|

Çatışmaların fitilini ateşler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’ı parçalayacak bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani’yi sert biçimde uyardı: Türkiye’nin kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt yönetimini elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru ve barışı tesis için çalışmalıyız.

Yeni Şafak ve
04:01 - 20/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 12:16 - 20/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Erdoğan, BM Genel Kurul Salonu’nda Genel Görüşmeleri Açılışı’nda konuştu.
Erdoğan, BM Genel Kurul Salonu’nda Genel Görüşmeleri Açılışı’nda konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında olduğu 120’den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Erdoğan, BM Genel Kurul Salonu’nda Genel Görüşmeleri Açılışı’nda yer alarak, Genel Kurul’a hitap etti. 25 dakika kürsüde kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör, Suriye, Kuzey Irak’taki referandum girişimi, Arakan ve Filistin başta olmak üzere bir dizi konuda kritik mesajlar verdi. Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:

YALNIZ BIRAKTILAR

7. yılına gire Suriye ihtilafı ülkede, bölgede ve tüm dünyada derin yaralar açmıştır. Suriye’de siviller ve günahsız yavrularla birlikte bir medeniyet de yok ediliyor. Bu ülkeyi yerle bir eden istikrarsızlığın ve zulmün beslediği terör, sınırları aşarak bir kanser gibi adeta yayılıyor. Demokrasi, özgürlük, adalet, aydınlık bir gelecek talebiyle harekete geçen Suriye halkını maalesef uluslararası toplum yalnız bırakmıştır.

Biz Türkiye olarak hangi kökenden hangi meşrepten olursa olsun trajediye kayıtsız kalamazdık. Suriye’de çatışmaların başladığı 2011 yılı baharından beri sorunun çözümü için her türlü insani ve siyasi gayreti gösterdik gösteriyoruz.

AVRUPA SÖZÜNÜ TUTSUN

Şu anda ülkemizde 3 milyonun üzerinde Suriyeli ile 200 binin üzerinde Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Ülkede kalıcı bir ateşkesin sağlanması, ve barışın tesisi için Rusya ve İran’la beraber tüm kesimlerin katılımıyla Astana toplantılarını başlattık. Astana’da varılan mutabakat çerçevesinde İdlib bölgesinin güvenliğe kavuşturulmasıyla ilgili yeni bir planı hayata geçiriyoruz. Suriye krizinin başlamasıyla ülkemize gelen sığınmacılar ve Avrupa’ya yönelen mülteci akınını önüne geçmek için her türlü tedbiri aldık, alıyoruz. Ancak bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalara Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası toplumdan yeterli desteği alamadığımızı özellikle belirtmek istiyorum. Sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için yaptığımız harcamaların tutarı 30 milyar doları bulmuştur. Buna karşılık Avrupa Birliği söz verdiği 3 milyar avro artı 3 milyar avro yardımın sadece 820 milyon avrosunu göndermiştir. Uluslararası toplumdan Birleşmiş Milletler aracılığıyla gelen yardım tutarı da 520 milyon dolar civarındadır. Buradan tüm dünyanın huzurunda, topraklarında barındırdığı 3,2 milyon sığınmacının tüm yükünü Türkiye’nin omuzlarına bırakan ülkeleri ve uluslararası kuruluşları verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum.

  • BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Genel Kurula katılan ülkelerin heyet başkanları onuruna yemek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemekte ABD Başkanı Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve Guterres ile aynı masada oturdu. Yemek sırasında Trump, bir süre Erdoğan’ın yanına gelerek sohbet etti.

YENİ ÇATIŞMALAR ÇIKAR

Irak’ın da toprak bütünlüğü temelinde varılacak uzlaşmalara ve ortak geleceği inşa etme ideallerini hayata geçirmeye ihtiyacı vardır. Bağımsızlık talepleri gibi bölgede yeni krizler, yeni çatışmalar ortaya çıkartabilecek adımlardan uzak durulması gerekiyor. Buradan Irak Bölgesel Kürt yönetimini bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt yönetimini elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru, barışı, güvenliği istikrarı tesis için çalışmalıyız.

BMGK yeni sistem teklifi

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’nda dünyada yaşanan insani trajedilerin “BMGK yeniden yapılandırılması çağrısının haklılığını teyit ettiğini vurguladı. “Dünya beşten büyüktür” diyerek sembolleştirdikleri çağrılarını hatırlatan Erdoğan, bu trajedilerin BMGK’nın reforme edilmesinde ne kadar geç kalındığının bir ifadesi olduğunu söyledi. Erdoğan konuşmasından öne çıkanlar şöyle: Mevcut yapısıyla insanlığın hayrına somut adım atma kapasitesi kalmamıştır. Biz BMGK’nın demokratik, şeffaf, adil ve etkin bir yapıya kavuşmasını istiyoruz. Teklifimiz de BMGK’nın aynı hak ve yetkilere sahip her yıl 10’u yenilenmek suretiyle hepsi de iki yıl görev yapan 20 üyeden oluşan bir yapıya kavuşturulmasıdır. Böylece dünyadaki ülkelerin tamamı sıraları geldikçe bu önemli kurumda söz sahibi olacaktır. Artık 2. Dünya Savaşı sonrası dünya yok. Dünya çok değişti. Öyle ise sadece 5 daimi üye ile idare edilen bir dünya değil, tüm dünya ülkelerinin görev aldığı, dünya ülkeleri ile idare edilen bir BMGK’nın insanlığın vicdanı olacağına inanıyoruz.

  • PYD/YPG insanlık suçu işliyor
  • Bölgede DEAŞ’a karşı mücadele verdiğini söyleyen grupların büyük bir bölümünün böyle bir amacı yoktur. Bu gruplar DEAŞ’ı kendi gündemlerini hayata geçirmek için bir araç olarak kullanıyor. PYD, YPG’nin Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, öldürme çabaları insanlık suçudur. DEAŞ’la mücadele meşru bir zeminde yürütülmediği takdirde dünyanın yeni DEAŞ’ların tehdidi altına girmesi kaçınılmazdır.
Bağımsız Filistin’e destek mesajı

Bir başka önemli sıkıntı Filistin meselesi ve buna bağlı olarak Kudüs ile Haremi Şerif’in tarihi statüsünün korunması hususudur. Haremi Şerif’te yaşanan kriz, sorunun ne kadar hassas olduğunu göstermiştir. Barış sürecinin devamı, ancak İsrail’in yasadışı yerleşim faaliyetlerini durdurması ve iki devletli çözüm için adımlar atmasıyla mümkündür. Bu çerçevede uluslararası toplumu bağımsız Filistin devleti mücadelerlerinde destek olmaya davet ediyorum.

Katar ambargosu kaldırılsın
Körfez ülkeleri ile Katar arasında yaşanan ihtilafın bir an önce çözülmeli. Çözüm için öncelikle Katar halkının hayat şartlarını olumsuz etkileyen yaptırımların kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın krizin çözümüne ilişkin arabuluculuk çabalarını desteklediğimizi burada ifade etmek isterim. Temennimiz bu gayretlerin olumlu sonuç vermesidir. S. Arabistan’ın da sorunun çözümü yönünde samimi irade göstereceğini ümit ediyoruz.
Arakan yeni bir kara leke

Arakan Müslümanları etnik temizlikle karşı karşıya. Uluslararası toplum tıpkı Suriye’de olduğu gibi Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı insanı dram konusunda iyi bir sınav verememiştir. Şayet Myanmar’da yaşanan bu trajedinin önüne geçilmezse insanlık tarihi yeni bir kara lekenin utancı ile baş başa kalacaktır. Asıl olan ülke dışına sığınan Arakan halkının kendi topraklarında güven huzur ve refah içinde hayatlarını sürdürebilmelerini temin etmektir.

Yoğun görüşme trafiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM toplantısı için gittiği New York’ta yoğun bir görüşme trafiğine imza attı.

Somali kökenli Minnesota Temsilciler Meclisi Üyesi Omar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve İngiltere Başbakanı Theresa May ile bir araya geldi.

Erdoğan, konakladığı otelde de Yahudi kuruluş temsilcileriyle yaklaşık 40 dakika süren bir görüşmeye imza attı.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#ABD
#Barzani
#Irak
7 yıl önce