|

‘Biraz daha ye’ ısrarlarına kanmayın

Beslenme alışkanlıklarımızı Ramazan ayında bir düzene oturtmuşken bayramın gelmesiyle düzen bozulacağa benziyor. Misafirliklerde yiyeceğimiz her tatlının gün sonunda yaklaşık iki bin kalori olarak geri döneceğini söyleyen diyetisyen Emre Uzun, misafirliklerde yapılan ısrarların dikkate alınmaması gerektiğini belirterek bayramda neler yapabileceğimizden bahsediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 08:46 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​‘Biraz daha ye’ ısrarlarına kanmayın
​‘Biraz daha ye’ ısrarlarına kanmayın

Ramazan ayı boyunca iki öğün beslenme alışkanlığımız bayramın gelmesiyle değişiyor. Hem az tüketimin getirdiği süreç hem de yavaşlayan metabolizma Ramazan ayının bitmesiyle verilen kiloların geri dönmesine neden olabilir. Diyetisyen Emre Uzun beslenme ile ilgili bayramda neler yapılabileceğini açıklıyor. Ayrıca lezzetli bir tatlı tarifi de veriyor. Yavaşlamış olan metabolizmaya bir de bayrama özel o gösterişli kahvaltılar ve misafiriklerde ikram edilen tatlılar eklenince kilo alımı ve sağlık problemlerinin yaşanmasının kaçınılamaz olacağını söyleyen Uzun, “Bir ay boyunca dinlendirdiğimiz vücudumuza ani bir değişim yaşatmamız, Ramazan boyunca sağladığımız yararı hiçe sayar. Özellikle Ramazan sonrası ilk günler olan bayramda, yeme arzumuzun aşırı olması üzerine misafirliklerde yapılan ısrarlar da eklenince sağlığımız büyük tehlike altına girebilir” diyor.

KAHVALTILARA DİKKAT

Bayramda dikkat etmemiz gereken ilk kurallardan birinin kahvaltı olduğunun altını çizen Uzun, “Geleneğimiz olan bayramlık kahvaltılarda; kaymak, börek, kızartma gibi ağır besinler yerine daha hafif olan yumurta, yeşillik, salatalık, domates, ceviz, peynir ve meyve gibi besinler tüketmeliyiz. Çünkü metabolizmamızın yavaşlaması üzerine bir de ağır kahvaltılar sindirim sistemimizin zorlanmasına neden olur. Bayramda tatile çıkanlar ise açık büfe kahvaltılarında çok daha dikkatli olmalı besinlerini seçerken hafif olmasına dikkat etmeli, porsiyonlarını kontrollü tüketmeliler” ifadelerini kullanıyor.


SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Ramazan sonrası dikkat etmemiz gereken diğer bir etkenin su tüketimi olduğunu belirten Uzun, “Genelde ikramlık tatlıların yanına asitli içecekler veya şekerli meyve suları verilir. Bu içeceklerin yerine maden suları, ayran, saf su tercih etmelisiniz. Kahve ve çay tüketimini de ekstra sıvı kaybına neden olucağından bitki çaylarını içmek daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullanıyor. Misafirliklerde yiyeceğiniz her tatlı gün sonucunda yaklaşık iki bin kalori olarak almanıza neden olacağını da sözlerine ekleyen Uzun, “Aşırı tatlı tüketimi sonucunda diş dokularımız da zarar görebilir. Bu zararları en aza indirmek için bayramda şerbetli hamur tatlılar yerine daha hafif olan sütlü tatlıları, dondurmayı seçebilirsiniz veya ikramlık tatlılar yerine mevsime uygun meyveler tercih edebilirsiniz” diyor.


Hurmalı
Çikotop
Malzemeler

■15 adet hurma

■2 yemek kaşığı kakao

■2 yemek kaşığı hindistan cevizi

■Yarım su bardağı su

Hazırlanışı:
Derin bir kabın içerisine kakao, hindistan cevizi koyun. Daha sonra hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın ve kabın içerisine ekleyin. Son olarak üzerine suyu ekleyin ve blenderla tüm malzemeleri karıştırın. Yoğun bir kıvam alınca küçük toplar halinde yuvarlayarak hindistan cevizine bulayıp servis edin.


#Ramazan ayı
#Diyetisyen
7 yıl önce