehdit unsuru

Almanya'nın Türkiye'yle diplomatik ilişkilerinde sık sık masaya gelen İncirlik dosyası, Alman yetkililerin 'çekiliriz' söylemlerinin gölgesinde tartışmalara tanıklık ediyor.


  • Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçtiğimiz ay NATO zirvesinin düzenlendiği Brüksel'de yapmış olduğu açıklamada Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaretine izin vermemesi durumunda Alman askerlerin hava üssünden çekilebileceğini ifade etmişti.
Almanya'daki Türkiye karşıtı karar tetikledi

Türkiye, Temmuz ayı ortasında Alman Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ile bir grup Alman milletvekilinin İncirlik Üssü'nde konuşlandırılmış Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermeyince iki ülke arasında tartışmalar başladı. Türkiye, Alman Meclisi’nin Ermeni soykırımını tanımasına ilişkin kararına tepki amacıyla ziyarete izin vermemişti.


Çavuşoğlu: Konya Üssü'ne ziyaret mümkün

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Gabriel'le yaptığı görüşmenin ardından son gelişmeleri paylaştı:

"Pozitif gündemlere nasıl daha fazla odaklanabiliriz, bunları konuştuk. Bu konuda dostum Sigmar'la birlikte çalışacağız. İncirlik konusunu da değerlendirdik. Brüksel'de yaptığımız önerimiz, Konya NATO üssünü Alman heyetinin ziyaret etmesidir. Şu an itibariyle İncirlik değil, Konya'ya ziyaret mümkün. Bugün ziyaret tarihi bir ziyarettir. Bundan sonraki ilişkilerimiz için de umarım olumlu bir tarih olur."

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, İncirlik Üssü'yle ilgili açıklama yaptı. Önümüzdeki dönemde atılacak adımlara dair değerlendirme yapan Gabriel, "Gelecek hafta İncirlik'ten çekilme sürecini başlatacağız" dedi.

Son açıklama Başbakan'dan

Almanya'nın İncirlik Üssü'nden çekilme kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin bu konuda herhangi bir karar almadığını belirterek, "Nasıl istiyorlarsa öyle yapsınlar" dedi.

#İncirlik
#Almanya
7 yıl önce