|

Batı'ya reddiyeler hazırladım

İslam ilimleri üzerine çeyrek asırdır çalışmalar yürüten Mısırlı Alim Ahmed Ferid Mezidi, ayrıca bin 500’e yakın el yazmasını günümüze kazandırdı. 11 Eylül'den sonra Batı'nın sadece Usame bin Ladin'in çetesine değil bütün Müslümanlar'a karşı cephe aldığına değinerek "İslam'ın terörist ve barbar olduğunu düşünen Batı'ya karşı reddiyeler hazırladım” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 23:25 - 11/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Ahmed Ferid Mezidi
Ahmed Ferid Mezidi

Mısırlı alim Ahmed Ferid Mezidi, İslam ilimleri ve el yazmaları üzerine çalışıyor. Çeyrek asırlık deneyimlerini ise Darül Hakika adlı yayınevi ve medresedeki öğrencileri aracılığıyla aktarıyor. Mısır'da birçok talebesi de olan Mezidi hadis, fıkıh, tefsir ve tasavvuf dersleri veriyor.



KANUNİ DÖNEMİNDEN EL YAZMASI BULUNDU


Dedesinden kalan el yazmalarını da değerlendiren Mezidi, çoğunluğu Osmanlı döneminden kalma el yazmalarından bin 500'e yakın kitabı günümüz okuruyla buluşturdu. Çalıştığı kitaplar arasında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yazılmış olan “Kanuni Sultan Süleyman Menkıbelerinden Faydalı Bilgiler” de var. Kadim zamandan beri Mısır, el yazmalarının merkezi olarak bilinyor diyen Mezidi, İslam dünyasından birçok alimin eseri de burada mevcut olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Hz. Osman döneminden 5 mushaf önemli. Yazma eserlerin kritiği, edisyonu, karşılaştırması çok zordur. Bunlardan bin 80 tanesini çalışabildim.”



Arap Baharı'ndan sonra Hanefi ilmini çalışmaya başlayan Mısırlı Alim Ahmed Ferid Mezidi, Türkler'in tasavvuf, kelam, akaid, fıkıh ilimlerinde büyük işler yaptığını söylüyor ve ekliyor: “Türk beldelerinde ve özellikle Osmanlı'nın etkili olduğu Asya'da, Hanefilik'le ilgili araştırmalar iyi meyve verdi. Bunu yayınlanan kitaplardan görebiliriz. Yayınevim Darül Hakika'da İsmail Hakkı Bursevi, Kadızade, Aziz Mahmud Hüdayi'nin de aralarında olduğu 121 Türk alimin kitabını yayımladım.”





İSLAM ALEMİNE BİRLİK ÇAĞRISI YAPALIM


Batılılar'ın İslam'a ilk bakışı siyaset ve teör vesilesiyle olduğunu belirten Mezidi, “Amerika'daki 11 Eylül olaylarından sonra Batılılar'ın, İslamiyet'in terörist ve barbar bir din olduğuna karar verdiler. Onlar terörist örgüt, Afganistan, Usame bin Ladin'e değil İslam'a cephe aldılar. Bunun üzerine tarihi yazma eserlerden bölümler çalıştım. Batı'ya reddiyeler hazırladım. İslam'ın siyaset ve ilim sahasında bir kanun dini olduğunu, barış ve sistemli yaşamı getirdiğini anlatmaya çalıştım” diyor. Batı'nın bu tutumuna karşı İslam alemi için birlik çağrısı yapan Mısırlı alim, ümmetin temeli kendi ortak mirasımız üzerine kurulabileceğini savunuyor.



KİTAPLARA ULAŞIM ÇOK KOLAY


Darül Hakika adlı yayınevinde Kimya ve Tıp ilminde İslam ümmetinin tarihini, bilgisini anlatan ve aralarında Ebubekir Razi, Huneyn İbn İshak'ın kitaplarının yer aldığı 35 ciltlik bir çalışma yayınlayan Ahmed Ferid Mezidi, bu vesileyle Kuveyt'te ödül aldı. Ödülün göstergesi olarak farklı ilim alanlarında da başarılı olabileceğimizi anlatan Alim, ümmetin elinde bulunan bilgi kaynağının farkına varması ve kendine dönmesi için yol gösterici olarak görüyor. Ümmetin birliğini kitaplarda görebiliriz diyen Mezidi, Hanefi fıkhı, belagat, aruz gibi farklı ilimlerdeki kitaplar sayesinde çeşitliliğin, ihtiyacı karşıladığını ve İslami çalışmalara kaynaklık eden birçok eserin fuarlar ve internet sayesinde kolay ulaşımda olduğuna dikkat çekiyor.


#Batı
#Osmanlı
#İslam
7 yıl önce