|

Dijital Kütüphane’ye büyük ilgi

Yeni Şafak’ın hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin dijital kütüphanesi büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çok iyi bir proje” dediği dijital kütüphaneyi 3 günde 500 binden fazla okur ziyaret etti. Dijital kütüphaneyi inceleyen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü projeyi çok beğendikleri söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 09:16 - 27/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yeni Şafak’ın hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin dijital kütüphanesine büyük ilgi...
Yeni Şafak’ın hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin dijital kütüphanesine büyük ilgi...

Yeni Şafak'ın hazırladığı 15 Temmuz darbe girişiminin

büyük ilgi gördü. CNR Kitap Fuarında Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da detaylı bir şekilde inceleyip “çok iyi bir proje" dediği dijital kütüphaneyi üç günde 500 binden kişi ziyaret etti. Kamuoyundan büyük takdir gören ve linki sosyal medyada binlerce kez paylaşılan

'ni Yeni Şafak internet ekibi 6 ay süren bir çalışmanın sonucunda hazırladı.



YÜZLERCE VİDEO VE GALERİ


Dijital kütüphanede, darbe girişiminin ilk 48 saati, 248 şehidin tek tek öyküsü, gazilerin söyleşileri, ülkesini işgal etmeye kalkan Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) bağlı hainlerin itirafları, FETÖ yapılanmasının 50 yıllık çok detaylı geçmişi, 600'den fazla özel video ve yüzlerce fotoğraf galerisi ve toplamda 16 ana başlıktan oluşan geniş bir içerik ile okurlara açıldı.



BELGESEL HALİNE GETİRİLDİ


15 Temmuz günü 14.45'te başlayan darbe girişimi faaliyeti, dakika dakika oluşturulan zaman çizelgesi ile dijital kütüphanede yer alıyor. İlk 48 saatlik süre, resmi açıklamalar, itiraflar, tanıkların ifadeleri, videolar ve fotoğraf galerileriyle adete bir belgesel haline getirildi.



TÜM ŞEHİTLERİN SAYFASI VAR


15 Temmuzda darbecilere karşı canlarını ortaya koyan 248 şehidin ayrı ayrı hayat hikayelerinin yer aldığı sayfada çok önemli bilgi ve belgeler de yer alıyor. 248 şehidin yakınlarıyla yapılan görüşmeler ile oluşturulan sayfalarda, kahramanların o gece nasıl sokağa çıktıkları, darbeye karşı nasıl direndikleri detaylı bir şekilde ele alındı. Gazilerin anlattıkları ise 15 Temmuz gecesindeki tarihi direnişi her an yaşatacak bir arşivi ortaya çıkardı.



34 STATİK HARİTA 6 BELGESEL


Dijital kütüphanede 34 statik harita, 32 infografik, 620 video ve TVNET televizyonunun hazırladığı 6 özel belgesel de yer alıyor. FETÖ'nün 1960'larda başlayan örgüt faaliyetlerinin nasıl geliştiği, siyasi ve ekonomik ağının nasıl oluştuğu, kirli ilişkilerinin nasıl başladığı ve teröristbaşı Fetullah Gülen'in 'cemaat' görünümlü terör örgütünü nasıl kurduğu da bütün detayları ile bu sayfada yer alıyor.



Kalıcı eser


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “15 Temmuz, Anadolu topraklarının görmüş olduğu en büyük ihanet, aziz milletimizin en şanlı direnişidir. 15 Temmuz'u unutmayacağız. Bu karanlık çetenin ihanetini aklımızdan hiç çıkarmayacağız. Milletimizin cansiparane direnişi hafızamızda hep canlı kalacak. Yeni Şafak'ın 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi, ihaneti telin ederek destansı direnişi gelecek nesillere taşıyor. Bu kalıcı esere imza atan Yeni Şafak gazetesini kutluyorum. 15 Temmuz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum."




Arşiv niteliğinde


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeni Şafak'ın arşiv niteliğindeki projesi için “15 Temmuz'u unutmayacak, unutturmayacağız. Yeni Şafak gazetesini bu anlamlı çalışmasından dolayı tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.





Unutmayacağız


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, attığı tweet'le Yeni Şafak'ı kutladı. Bozdağ, “Yeni Şafak 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi çalışması nedeniyle Yeni Şafak gazetesini kutluyorum. 15 Temmuz'u unutmayacağz/unutturmayacağız" diye yazdı.





Destanı hafızalara kazıyacak


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü: “Hain darbecilerin 15 Temmuz'daki kalkışmasına dünyada bir benzeri görülmeyen şekilde karşı duran Türk halkının bu destansı tarihini dijital kütüphane ile hafızalara taşıyan Yeni Şafak gazetesini tebrik ediyorum. Çağın gereğine uygun olarak bu kütüphaneyi dijital ortamda gerçekleştirdikleri için de ayrıca tebrik ediyorum."







3 günde 500 bin ziyaretçi


Darbe girişiminin ilk 48 saati, 248 şehidin öyküsü, FETÖ'cü hainlerin itirafları, 600'den fazla özel video ve yüzlerce fotoğrafın olduğu Dijital Kütüphane'ye ilk 3 günde ziyaretçiler akın etti. yenisafak.com/15temmuz adresinden yayın yapan sayfa ilk üç günde 500 binden fazla okur tarafından ziyaret edildi.



Ders kitabı olacak çalışma


Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Dijital Kütüphane projesiyle ilgili şunları söyledi: “15 Temmuz'la ilgili en zengin arşiv ortaya konuldu. Aylarca süren bir titiz çalışma. Bence bütün okullarda 15 Temmuz'la ilgili ders kitabı olarak önerilebilecek bir çalışma. Siyasi tarihimizin en önemli olayının kayıtlarını bir araya getirdik."





Vazifemizi yaptık


Dijital Kütüphane'nin oluşturulması süreciyle ilgili bilgi veren, Albayrak Grubu'nun dijital yayıncılık şirketi Piri Medya'nın Genel Müdürü Ömer Karaca şunları söyledi: “Yazılım, tasarım ve içeriğini kendimiz üreterek, sayfayı 25 kişilik bir ekiple 6 ayda ortaya çıkardık. Bu sayfada yazılımsal olarak Türkiye'de internet yayıncılığına yenilik katacak özellikler de yer alıyor. Çıkış noktamız darbe girişiminin başladığı andan itibaren ilk 48 saati an be an her yönüyle yayınlamaktı. Zaman çizelgesi ile tarihe önemli notlar düştük. Her şehidimiz için sayfa yaptık. Çok emek verildi fakat bu sayfayı hazırlayarak 15 Temmuz darbe girişiminin bütün süreçlerini geleceğe taşımak bizler için bir vazifeydi, yerine getirmiş olduk."





Yeni bilgiler eklenecek


Kütüphaneyi hazırlamak için farklı kaynaklardan ve resmi bilgilerden yararlandığını ifade eden Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik, Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte “Şu anda kütüphanenin Türkçe bölümü yayınlandı. İngilizce çevirileri de başladı. En kısa zamanda İngilizce de yayınlanacak. Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca'ya da çevireceğiz" diye konuştu. Çelik, 15 Temmuz sürecinin devam ettiğini ve süreçle ilgili yeni bilgi ve belge ortaya çıktıkça kütüphaneye eklediklerini de kaydetti.





  • Şahane bir iş
  • Yeni Şafak yazarları 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi'ni şöyle yorumladı:
  • SALİH TUNA:
    15 Temmuz'un Dijital Kütüphanesi müthiş. İngilizcesi ve Arapçası da hazırlanacak. Yeni Şafak'ı tebrik ediyorum. Helal olsun, işte budur!
  • İSMAİL KILIÇARSLAN:
    Hiç ama hiç unutmamalıyız o geceyi. Unutmayalım ki o gece bir daha hiç yaşanmasın. 15 Temmuz Dijital Kütüphanesi şahane iş. Emek verenlerin ellerine sağlık.
  • KEMAL ÖZTÜRK:
    Son derece etkileyici bir kütüphane oldu. Özellikle gelecekte bu günleri yaşamayan insanların meseleyi anlaması için önemli bir çalışma ve arşiv. Türkiye'de genellikle arşiv çalışmalarında bir zayıflık olduğunu görmekteyiz. Bu çalışma bu açığı kapatacaktır.
  • ERGÜN YILDIRIM:
    Yapılan bu girişimi çok önemli buluyorum. Hafızamızı tarihselleştiren ve milletimizin verdiği büyük mücadeleyi zihnimizde canlı tutacaktır. Proje ile birlikte gelecek kuşaklara aktaran bir faaliyet olarak görüyorum. Dolayısıyla bu bizim hem demokratiklik kültürümüzün devamlılığını sağlayan hem de millet ruhumuzun diri tutulmasını sağlayan önemli bir çalımadır.
  • MERVE ŞEBNEM ORUÇ:
    Yeni Şafak'ın 15 Temmuz dijital kütüphanesini derhal favori sayfalarıma ekledim. Daha şimdiden Türkiye'de o gece yaşananlara dair dolu ve nitelikli büyük bir içeriği okuyucularına taşıdı Yeni Şafak. Yeni bilgilerle sürekli güncellenecek ve zaman içinde yakın tarihe ışık tutacak olan önemli ve emek verilmiş bir çalışmaya imza atıldı.
  • HASAN ÖZTÜRK:
    “Hafıza-i beşer nisyan ile maluldur" demiş atalarımız. İyi ya da kotü günler bir şekliyle zamanla unutulur. Bu gerçeği bilerek 15 Temmuz darbe ve işgal girişimini unutturmamak için gazetemiz Yeni Şafak'ın büyük emek verilerek hazırladığı dijital arşivi çok önemsiyorum. 15 Temmuz'da millete kasteden darbeci FETO'cüleri onlar direnen milletimiz de unutmayacak, unutturmayacağız.
  • ÖZLEM ALBAYRAK:
    15 Temmuz dijital kütüphanesi, başarısız bir çalışma olsaydı bile fikir olarak gazetecilik başarısı olarak tanımlanabilirdi. Kaldı ki öyle değil, iyi bir iş çıkarmış Yeni Şafak ekibi. Öyle ki akademik çalışmalara dahi kaynak olabilecek şekilde ciddi bir çalışma yapılmış. Üstelik dijital kütüphane fikrinin bir işlevi daha var: Darbenin unutulmamasını sağlamak. Fikir aşamasında, yapımda ve yayında emeği geçenlere teşekkürler…
#Yeni Şafak
#15 Temmuz
#Dijital
#Kütüphane
7 yıl önce