|

Dünya küçük adımlarımız büyük

İrlanda, İran, Filipinler gibi farklı ülkelerden yola çıkan gezginler tutkuları peşinde dünyayı alt üst ediyor. Bu gezginler içerisinde İranlı kadınların sesini dünyaya duyurmak isteyenler de var, fotoğraf çekmek için dolaşan da.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2017 Pazar
Güncelleme: 23:17 - 11/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Gezginliği izleterek öğretiyor
Gezginliği izleterek öğretiyor

Dünyayı dolaşmak her insanın hayallerini süsler. Son zamanlarda bunu başarabilen insan sayısı bir hayli fazla. Bazılarıysa dünyayı bir amaç uğruna dolaşıyor. Kimisi çektiği fotoğraflar sayesinde ünlü markalarla bir araya geliyor. Kimi İran'da aslında olayların göründüğü gibi olmadığını göstermek için geziyor. Kimiyse dünyayı şovunun bir parçası haline getiriyor. Ancak hepsinin ortak bir noktası var. İnsanlara yol gösterebilmek adına kurdukları bloglarla tecrübelerini paylaşan gezginler, dünyanın farklı renklerini keşfediyor. İrlanda, İran, Filipinler gibi farklı ülkelerden olan gezginler çektikleri renkli karelerle başkalarına da ilham veriyor. 28 yaşında Danimarkalı Regitse Rosenvinge macerasından başkaları da ilham alabilsin diye lüks gezi günlüğü tutmaya başladığını söylüyor. Şimdiye kadar 60'tan fazla ülke gezen İrlandalı Conor Macneill ise başladığı serüveninin zamanla fotoğraf çekmek için gezmeye dönüştüğünü belirtiyor.



Gezginliği izleterek öğretiyor


Fotoğraf peşinde 60 ülke


İrlandalı Conor Macneill ise şimdiye kadar 60'tan fazla ülke gezmiş. “Gezmek beni fotoğrafa yönelten tutkumdu. Fotoğraf ise beni sosyal medyaya yönlendirdi” diyen Macneill'in şuan 'The Fella' ismini verdiği Instagram hesabında binlerce takipçisi var. Macerasının zamanla fotoğraf çekmek için gezmeye dönüştüğünü belirten Macneill, “Öncesinde tatillerimi değerlendirdiğim bir şeydi gezi. Bir yıl bir arkadaşımla İstanbul'a Londradan arabayla gelmeye karar verdik. Diğer sene, 'Bu yıl her ay bir ülkeye gitmeye çalışacağım' diye bir karar aldım. İlk başlarda düşüncem haftasonlarını değerlendirmekken bir anda fotoğraf makinesiyle tanıştım. Fotoğraflarım zamanla daha iyi oldu. Bir süre sonra benim için ciddi bir işe dönüştü. Benim gibi fotoğraflar çeken bir arkadaşımla yollara düşmeye karar verdik. Önümüzdeki yıllarda Avrupa'nın dışına çıkıp ABD, Çin gibi birçok ülkeye gittik. Fotoğraf işi bizim için ciddileştikçe bunun için geziler planlamaya başladık. Mesela Kuzey ışıklarını çekmek için İzlanda'ya gittik. Tatillerimizi doğa olaylarına göre düzenliyorduk. Birkaç yıl sonraysa işimi kaybettim. Ancak bunun için hiçbir zaman üzülmedim. Elimde benim için önemli olan kameram vardı. Ben de profesyonel fotoğrafçılığa yöneldim. Bunun için yola çıkmamış olsam da yaptığım işten şu an çok memnunum. Şimdilerde hem dolaşıp hem de fotoğrafçılar için workshoplar, geziler düzenliyorum” diyor. Macneill'in fotoğrafa olan tutkusu kendisini Ford gibi ünlü markalarla buluşturmuş.



Tercihleri lüksten yana


İran kadınının sesi oldular


Kendilerine Farsça 'çakmak' anlamına gelen Saboktar ismini veren grup, tüm dünyanın yargılarını kırmak için dünyayı dolaşıyor. Parinaz, Maryam, Sara ve Mahzad isimli 4 kadından oluşan Saboktar, birkaç ay önce kurdukları internet sitesinde hikayelerini paylaşıyor. Farklı yerleri, kültürleri ve yerel lezzetleri keşfetmenin kendileri için en büyük tutku olduğunu söyleyen grup üyelerinin her biri gezmeye İran'da otostop çekerek başlamış. Saboktar dünyadaki tüm insanların arasındaki benzerliklerin farklılıklardan daha fazla olduğuna inanıyor. Yabancılara karşı olan hoşgörünün ise imkansız olmadığını düşünüyor. Hepimizin İran deyince aklına gelen imajı yerle bir etmek için dünyayı dolaşmaya başlayan grup, içerisinde en ufak bir tutku olan herkesi kendileriyle birlikte dolaşmaya davet ediyor. Üyelerden Sarah Louee kendi başına İran'ı dolaştıktan sonra Avrupa'yı da gezmiş. Tecrübelerinin diğer kadınlara da bir ümit olacağını fark ettiği an ise blog yazmaya başlamış. Maryam Raha Saboktar'ın bir dğer üyesi. Mühendislik bölümünden mezun olduktan sonra bunun kendisini mutlu etmediğini fark etmiş ve 3 yıl önce yola çıkmış. Parinaz Tayebi ise son sınıf Tıp öğrencisiyken okulu bırakıp kendisini bekleyen macerasına atılmış. Mahzad Elyassi ise bir gazeteci. İran'da otostopla gezerek sosyal medya üzerinden diğerlerini de harekete geçiren ilk kadın olan Elyassi, tecrübelerini gezileri sırasında kaleme alıyor.





Kira parasını bilete veriyorlar


Sahra Çölü'nü bisikletle geçti




#Gezgin
#Dünya
#Adım
7 yıl önce