|

En kısa oruç en uzun ibadet bizde

Dünyanın en uzun orucunu Norveş’te yaşayanlar tutuyor: .21 saat 38 dakika. Arjantin’deki Müslümanlar ise 8 saat 57 dakika ile dünyanın en kısa orucunu tutuyorlar. Ama hepsi halinden memnun. Ramazan’ı üç yıldır Norveç’te geçiren Mustafa Ergün, “Uykusuz kalıyoruz ama burada hava serin zorlanmıyoruz” derken Arjantin’de en kısa orucu tutan Ayaz Shah, “Ramazan benim için acıkma susama ayı değil ruhu besleme ayı” yorumunu yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 01:35 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
​En kısa oruç en uzun ibadet bizde
​En kısa oruç en uzun ibadet bizde

Eskilerin anlattığı o uzun Ramazan günlerini yaşıyoruz. Üstelik her gün tuttuğumuz orucun süresi biraz daha uzuyor. Ama dünyada bizim tuttuğumuz ‘uzun yaz oruçlarını’ kısa bulanlar da var. Mesela Norveç’te yaşayan din görevlisi Mustafa Ergün ve ailesi gibi. 22 saat boyu oruç tutan Norveçli Müslümanların hikayesini Mustafa Ergün’den dinledik. Peki dünyada en kısa orucu kimler tutuyor? diye merak ettik. Ve bu sorumuza cevap ararken Arjantin’de 8 saat 57 dakika oruç tutan 32 yaşındaki Ayaz Shah ile tanıştık. Dünyanın iki farklı ucunda Ramazan’ı nasıl geçirdiklerini Ergün ve Shah anlatıyor.


İFTARIMIZI GECE
YARISI AÇIYORUZ

Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte iki buçuk yıldır Norveç'in Trondheim şehrinde yaşayan Elazığlı 35 yaşındaki Msutafa Ergün, dünyanın en kuzeyindeki Mevlana Kültür Derneği Camii'nin din görevlisi. Eşi de kendisi gibi din görevlisi olan Ergün, bu Ramazan en kısa 20 saat 32 dakika en uzun ise 21 saat 38 dakika oruç tutacaklarını söylüyor. Ergün, Norveç'te kendi ailesi başta olmak üzere Müslüman ailelerin açlıktan çok uykusuzluk problemi yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: "Akşam saat 23.45 gibi iftar yapıyoruz. İftar açtıktan sonra hemen akşam namazı, yatsı ve trevahi peş peşe kılıyoruz. Vakit çok kısa. Saat 02.00 gibi imsak vakti girmiş oluyor. Akşam namazından sabah namazına kadar yoğun ibadet açısından bir program var."

HAVANIN SERİN
OLMASI AVANTAJ

Türkiye'ye oranla daha uzun süre oruç tutmalarına rağmen Norveç'in serin olması sebebiyle Ramazan'ın rahat geçtiğini söyleyen Ergün, "Buradaki Ramazanlar Türkiye'dekinden elbette farklı. Gün içerisinde zaten oruçluyuz. Pek bir yere gidemiyoruz. Ama şöyle bir şey var; Elazığ sıcak bir memleketti. Ağaçların gölgelerinde yürürdüm. Burada çok rahat bir şekilde güneşin altında bile yürüyebiliyorum" diyor. Trondheim'de yaşayan Müslüman ailelerle birlikte camide iftar yaptıklarını söyleyen Ergün, "Bizim cami derneğimizin yaklaşık bin 400 üyesi var. Bu üyelerin hepsi Trondheim merkezinde yaşamıyor. Bizim camimiz Türkiye'deki bir mahalle camisi gibi. Cematimizin bir kısmının evleri caminin etrafında ama çoğu restorant sektöründe çalışıyor. Biz de bir kaç aileyle beraber camide iftarlar yapıyoruz" ifadelerini kullanıyor.


GAYRİMÜSLİMLERİN ORUÇ DENEYİMİ

Norveç'te ezan okuma yasağı olduğu için cami içinde ezan okunduğunu anlatan Ergün, "Camimizin minaresi de yok zaten. Norveçliler bizimle direk diyalog halinde oldukları zaman 'Sizler medyada anlatıldığı gibi değilsiniz' diyor. Camimizi ziyaret edenler oluyor. Bizimle tanışanlar önyargılarından kurtuluyor. Oruç tuttuğumuzu bilenler neler hissettiklerimizi anlamak için oruç tutmayı deniyorlar" şeklinde konuşuyor.

BURADA ORUÇ
TUTMAK ÇOK KOLAY

Danimarkalı bir anne ve Afgan bir babanın çocuğu olarak Danimarka'da doğup büyüyen Ayaz Shah ise yaklaşık 4 yıldır Arjantin'de yaşıyor. Arjantin'e gelmeden önce Venezuela'da tanıştığı eşiyle evlenen Shah, Buenos Aires'e geldikten kısa bir süre sonra burada bir dükkan açmışlar. Şu an 2 dükkanı olan çift zamanlarının çoğunu burada geçiriyor. Ramazan ayının Arjantin'de çok rahat geçtiğini ifade eden Shah, "Oruç tutmak Buenos Aires'te çok rahat. Yaklaşık 9 saatten daha kısa süre oruç tutuyoruz. Danimarka'da günler çok daha uzundu. Burada gün boyunca susuzluk veya açlık hissetmiyorum. Benim için, Ramazan'ın ruhani yönüne odaklanmak burada daha kolay olduğunu düşünüyorum. Günün daha kısa olmasının bazı avantajları var. Danimarka'da Ramazan ayı benim için acıkma ve susama ayıydı ama burada Kur'an okumak, teravih kılma, ibadetlerimle vakit geçime ayı. Burada vaktim daha çok oluyor" diyor.


Müslümanları seviyorlar

Arjantin'de eşiyle beraber iftarlarını camide Müslümanlarla birlikte yaptıklarını anlatan Ayaz Shah, "Hep birlikte dualar edip oruçlarımızı açıyoruz. Gerçekten bir topluluk olduğumuzu hissettiğiniz yılın bu zamanı olduğu için Buenos Aires'teki Ramazan ayını gerçekten çok seviyorum. Dünyanın dört bir yanından gelen Müslümanları hızlı bir şekilde tanışıp kaynaşıyoruz. Allah için bir araya geliyoruz. Bence Arjantin, Müslümanların rahat yaşadığı bir ülke. Burada toplum genel olarak dindar olduğu için İslam veya Müslümanlara karşı kötü bir his yok. İnsanlar burada Avrupa'dan çok daha İslam'a açık. Çünkü Kuzey Avrupa'da halkın çoğunluğu ateisttir ve bu nedenle din kavramını anlamaları daha zor oluyor" şeklinde konuşuyor.



#Ramazan
#İbadet
7 yıl önce