|

Beyinsiz insan olmayın lütfen!

Gelişen teknoloji ile insan yeteneklerinin unutulmaya başlandığını söyleyen Durham Üniversitesi’nden Dr. Gerald Moore, bunu engellemek için çalışmalar yürütüyor. Teknolojinin şu an insanların beyin ölümünü gerçekleştirdiğini söyleyen Moore, "Ellerinde telefon, sırtları kamburlaşmış obez insanların nefes alması yaşamak değil. Farklı aktivitilere katılarak beynimizin ölmek üzere olan taraflarını canlandırabiliriz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2017 Sunday
Güncelleme: 06:16 - 18/06/2017 Sunday
Yeni Şafak
Beyinsiz insan olmayın lütfen!
Beyinsiz insan olmayın lütfen!

Dijital bağımlılık, günümüzün en büyük problemlerinden birini oluşturuyor. Gün boyu elimizden düşürmediğimiz telefonlar, tablet bilgisayarlar derken elektronik cihazlar hayatımızı kontrol altına almayı başardı. İnsan davranışlarını iletişim boyutları ile birlikte ele alan İngiltere Durham Üniversitesi’nden Dr. Gerald Moore, gelişen teknoloji ile insan yeteneklerinin unutulmaya başlandığını söylüyor. Bunu engellemek için çalışmalar yürüten Moore, "Teknoloji şu an insanların beyin ölümünü gerçekleştirdi. Ellerinde telefon, sırtları kamburlaşmış obez insanların nefes alması yaşamak değil. Bizim sonumuz kabiliyetlerimizi kaybedip robotlara bağlı hale gelmemiz olabilir. Gerçek anlamda ölmesekte insanlık vasıflarımız unutturularak ölmüş olacağız. Farklı aktivitilere katılarak beynimizin ölmek üzere olan taraflarını canlandırabiliriz" diyor.


YETENEKLERİMİZİ UNUTARAK ROBOTLAŞIYORUZ

Oxford Üniversitesi'nde konuşma yaptığı bir sırada anlatılan bir olaya değinen Moore, "Orada dersler bilgisayar ile işleniyor. Fakat sınavlar geleneksel yazılı metot ile yapılıyor. Öğrenciler böyle olduğu için baya zorlanıyormuş. Çünkü öğrenciler yazma kabiliyetlerini derslerde kullanmadıkları için unutuyorlar" diyerek teknolojinin insanları robotlaştırdığını anlatıyor. Telefonlar yüzünden numara ezberliyemediğimizi, navigasyon sistemi yüzünden nerede olduğumuzdan habersiz olduğumuzu belirten Moore, "Hayatta var olabilmemiz için belli yeteneklerimizi kaybetmemiz gerekiyor. İnsan teknolojisiz yaşayamaz ama bunu kontrol altına alabilir. Bilgisayar ekranları yüzünden beynimizin sadece bir kısmı uyarılıyor ama diğer kısımarının da uyarana açık olması lazım. Bunun için bir dil öğrenebilir, enstrüman çalabiliriz. Aktivitilere katılarak beynimizin ölmek üzere olan taraflarını canlandırabiliriz. Dijital teknoloji ile zaman geçiren çocukların beyinleri ise bu uyaranlarla kodlanıyor. Dolayısıyla onlar için olabilecek şey olduğunca önleyici olmalı" şeklinde konuşuyor.

DİJİTAL TEKNOLOJİ
OTİZME SEBEP OLUYOR

Teknoliji söz konusu olduğunda bağımlılığın olmamasının mümkün olmadığını söyleyen Moore, bağımlılığı günlük ve patolojik olmak üzere 2'ye ayırıyor. Japonya'daki Hikikomori olayında 150 binden fazla kişinin evlerinden çıkmadan bilgisayar başında yaşamalarını patolojik bağımlılığa örnek gösteren Moore, yine patoloji sınıfına giren ama hergün tekrarladığımız için bize normal gelen bağımlılıkların olduğunu şu şekilde anlatıyor: "Saatlerce bir ekranın başında olmak dijital teknolojiyle normal kabul edildi. Bunun arka yapısı oldukça geniş. Bu davranışların otizmin oluşmasına ciddi katkıları oluyor. Beyin ne kadar uyaran içerisinde olursa gelişimi o kadar aktif hale geliyor. Fakat bilgisayar ekranına bakarak beynimizin sadece bir kısmını çalışıyor. Diğer kalan kısımlar ölüyor. Öldüğü içinde beynin kimyası değişiyor. Günümüzde yetişkin olup ergen gibi davranan insanların sayısı artıyor. Hava değişiminin sebebi nasıl yıllar önce insanlığın bilinçsizce tüketimi ise günümüz bağımlılığın sonuçlarını da ilerleyen yıllarda göreceğiz."

Bağımlılık türleri değişiyor

Teknoloji ile birlikte bağımlılık türlerinin her dönem değiştiğini belirten Dr. Gerald Moore, günümüzdeki dijital bağımlılığın gelecekte farklı bir uzantı ile devam edeceğinden bahsediyor. Geçmiş dönem bağımlılıklarından birinin de kitap okumak olduğunu söyleyem Moore, "Önceden insanlar kendi hayatlarından kurtulmak adına kitaplardaki hikayelere kendilerini kaptırıyorlardı. Şimdide aynı görevi sosyal medya yapıyor. Gelecekteki bağımlılık türü devirtual reality, yani görsel gerçeklik olacak. Üç boyutlu görüntü sağlayan gözlüklerle kendinizi uçuyor zıplıyor gibi hissediyorsunuz. Onunla 20 dakika geçirdiğinizde bütün sistem alt üst oluyor ama garip bir şekilde daha fazla istiyorsunuz. Çünkü beyin heyecanlı ve keyifli olduğunda dopamin salgılar. Birey dopamin seviyesine engel olamaz ve sürekli tekrarlar" diyor.

#Teknoloji
#İnsan
#Yetenekler
7 years ago