|

Askeri yargıdaki hainlere ilk dava

FETÖ’nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin ilk dava açıldı. İddianamede, “Örgüt TSK’daki yapılanmasını askeri yargıdaki etkinliğiyle sağlamaya çalışmıştır” denildi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 22:55 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
FETÖ’nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin ilk dava açıldı
FETÖ’nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin ilk dava açıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin ilk dava açıldı. İddianamede, 1'i firari 31 askeri hakim ve savcının “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, özellikle 2010 yılından itibaren Ergenekon, Balyoz gibi kumpas soruşturma ve davalara, önemli görevlerdeki askeri hakim-savcılar ile adli müşavirler dahil edilerek ve itibar suikastına uğratılarak bu makamların boşatılmasının amaçlandığına dikkat çekildi.



DOSYALAR SÜMENALTI


Askeri yargıda bu yolla kritik yerlere gelen FETÖ'nün hukuk dışı soruşturma ve davalarla kendisine engel gördüğü personelin terfi, atama ve görevlendirmeleri engellendiği belirtilen iddianamede, “Askeri hakimlik örgütün mahrem hizmetler sınıfının en üst mertebesi kabul edilmektedir. Örgüt TSK'daki yapılanmasını askeri yargıdaki etkinliğiyle sağlamaya çalışmıştır" değerlendirmesine yer verildi.İddianamede, sıkıyönetim atama listesine ilişkin önemli ayrıntılar da yer aldı. Buna göre, geçmiş darbe girişimlerinin aksine üst rütbeli hakimlerin Milli Savunma Bakanlığı (MSB) emrine alındığı, bunların ise daha çok bu yapı tarafından itibar suikastine uğramış ve kumpas soruşturmalara, teamül dışı atamalara maruz bırakılmış personeller olduğu kaydedildi. Sıkıyönetim mahkemeleri, savcılıkları ve adli müşavirliklerinde ise genç rütbedeki askeri hakimlerin, hatta stajı sonlanıp henüz atanmamış teğmen rütbesindeki askeri hakimlerin görevlendirildikleri ifade edildi. Bu genç hakimlerin ise hakkında FETÖ üyesi olduğu yönünde birçok ihbarın olduğu ve askeri yargının kilit noktalarında görev yaptığı belirtildi.



316 HAKİM LİSTEDE


İddianamede, “Sıkıyönetim Mahkemeleri Görevlendirme Listesi"ndeki görevlendirmelerin kapsamı ve niteliğine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi. Söz konusu listelerin 16 Mayıs-7 Haziran 2016 tarihleri arasında hazırlandığının değerlendirildiği kaydedildi. 15 Temmuz itibariyle 64'ü aday toplam 468 askeri hakim bulunduğu, aralarında 31 şüphelinin de bulunduğu 316'sının sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildiği belirtildi. Sözde sıkıyönetim direktifi ile atanan 316 askeri hakimin, 3'ünün general, 32'sinin albay, 11'inin yarbay, 13'ünün binbaşı, 32'sinin yüzbaşı, 123'ünün üsteğmen, 102'sinin ise teğmen rütbesinde olduğu tespit edildi.



  • Tüm yetkiler Köse'deymiş!
  • İddianamede, sıkıyönetim atama listesinde Genelkurmay Adli Müşaviri olarak geçen Muharrem Köse'ye, askeri hakimlerle ilgili Milli Savunma Bakanlığı'na ait tüm yetkilerin verildiği belirtildi. İddianamede, “Tüm yetkilerin darbeye fiilen iştirakı aşikar olan Muharrem Köse'ye devrinden sonra bir numaralı sıkıyönetimde yargılanacak olan tüm yasama, yürütme ve yargı makamlarının sayın mensuplarını nasıl yargılamaların beklediği ve akıbetlerinin ne olduğu açıktır. Bu anlamıyla FETÖ mensubu olmayan, bunlarla devletin bekası için mücadele eden herkes için büyük bir hukuk katliamı yaşanacağı açıktır” denildi.
  • Hem hırsız hem darbeci
  • FETÖ'nün son 10 yılda askeri yargı içerisinde kadrolaşma çabalarını artırdığına dikkat çekilen iddianamede, 2003-2008 yılları arasında 82 personelin askeri hakim olarak görevlendirildiği, 2009-2014 yılları arasında ise bu sayının 217'ye çıktığı belirtildi. Bunun 214'ünün ise sözde görevlendirme listesinde bulunduğuna işaret edileniddianamede ayrıca, 2009 yılından sonra askeri hakim olanların tamamına yakınının örgüt mensubu olduğu vurgulandı. İddianamede, 2008 ile 2014 yılları arasında yapılan TSK Askeri Hakim Alımı Yazılı Sınavlarına ilişkin soruşturmaların devam ettiğine yer verilirken, 31 şüphelinin askeri hakim olduğu 2009 sınavının sorularını önceden ele geçirdiği vurgulandı. Sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilen şüphelilerin yazılı sınavdan aldığı puanın 2009 yılı için alınan ölçüt puanının üzerinde olduğu belirtildi. Şüphelilerin, alan uzmanlarının “hukuk fakültesi mezunu kişilerce normal şartlar altında doğru olarak cevaplanması çok zor” diye belirttikleri 32 sorudan 30'una doğru cevap verdikleri kaydedilirken, “30 sorunun şansla doğru cevaplanma olasılığı çok düşüktür. Adayların soruları sınavdan önce gördüğüne ilişkin kuvvetli şüphe bulunmaktadır” denildi.
#FETÖ
#Yargı
#TSK
7 yıl önce