|

Çocuklar yerli kahramanlarla büyümeli

Çocukların televizyonda en sevdiği karakterlerden olan "Doru", yeni maceralarıyla bu kez beyazperde de karşımıza çıkıyor. Filmin yapımcısı Alper Özdemir, çocuğa en iyi ulaşma yolunun animasyon filmleri olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Çocuklar yerli kahramanlarımızla büyümeli. Biz de Doru karakteriyle bunun için çabalıyoruz."

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 07:04 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Çocuklar yerli kahramanlarla büyümeli
​Çocuklar yerli kahramanlarla büyümeli

Çocukların büyük bir zevkle izlediği ve her defasında yeni bir şey öğrendiği TRT Çocuk kanalında yayınlanan "Doru", artık bir animasyon sinema filmi olarak beyazperdede karşımıza çıkıyor. 7 Temmuz tarihinde vizyona girmeye hazırlanan Doru, bu kez farklı maceralar peşinde. Sürüde tesadüfen eski bir İngiliz yarış atı olan Çenebaz'dan gerçekleri öğrenen Doru, Demirkır'la da tartışınca yaşadıkları vadiden dışarı çıkar ve maceraları başlar. Filmin seslendirme kadrosunu ise Esra Erol, Murat Dalkılıç, 3 Adam, Bensu Soral gibi ünlü isimler üstleniyor. Yapımın yönetmenliğini Can Soysal, yapımcılığını ise Alper Özdemir yapıyor. Bizde bu hafta Özdemir ile bir araya gelerek filmi konuştuk. Özdemir, Türkiye'nin animasyon alanında yerli kahramanlara ihtiyacı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Çocuklar kendilerini o dünya ile özdeşleştiriyor, ona göre yaşıyor. Biz de kendi yerel kahramanlarımızı oluşturmalıyız. Bizim derdimiz kendi kahramanlarımızı üretmek."

"Doru" aslında çizgi animasyon olarak televizyonlarda gösteriliyor. Hem çocuklar hem de ebeveynler ilgiyle izliyor. Sinemadaki Doru'nun ne farkı olacak?

Aslında bir farkı yok. "Doru", TRT Çocuk kanalında her gün yayınlanıyor. Artık ciddi bir hayran kitlesine kavuştu. "Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu" animasyon projesinin bu alanda bir öncü olduğunu gördük. Hayran kitlesi oluşmuş projelerin sinemaya taşınmasının daha sağlıklı olduğunu düşündük. Doru'yu beyazperdeye taşıma fikri bu şekilde ortaya çıktı. İlk etapta bu projeyi televizyonda yayınlatıp çocukların kalbini kazanmayı hedefledik. Daha sonra sinemaya çektik.


Doru ve Karatay'ı beyazperde de ne gibi maceralar bekliyor?

Sürüde tesadüfen eski bir İngiliz yarış atı olan Çenebaz'dan gerçekleri öğrenen Doru, Demirkır'la da tartışınca yaşadıkları vadiden dışarı çıkar. En yakın arkadaşı Karatay da peşinden gider. Vadiden çıkan Doru, Seyis Kardeşler ile karşılaşır. Fakat her şey için artık çok geçtir. Doru ve Karatay hiç bilmedikleri yerlerde, yarışlara katılıp galip gelecekleri, babasını bulabilme imkânı da olan bir maceranın içine düşerler.

ÇOCUĞA ULAŞMANIN EN İYİ YOLU
Doru'nun çocuklar tarafından bu kadar sevilmesinin sebebi nedir sizce?

Doru, çocukların bir nevi sevgilisi oldu. Çocuklar kendilerini o dünyayla özdeşleştiriyor. Çocuk yemek yerken sadece Doru şarkısıyla yiyebiliyor. Belki de defalarca dinliyor ve izliyorlar. Doru gerçekten çok seviliyor. Hem reytinglerden hemde tepkilerden görebiliyoruz bunu. Çocuklar kendilerini o dünyaya yakın hissediyor. Oradaki doğal yaşamı, Doru'nun liderlik, arkadaşlık, dostluk gibi özelliklerinin hepsini çocuklar kendi hayatında uyguluyor. Eğlendirici olmanın yanı sıra eğitici niteliği de var.

Çocuklar animasyon filmlerinden daha kolay mı öğreniyor?

Küçük yaştaki çocuklar artık okuyarak değil izleyerek, dinleyerek içeriği tüketiyor. Din, tarih, ve coğrafyada da animasyon filmleri yapılmalı. Çünkü animasyon eğlendirici olduğu kadar öğretici de... Çocuğa ulaşmanın en iyi yöntemlerinden biri.

HOLLYWOOD'UN GERİSİNDE DEĞİLİZ
Türkiye'deki yerli animasyon filmlerinin durumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye'de yerli çizgi kahramanlara ihtiyaç var. Belli başlı projeler çıkmaya devam ediyor. Özellikle TRT Çocuk'un animasyon sektörünü desteklemesiyle beraber diğer yandan devlet ve kamu kuruluşları da animasyona destek paketleri hazırlıyor. Türkiye, Hollywood yapımlarının çok gerisinde değil aslında. Aradaki tek var bütçe. Bizim milli kahramanlarımızı Doru ya da Pepe de olabilir. Fakat buna benzer yerli kahramanları arttırmamız gerekiyor. Yerel içeriğe dikkat etmemiz gerekiyor. Evliya Çelebi de yerel bir kahramandı, Doru da yerel bir kahraman. Bunları globale çevirmeye çalışıyoruz. Animasyon filminin yelpazesi çok geniş. Bizim derdimiz burada kendi kahramanlarımızı üretmek. Çocuklar yerli kahramanlarla büyümeli.

YETİŞKİNLERE DE
HİTAP EDİYOR
Yetişkinler için animasyon filmleri yapılmalı mı?

Özellikle "Doru" filmi yediden yetmişe herkese hitap ediyor. Sadece yetişkinler üzerinde yapabileceğimiz animasyon projelerimizde var. Ön hazırlığımız başladı. Animasyon deyince çocuk algılanırdı ama öyle değil. Animasyon bir araç. Hikayeyi yansıtma aracı. Hikaye doğrultusunda çocuğa da hitap edebilir yetişkine de. Türkiye'de ki animasyon filmleri daha güzel konumlara gelecek, inanıyorum.


Ünlü isimler seslendirdi
Filmin seslendirme kadrosunda ise birbirinden ünlü isimler yer alıyor. Çekim süreci nasıl geçti?

6 ay senaryo üzerine çalıştık. 1 yıl da çekim süreci geçti. Görsel olarak kaliteyi yükselttik. Seslendirmesini ise birbirinden ünlü isimler yaptı. Esra Erol, Murat Dalkılıç, Eser Yenerler, Oğuzhan Koç, İbrahim Büyükak, Bensu Soral, Hakan Baş ile çalıştık. Türkiye de en fazla izlenen yerli animasyon olmayı hedefliyoruz.


#Televizyon
#Çizgi film
#Animasyon
7 yıl önce