|

Çok şehit verdik ama halkı kazandık

Haftalardır teröristlerden temizlenmeye çalışılan Sur’da halk güvenlik güçlerinin operasyonlarını destekliyor. Daha önce yaralanan ancak Sur'a geri dönen bir komiser yardımcısı 15 yıldır bölgede olduğunu şimdiye kadar halktan hiç bu kadar destek almadıklarını anlatıyor: “Çok şehit verdik bu sokaklarda, bu camide, ama halkı kazandık. PKK’ya destek vermiyor kimse artık.”

Yeni Şafak
04:00 - 6/02/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:54 - 5/02/2016 Cuma
Yeni Şafak
KEMAL ÖZTÜRK


Teröristlere yönelik operasyonların sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki temizlik harekatında sona gelindi. Bazı kesimlerinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede birkaç mahalleye sıkıştırılan PKK'lılar birer birer etkisiz hale getiriliyor. Bölgedeki vatandaşlara hayatı zindan eden PKK'lılara yönelik operasyonları ve oradaki son durumu yazarımız Kemal Öztürk gözlemledi.


Bosna, Irak, Halep, Gazze'de savaşlar gördüm, gazetecilik yaptım. En çok Halep'ten etkilendim. Sur'u görünce hemen Halep aklıma geldi. Sur'u Halep'e benzetmek istiyorlar. Tüm taktikler, yöntemler, saldırılar Esad'ın ve Şii milislerin yöntemleriyle aynı. Emniyet, asker, din adamı, sokakta vatandaş herkesle konuşmaya çalıştım. Çatışmaların en yoğun olan bölgelerine gittim. İşte izlenimlerim.







“HALKI HİÇ BÖYLE GÖRMEDİM”


Çatışmalarda yaralanan ama yeniden Sur'a gelen bir komiser yardımcısı ile dolaşıyorum. Kurşunlu Camisi civarında yaşadığı çatışmayı anlatıp, arkadaşlarının şehit düştüğü yerleri gösteriyor: “Kurşunlu Camisini karargaha çevirmişlerdi. Şu etraftaki binaların tepelerinde keskin nişancılar, sürekli ateş açıyordu. Biz de camiyi geri almak istiyoruz. Avluda bomba tespit ettik. Arkadaşım Mustafa'yı, bombayı etkisiz hale getirirken şehit ettiler. Almak için atıldık, yaralandık. Bizi tahrik etmek ve şehidimizi almaya zorlamak için, sürekli Mustafa'nın cansız bedenine ateş ediyorlardı. Sonunda şehidimizi aldık ama kahrolduk. Bunun etkisinden uzun süre kurtulamadık. Çok şehit verdik bu sokaklarda, bu camide, ama halkı kazandık. 15 yıldır bu bölgedeyim, halkın bize desteğini hiç böyle görmedim. PKK'ya destek vermiyor kimse artık.”



Şİİ MİLİSLERİNİN TAKTİKLERİ


Sur'u kesinlikle Halep'e çevirmek için uğraşıyorlar. Suriye rejimi, Şii milisler ve Şebbihaların Halep'te uyguladıkları taktiklerin aynısını burada uyguluyor PKK. Sokakları, evleri tahrip etmek, camileri, kiliseleri savaş aracına çevirmek, sonra da yakmak, hepsini Halep'te de gördüm. Her yere keskin nişancı yerleştirip hayatı durdurmak, insanları göçe zorlamak, İran ve Suriye rejim askerlerinin taktiğiydi. Sur'da çatışan teröristler, kesinlikle İran ve Suriye rejimi tarafından eğitilmiş, sokak savaşlarına katılmışlar. Güvenlik kuvvetleri de bunu söylüyor. Sur halkı bu militanları tanımıyor, 'bunlar Türkiyeli olmayan insanlar' diyor.







SOKAK ÇATIŞMASINI ÖĞRENİYORLAR


Asker ve polislerle çatışma alanlarında konuştuk. Sokak savaşı tecrübesi yok ikisinin de. Orada öğreniyorlar. Dünyanın en zor savaşı aslında. Bir Özel Harekatçı, “Sivilleri kalkan yapıp, arkasından ateş ediyorlar. Buna müdahale etmemiz imkansız” diye, işlerinin daha da zor olduğunu anlatıyor. Ancak hem polis, hem de asker her çatışmada yeni şeyler öğreniyor, not ediyor, tecrübe hanesine ekliyor. En zor saha Sur. Sokakların darlığı, evlerin düzensiz yapısı, alt yapı bozukluğu buradaki çatışmaları daha da zor duruma getiriyor. Asker ve polisin uyum içindeki çalışması dikkat çekici. Operasyon timleri karma yapılıyor artık. Moralleri son derece yüksek. Yozgatlı bir askerin kumanyasını polisle paylaşması, bir polisin, askerin nöbet yerine çay getirmesi şahit olduğum günlük durumlardı.



ARTIK ODA ODA SAVAŞ VERİLİYOR


Sur'un çatışma alanlarını gezerken çok şükür şehit görmedik. Ancak son 4 günde 17 şehit verildi. Neden bu kadar arttı sayı diye soruyorum yetkililere: “Artık son iki mahalleye sıkıştılar. Alanları daraldı, ev ev çatışmıyoruz, oda oda savaşıyoruz artık. Çatışma mesafesi bazen 15-20 metreye iniyor. En çok keskin nişancı ve bombalı tuzaklamalardan şehit verildi. Son çırpınışları, bu yüzden ne kadar zarar vereceklerse o kadar uğraşıyorlar.”







İKİ MAHALLE HARİÇ ŞEHİRDE HAYAT NORMAL


Hemen hemen tüm şehri dolaştım. Yeni yollar, kavşaklar, caddeler yapmış hükümet. Yeni alışveriş merkezleri, toplu konutlar dikkat çekici. Şehirdeki sakinlik çok şaşırttı beni. Sur'daki çatışma alanları haricinde gündüz genellikle sükunet hakim. Gece Bağlar mahallesinde birkaç genç Molotof atıp kaçıyor. Bunun haricinde Diyarbakır'da hayat normal seyrinde.



SUR SAKİNLERİNİ ŞOKA HAZIRLAMAK GEREK


Sur'un eski halini biliyorum. O güzelim tarihi mekan perişan halde. El yapımı bombalar, roketler yolları, evleri perişan etmiş. PKK girdiği her evi harabeye çeviriyor. Orada tutunamayınca evi yakarak başka eve geçiyor. Güvenlik kuvvetlerinin müdahalesiyle birlikte Sur tam olarak harabeye dönmüş durumda. Evlerini terk edenler geri döndüklerine büyük bir şok yaşayacaklar. Onları bu şok hazırlamak, kayıplarının giderileceğine ikna etmek ve bundan sonraki yeni hayatları için acil bir sosyal şok ve uyum planı yapılmalı. Yoksa 25 bin insan geri döndüğünde büyük bir kriz yaşanabilir.



HDP'li belediyenin kesmediği su hikayesi






Sur'da teröristlerin yolu havaya uçurması sonucu büyük bir su borusu patlıyor. Sokakları, evleri ve camiyi su basıyor. Güvenlik kuvvetleri suyun çamurun içinde operasyon yapıp, nöbet tutuyor. Kaymakamlık, valilik Sur Belediyesine hemen haber veriyor, resmi yazılar yazıyor, 'suyu kaynağından kes' diye. Ancak kesmiyorlar ve 40 gündür bu sokaktan su hala akmaya devam ediyor. HDP'li belediyeler aktif olarak terörün parçası haline gelmiş.



Yeni kanuni düzenleme yapılmalı


Güvenlik kuvvetlerinin en çok dert yandığı şeyin başında, kanuni düzenlemelerin ve mevzuatın ellerini, kollarını bağlaması geliyor. Sanırım yeni yapılan düzenlemeler de yeterli gelmemiş. Özellikle göz altı sürelerinin terör söz konusu olduğunda farklı olmasını istiyorlar, tıpkı Avrupa'daki gibi. Teröristlerin çoğu 17 yaş altı. Bu nedenle çocuklar için geçerli yasalara tabiler. Ancak ellerinde keleş, insan öldürüyorlar. Bazı gösterilerde yakalanan çocuklara işlem yapmak çok zorlaşıyor.





#diyarbakır
#terör operasynları
#pkk
8 yıl önce