|

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile etkin dış politika

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile Türkiye’nin içte olduğu kadar dışta da istikrar ve etkinliği artacak. Uluslararası krizlerde etkin mücadele edilecek. Hem bölgesel hem uluslararası ilişkiler alanında daha proaktif bir dış politika yürütülecek. İç siyasetteki belirsizliğin ortadan kalkması ile Türkiye, askeri ve savunma sanayiine daha fazla yoğunlaşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:23 - 27/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı sistemini içeren hükümet modeli, Türkiye'nin dış politikasını ve uluslararası ilişkilerdeki etkinliğini sağlamlaştıracak ve özgün kapasitesini artıracak. Uluslararası krizlerde etkin mücadele edilecek. Türkiye, iç istikrarını uluslararası ilişkilerine yansıtacak. Hem bölgesel hem uluslararası ilişkiler alanında daha proaktif ve çok taraflı bir dış politika yürütecek. İç siyasetteki belirsizliğin ortadan kalkması ile Türkiye, askeri ve savunma sanayii alanında daha fazla yoğunlaşacak. Türkiye ekonomi politikalarını canlandıracak, yatırım ve kalkınma süreçlerini hızlandıracak.



TÜRKİYE'NİN VAR OLAN POTANSİYELİ YENİ DÖNEMDE ORTAYA ÇIKACAK


Türkiye yerel, bölgesel ve uluslararası ölçekte ciddi potansiyel taşıyan bir ülke. Bunların hayata geçirmesi, iç siyasette istikrarı sağlayıp bunu sürekli kılmasına bağlı. Daha güçlü Türkiye için 18 maddelik anayasa değişikliği halka gidiyor. Yeni anayasa ile siyasal ve ekonomik istikrar sağlamlaşacak. Bürokratik vesayeti ortadan kalkacak. Dönem dönem krizlere yol açan yönetimdeki çift başlılık sona erecek. Siyaset alanı daha demokratikleşecek. Hem yasama hem de yürütmede tamamen milli irade esas alınıp kuvvetler ayrılığı sağlanarak demokrasi güçlenecek.



VERİMLİLİK VE YATIRIM ARTACAK


Cumhurbaşkanı sisteminin yürürlüğe girmesi ile beraber Türkiye, siyasi kriz ve belirsizlik ihtimalini bertaraf edecek. İç siyaseti demokratik açıdan daha sağlamlaştıracak. Ekonomik istikrarı garanti altına alacak. Ekonomik verimlilik ve yatırım artıracak. Siyasi arenayı etkin biçimde yeniden organize edecek. Esnek dayanıklı ve güçlü yönetim yapısına kavuşacak.



ULUSLARARASI KRİZLERDE ETKİN MÜCADELE EDİLECEK


Cumhurbaşkanı sistemiyle, Türkiye'nin uluslararası krizler karşısında hareket alanı genişleyecek. Türkiye'nin yakın veya uzak tehditlerle başa çıkma kabiliyeti artacak. Uluslararası krizlerde etkin mücadele edilecek.



DAHA PROAKTİF BİR DIŞ POLİTİKA


Yeni hükümet sistemiyle Türkiye, iç istikrarını uluslararası ilişkilerine yansıtacak. Hem bölgesel hem uluslararası ilişkiler alanında daha proaktif ve çok taraflı bir dış politika yürütecek. Cumhurbaşkanı sistemiyle, Türkiye, bölgenin hem insani hem de ekonomik güvenli liman olacak.



BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İÇİN MODEL ÜLKE


Türkiye savaşları önlemek, uluslararası barışa yönelik tehditleri bertaraf etmek, ülkeler arasında dostane ilişkiler tesis etmek, uluslararası ekonomik ve sosyal iş birliklerini geliştirmek, uluslararası insani yardım altyapısı ve organizasyonunu güçlendirmek gibi alanlarda son derece etkin ve BM için model ülke olacak. Ayrıca Türkiye hali hazırda yardım konusunda dünya birincisi.



  • Yeni dönemde Türkiye'nin NATO içinde rolü artacak
  • İç siyasetteki belirsizliğin ortadan kalkması ile Türkiye, askeri ve savunma sanayii alanında daha fazla yoğunlaşacak. Askeri iş birliklerini hızlı geliştirecek. Üyelerin herhangi bir dış güçten gelecek saldırıya karşı ortak savunma yapmasını öngören NATO içindeki rolü artacak. NATO ülkeleri ve komşularının bölgesel ve uluslararası iş birliklerine arabulucu ve söz sahibi olacak. Türkiye ekonomi politikalarını canlandıracak, yatırım ve kalkınma süreçlerini hızlandıracak. AB süreçlerini yürütme, standart ve reformları uygulamaya devam edecek. AB ülkeleriyle insan, hizmet, eşya ve para dolaşımı konularında iş birliklerini geliştirecek. Tarım, balıkçılık, teknoloji, sanayii gibi alanlarda ikili ve toplu anlaşmaları sürdürecek, yenilerini ekleyecek.
#Cumhurbaşkanlığı Sistemi
#Türkiye
#NATO
7 yıl önce