|

Dosyası kabarık

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson yarın Türkiye’ye geliyor. Masadaki en önemli gündem maddeleri PKK/PYD, FETÖ ve Rakka operasyonu olacak. Tillerson’a PKK-Pentagon birlikteliğinden ötürü derin rahatsızlığını iletecek olan Ankara, örgütün Sincar’daki varlığına ilişkin net uyarılarda bulunacak.

Yeni Şafak
04:00 - 29/03/2017 الأربعاء
Güncelleme: 09:11 - 29/03/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson

Donald Trump yönetimi işbaşına geldiğinden bu yana ABD'den Türkiye'ye en üst düzey ziyaret yarın gerçekleşecek. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 31 Mart'taki NATO zirvesi öncesi Ankara'ya gelerek çeşitli temaslarda bulunacak. Ziyaret, Ankara ile Washington arasında gerilimin iyice tırmandığı bir döneme denk gelmesi açısından önem taşıyor. Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen ABD'nin PKK/PYD ısrarından vazgeçmemesi ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi konusunda hiçbir adım atmaması nedeniyle Tillerson'un temaslarının hayli gerilimli geçmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edilecek Tillerson'a, gerek PKK'ya Pentagon desteği gerekse de FETÖ konusunda sergilenen tutumdan duyulan


rahatsızlık iletilecek.



PYD RAPORU MASADA


ABD'nin Suriye PKK'sı PYD'ye olan desteği Tillerson'a uyarıların başında gelecek. Örgütün Suriye Demokratik Güçleri (SDG) maskesiyle işgal ettiği bölgelerde başta Kürtler olmak üzere yerel halka yönelik insan hakkı ihlalleri, kapsamlı bir rapor halinde ABD'li bakana sunulacak. DEAŞ'ın elindeki Rakka'nın örgütten arındırılması için düzenlenecek operasyon da masadaki gündem maddelerinden biri. Terör örgütü DEAŞ'a karşı bir başka terör örgütü PKK/PYD'yi kullanan Washington, Rakka'da da bu örgütle birlikte hareket edeceğini açıklamıştı. ABD Dışişleri yetkilileri, Tillerson ziyareti sırasında Türkiye ile sadece Rakka kuşatmasını değil, Rakka'da DEAŞ sonrası dönemin de ele alınacağını bildirdi.



TERÖRİSTE SINIRSIZ WASHINGTON DESTEĞİ


ABD'liler, “Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un son birkaç hafta içerisinde yaptığı görüşmeleri devam ettireceğiz. Özellikle DEAŞ sonrası Rakka'da istikrarın sağlanması konusu gündeme gelecek" açıklaması yapıyor, ancak sahada PKK/PYD ile çalışan ABD'lilerin Ankara'ya Rakka harekâtına yönelik ne önereceği merak konusu. ABD geçtiğimiz hafta, Rakka operasyonu bahanesi ile bölgeye obüs topları ve helikopteler de sevk etmişti. Suriye PKK'sına bunların dışında zırhlı araç desteği de veren Pentagon'un tavrı masada olacak. Ankara sahadan elde edilen istihbarat görüntüleriyle Trump yönetimine net mesajlar verecek. Trump'ın, Suriyeli mülteciler için 'kurulmalı' dediği 'güvenli bölgeler' başlığı da ele alınacak unsurlardan biri. Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekâtı ile fiili olarak oluşturduğu bölgede sığınmacılar için yerleşim alanları yapılması fikrine Trump destek vermişti.



FETÖ'den vazgeçin


15 Temmuz darbe girişiminin baş aktörü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iade süreci, Rex Tillerson'a yöneltilecek soruların başında geliyor. FETÖ'nün ABD'deki faaliyetlerine ilişkin detaylı bir rapor sunacak Ankara, ABD'nin bu örgüte destekten vazgeçmesini isteyecek. Türkiye'nin FETÖ ile ilgili Washington'a ilettiği delillerin bu ülkenin Adalet Bakanlığı'nca hasıraltı edildiği, mahkemeye bile gönderilmediği ortaya çıkmıştı. FETÖ'ye Obama dönemindeki ABD korumasının Trump döneminde de devam etmesinden duyulan rahatsızlık, Tillerson'a iletilecek. Bunun yanında Tillerson'un, Ankara'nın eleştirilerini karşılamak için 'hukuk danışmanını' da yanında getireceği öğrenildi.



Sincar mesajı


Yarın Ankara'da olacak Rex Tillerson'a yapılacak en net uyarılardan biri Sincar (Şengal) konusunda olacak. Irak'ın kuzeyinde Ezidilerin yaşadığı bölgeye DEAŞ bahanesiyle giren ve bir daha da çıkmayan PKK'nın buradaki varlığından duyulan rahatsızlık Tillerson'a net ifadelerle iletilecek. Ankara daha önce defaatle “Sincar'ın ikinci Kandil olmasına izin veremeyiz" vurgusu yapmış ve 'gerekirse askeri operasyon' sinyali vermişti. Tillerson'a, “PKK Sincar'dan çekilmeli. Burada insan hakları ihlalleri devam ederse ve bölge halkında bir talep gelirse sürece sessiz kalamayız" denilecek.













#ABD
#Donald Trump
#PKK
#Rakka
#FETÖ
٪d سنوات قبل