|

Geri dönüş için geri sayım başladı

Suriye’deki El Bab, Bizaa ve Kabbasin Mahalli Meclisi başkanları, ülke dışında sığınmacı durumundaki Suriyelilere “Dönün” çağrısı yapıyor. El Bab Mahalli Meclisi Başkanı Heysem Şihabi, “Bölgede huzur ve istikrarın sağlanması ile hayat canlandı. Türkiye’nin desteğiyle bölgemiz insani ihtiyaçları karşılayabilecek hale geldi” dedi. Bizaa Mahalli Meclisi Başkanı Abdulhamid Zahir de bölgenin emniyetli olduğunu kaydetti: Türk askerinin Suriye’deki varlığı, halkımıza güven veriyor.

Merve Safa Akıntürk
04:00 - 25/06/2023 الأحد
Güncelleme: 10:54 - 25/06/2023 الأحد
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Suriye’nin kuzeyi terör örgütlerinden temizlenip güvenli bölgeler oluşturulunca 600 bin sığınmacı ülkesine döndü. Türkiye 1 milyon Suriyelinin daha dönüşü için altyapı kuruyor, onbinlerce konut ve işyeri inşa ediyor. Bu kapsamda bölgede bulunan mahalli meclis temsilcileri, farklı ülkelerdeki vatandaşlarına dönme çağrısı yapıyor. El Bab, Bizaa ve Kabbasin (Başköy) mahalli meclisi başkanları, Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu.

Şihabi.

İnsani ihtiyaçlar karşılanıyor

El Bab Mahalli Meclisi Başkanı Heysem Şihabi:
Bölgede huzur ve istikrarın sağlanması ile hayat canlandı. Türkiye’nin desteğiyle bölgemiz insani ihtiyaçları karşılayabilecek duruma geldi. El Bab Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) şu an 55 tesis üretim yapıyor. Hepsinin işçiye ihtiyacı var. Bölgemiz 4 bin 500 hektar zirai tarım arazisine sahip. Su ihtiyacı kapanırsa bölgemiz tarımsal anlamda da yükselişe geçecek ve ek istihdam sağlanacak.

İstikrarın en büyük teminatı TSK

Bizaa Mahalli Meclis Başkanı Abdulhamid Zahir:
Terörden arındırılmış bölgelerde istikrarın en büyük teminatı TSK. Türk askerinin Suriye’deki varlığı halkımıza emniyet veriyor. Türkiye’nin desteğiyle bölge ciddi anlamda gelişti. Fırat Kalkanı Harekatı’ndan sonra bölgemizde okul, hastane, yollar, fırın, pazar yeri ve OSB yapıldı. Halkımıza her hizmeti sunuyoruz. Şu an sahamızda sanayi projeleri var. Üretilen ürünlerin transit geçişinde kolaylıklar sağlanması da büyük önem arz ediyor.

Kalkınma projeleri var

Kabbasin (Başköy) Mahalli Meclisi Başkanı Abdulkadir Şibli:
Başköy nüfusu 100 bin. Gaziantep Valiliği’nin desteğiyle bu bölgedeki tahrip olmuş okulları imar ettik, yeni okullar yaptık. Tahrip olmuş yolları yeniden asfaltladık. Fırınları çalışır duruma getirdik. Kalkınmaya yönelik projeler arttıkça bölgeye dönüşler artıyor.
İbrahim Bozan

Yatırıma devam

Bölgedeki izlenimlerini aktaran Türkmen Gazeteci İbrahim Bozan şunları söyledi:
“Türkiye, 2016’daki Fırat Kalkanı Harekatı ile göç sorununu merkezinde çözmeye ve göçmenlerin ülkelerine dönmesine kapı araladı. Bu kapsamda sahada eğitim, sağlık ve güvenlik anlamındaki eksiklikleri büyük ölçüde giderdi. Bölgedeki değişimi gören onbinlerce göçmen ülkelerine gönüllü şekilde döndü. Geri dönüşler ve terörden arındırılmış bölgelerde yaşayan insanların geçim temininde yaşadıkları soruna çözüm bulmak için kurulan OSB’lerde üretim devam ediyor. El Bab, Çobanbey, Cerablus, Azez ve Afrin, binlerce kişiye iş imkanı sağlayan yatırımlar yapıldı, hâlâ da yapılıyor.”


#Suriye
#Sığınmacı
#El Bab
#Bizaa
٪d أشهر قبل