|

CHP pusulayı şaşırdı

Milletin ‘evet’ kararını hazmedemeyen CHP, ne yapacağını şaşırdı. Referandumun iptali için başvurduğu YSK’dan istediği sonucu alamayan CHP’nin yeni adresi Danıştay oldu. Ana muhalefet partisi, YSK kararları kesin olmasına rağmen, kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 04:25 - 22/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu
Halk oylaması sonuçlarını hazmedemeyen CHP, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını Danıştay’a taşıdı. CHP, Danıştay’da mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK kararının iptali talebiyle dava açtı. Ancak, anayasaya göre YSK’nın kararları aleyhine başka bir makama başvurulamıyor.

16 Nisan halk oylamasını kaybeden hayır cephesi “Oylar çalındı, hile var” iftirasıyla millet iradesini yok saymak için her türlü yönteme başvuruyor. Hayır cephesinin başını çeken ana muhalefet partisi CHP, oylamanın iptali için önce YSK’ya başvurdu ancak bu talep oy çokluğu ile reddedildi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA, İSTEDİ

AYM’ye gitme planları yapan CHP, dün Danıştay’da açtığı davada mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptalini ve dava sonuna kadar halk oylaması sonuçlarının kesinleştirilmesinin önlenmesi için yürütmeyi durdurma talep etti.

İTİRAZ YOLU KAPALI

YSK’nın ret kararının ardından CHP için bütün iç hukuk yolları kapandı ama parti ısrarla dava yoluna gidiyor. Anayasanın 79’uncu maddesinde yer alan “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz” ifadeleri ile YSK’nın kararına itiraz edilemeyeceği açık açaık yazarken, CHP’nin bu ısrarı gündemden düşmemek ve algı operasyonu olarak değerlendirildi.

VATANDAŞIN HAKKINI KORUYORMUŞ
Danıştay’a başvurudan önce bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “İster ‘hayır’ ister ‘evet’ demiş olsun oy kullanan 49 milyon vatandaşımızın hakkını korumak için hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Başvurucu partinin avukatı Atilla Kart, gerekçesini, “Oy ve sandıkların kapanması, tasnif aşamasındaki bütün işlemler idari işlemlerdir. Bu amaçla YSK’nın oylama devam ederken saat 16.10-16.15 civarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı 560 sayılı idari işlemine yönelik, yargı merci olan Danıştay nezdinde davamızı açtık, başvurumuzu yaptık” şeklinde açıkladı. Kart, Danıştay’a yaptığı başvuruya ilişkin dilekçeyi daha sonra YSK’ya da sundu.
AYM VE AİHM YEDEKTE

Kart, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru şartlarını ayrıca değerlendirdiğini, Danıştay’a başvurunun, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e bireysel başvuruyla alakası olmadığını söyledi.

#Anayasa referandumu
#YSK
#CHP
#AYM
#AİHM
7 yıl önce