|

Büyüme 2014''te ihracatla gelecek

Türkiye''nin çok sağlam büyüme sürecinden geçtiğini söyleyen IMF Türkiye Temsilcisi Lewis, önümüzdeki çeyreklerde büyümenin biraz yavaşlayabileceğini, ancak 2014''de tekrar yükselişe geçeceğini belirtti. Lewis, büyümenin iç taleple birlikte, dış talepten de geleceğini gördüklerini ifade etti.

.
00:00 - 22/10/2013 Salı
Güncelleme: 23:52 - 21/10/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Büyüme 2014''te ihracatla gelecek
Büyüme 2014''te ihracatla gelecek

IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye''de büyümenin istikrara kavuştuğunu söyledi. Önümüzdeki çeyreklerde biraz yavaşlayacak olan büyümenin, 2014''de tekrar yükselişe geçeceğini belirten Lewis, ''Büyüme yurtiçi talepten ziyade, yurtdışı talebe dönüştürülmeli. Bu süreç de başladı'' dedi.

GELİŞEN EKONOMİLER YÜZDE 5 BÜYÜYECEK

İstanbul''da düzenlenen ''Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'' sunum toplantısında konuşan Lewis, yükselen piyasalarda büyümenin yavaşlayabileceğini, yine de gelişen piyasalardan daha yüksek büyüme oranlarını yakalayabileceğini belirtti. Lewis, şöyle devam etti: ''Biz, IMF olarak kesinlikle yükselmekte olan ülkelerde büyümenin yavaşlayacağını düşünüyoruz. Ancak, bu ülkeler yine büyüyecek. En az yüzde 5 - 5.5 büyüyecek bu ülkeler. Bu geçmişe oranla yavaşlama olduğunu gösteriyor ama yine de bu, hızlı büyümedir. Gelişen ülkelerde ise yüzde 2-2.2 büyüme oranları var''

İLK YARI SAĞLAM

IMF''nin Türkiye için büyüme tahminini bu yıl yüzde 3.8, önümüzdeki yıl yüzde 3.5 olarak revize ettiğini hatırlatan Lewis, ''Çeyrek bazında şunu görüyoruz. 2013''ün ilk yarısı iyiydi. Türkiye''de sağlam geçti. Önümüzdeki çeyreklerde büyüme biraz yavaşlayabilir, ancak 2014''de tekrar yükselişe geçecek ve bu trendi sürdürecek. 2015 yılında da. Bu trend çok önemli'' dedi.

BÜYÜME İSTİKRARLI

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Lewis, Türkiye''de büyümenin nereden geleceği yönündeki bir soru üzerine, ''Türkiye''de, 2013''ün ilk yarısında büyüme çok güçlü oldu. Onun için yani yavaşlama demeyelim de istikrara kavuşma. Türkiye''de büyüme süreci istikrara kavuşuyor. Dış ortam düzeliyor ve yurt içi talepte büyümeye devam ediyor'' yanıtını verdi. Lewis, büyümenin kalitesinin sorulması üzerine, ''Türkiye çok sağlam güçlü büyüme sürecinden geçti. Önemli olan yurtiçi talebe dayalı büyümesinden ziyade, yurtdışı talebe dayalı büyümeye dönüştürülmesidir. Bu süreç başladı; bunu çok net görebiliyoruz. Bu şekilde sağlam büyüme süreci devam edecektir'' dedi.

Doları çıpa olarak kullanmayın

Mark Lewis''in moderatörlüğünü yaptığı ''Geçişler ve Gerilimler'' konulu sunumda konuşan Ekonomist Damiano Sandri ise ABD''deki para politikalarının sıkılaşması sonucu diğer ülkelerde de üretimin daraldığını anımsattı. Sandri, ''ABD''deki para politikalarının sıkılaşması ticari dengelerden çok kur nedeniyle diğer ülkelerde imalat düşüşüne yol açtı. Doları çıpa olarak kullanmayan ülkelerin para birimlerinin, dalgalara karşı daha dayanıklı olduğunu görüyoruz. Yani para politikanız bağımsız olduğunda ABD merkezli dalgalar sizi çok etkileyemiyor'' diye konuştu. Sandri, finansal sistemin başarısı için döviz kurlarında esnek yapıya gidilmesini tavsiye etti.


11 yıl önce