|

CHP Sözcüsü 'hayır' için koalisyonları övdü

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, 'hayır' kampanyasına koalisyonları savunarak destek vermeye kalkıştı. Türkiye'de istikrarsızlığa yol açan koalisyonları bir 'istikrar kaynağı' olarak savunan Böke, "Türkiye'nin büyümesi koalisyon dönemlerinde arttı" dedi.

Yeni Şafak
09:56 - 29/03/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:05 - 29/03/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke
CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke

Referanduma sayılı günler kala, 'hayır' cephesinde dile getirilen söylemler dikkati çekiyor. Bunun son örneği ise CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke'den geldi. Böke dün akşam katıldığı televizyon programında koalisyon dönemlerinin 'istikrar' getirdiğini öne sürdü.



CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Habertürk TV'de Fatih Altaylı ile Teke Tek programına konuk oldu. Böke, "Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkeyi koalisyon pazarlıklarından kurtaracağı ve tek başlılığın ortadan kalkacağı" yönündeki görüşe karşı skandal bir savunma yaptı. Koalisyonları öven Böke, "Koalisyonlar istikrarsızlık getirmez, Türkiye koalisyon dönemlerinde büyüdü" yönünde gerçeği yansıtmayan ifadeler kullandı.



"Türkiye'nin büyümesi koalisyon dönemlerinde arttı"

CHP Sözcüsü Böke'nin ifadelerinden ilgili bölüm şöyle:


"Koalisyonların istikrarsızlık getirdiği iddiası doğru değil. Türkiye'nin kalkınma değerlerine baktığınızda Türkiye'nin büyümesi koalisyon dönemlerinde artmış. Bu dönemler şeffaf katılımcı bir dönemdir. Kalkınma için katılımcılık ile ortak bir akıl üretilmesi gerekiyor. Korkmamız gereken tek kişinin keyfi ile belirlenen kuralsızlık bana sorarsınız.



İstikrarın tarifi öngörülebilir olmaktır. Koalisyonlar bu tereddüdü doğurmazlar. Yüzde 50+1 gerçek bir temsiliyet değil yüzde yüzü temsil eden bir kişi olmalı. Meclis'ten yüzde yüz temsiliyet için barajı kaldırmamız gerekiyor. Yürütme meclisten çıkmış oluyor. Bakanlar Kurulunu istediğin gibi atayabilirsin diyor, sayısını bilmediğimiz cumhurbaşkanı yardımcılarını atayabiliyor.



1 mi,100 mü, 3 mü benim bir fikrim yok, oysa bilmem gerekir. Yasama da meclisin yasama faaliyetleri daraltıyor, kararnameler ile yasama yetkisinin önemli bir kısmı cumhurbaşkanına veriliyor. Gri alanda yapılan kanunlar cumhurbaşkanı tarafından yapılacak."



  1. Koalisyonun pençesinde geçen 40 yıl
  2. Türk siyasi tarihi, 27 Mayıs 1960 ihtilali sonrasında gerçekleşen 1961 genel seçimleriyle birlikte “koalisyon” kavramıyla tanıştı. Üst akıl tarafından yönetilen darbecilerin balans ayarı için kullandığı koalisyonlar, 60'lardan bu yana istikrarsız ve giderek dibe batan Türkiye'nin sorumlusu oldu. Ta ki 2002 seçimlerinden sonra AK Parti iktidarıyla yakalanan 15 yıllık istikrara kadar.



#CHP
#Selin Sayek Böke
#Koalisyon
7 yıl önce