|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu şehre ihanet ettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesinde konuştu. Medeniyetin şehir olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Şehir sadece mekan değildir. İnsanın etrafındaki tüm varlıklara dair tasavvurunun tecessüm etmiş halidir" dedi. Erdoğan ayrıca, "Bu şehre ihanet ettik, ben de bundan sorumluyum" diye konuştu.

Yeni Şafak
15:44 - 21/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 17:42 - 21/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesinde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Şehir sadece mekan değildir. İnsanın etrafındaki tüm varlıklara dair tasavvurunun tecessüm etmiş halidir.


Bizim fikir dünyamızda medeniyet şehirdir. Şehir de Medine'dir.


Biz bu şehre ihanet ettik. Hala da ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum.

Ben çocukluğumu arıyorum İstanbul'da. Bu kutlu şehrin her bir köşesinde merhum Turgut Cansever'in ifadesi çok anlamlıdır. Belediye Başkanlığımda zaman zaman bana danışmanlık da yapmıştı. Turgut hocamız derdi ki: Ecdat tüm ruhunu taşa ve ahşaba nakşetmiş.

Bazı şehirler vardır. İyi yazılmış kitap gibidir. Okumaya, anlamaya, onu yaşamaya doyamazsınız. Başlar ve bu kitabı bitirirsiniz. İstanbul'un her sokağında da saklı bir tarih, asırlık bir tecrübe vardır.

Burası Fatih Sultan Mehmet Han'dan beri ilmin, kültürün, siyasetin, sanatın ve ticaretin payitahtı olmuş bir şehir. Bugün de İstanbul onca yaşadıklarına rağmen halen ayaktadır. Tüm İslam ülkelerinin kalelerinden biri olmayı sürdürmektedir. İşte, belediye başkanı olduğum zaman 8 milyon nüfus, şimdi 15 milyon nüfus... Böyle bir şehir. Dünyada eşi benzeri olmayan nadide şehirlerden bir tanesi. Bizler çoğu zaman elimizdekinin kıymetini ancak onu kaybedince anlıyoruz. Ecdadımızdan tevarüs ettiğimiz her biri başlı başına hazine olan emsalsiz eserlerin hakkını yeterince veremiyoruz. Bunun en bariz göründüğü alanların başında şehirleşme ve mimari geliyor.

Estetikten, incelikten ve köklü medeniyet değerlerimizden yoksun tekdüze bir mimari anlayışının giderek yaygınlık kazandığını görmekten üzüntü duyuyorum. Benzer taş yığınlarının olduğu bir şehir... Bu bizim medeniyetimizde yok.

Binalarımız yükseldikçe ufkumuz kararır.

"Türkiye yeni bir döneme giriyor"

Türkiye belediye hizmetlerinden dış politikasına kadar her alanda yeni bir döneme giriyor. Sadakaya muhtaç olmayan insanların olduğu bir toplum inşa etmeliyiz."



#Recep Tayyip Erdoğan
#Cumhurbaşkanı
6 yıl önce