|

Görme engellilere gören yelek

Elektrik elektronik mühendisi bir öğrencinin görme engelliler için tasarladığı yelek, karşılaştığı cisimleri titreşimle bildiriyor. Engellilerin hayatını kolaylaştıracak yelek, 500 gram ağırlığıyla giyen kişiyi rahatsız etmiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:49 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Görme engellilere gören yelek
​Görme engellilere gören yelek

Konya’da elektrik elektronik mühendisi Ali Başpınar, görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için elektronik yelek geliştirdi. Herhangi bir engelle karşılaşıldığında kişileri titreşimle uyaran yelek için üreticisi Başpınar, “Tüm sistemle birlikte yaklaşık 500 gram olan yelek, kullanıldığında rahatsız etmiyor” dedi.

ENGEBELERDE UYARACAK

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla çalışmalar yapan Başpınar’ın geliştirdiği cihaz, bir yelek ve gözlükten oluşuyor. Keten yeleğin arka kısmına monte edilen 240 adet küçük titreşim motoru, gözlükteki kameralardan alınan veriyle harekete geçiyor. Yelek üzerindeki mini bilgisayarda işlenen görüntü, engellinin önüne çıkabilecek cisimlerin uzaklığını hesaplıyor. Böylelikle mini bilgisayarda işlenen görüntüyle titreşim motorları harekete geçerek kişiyi uyarıyor.

PATENT İÇİN BEKLİYORUZ

Başpınar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından hazırladıkları proje için destek aldıklarını ifade etti. Ürünü geliştirme çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca patent başvurusunda da bulunduklarını dile getiren Başpınar, sorunsuz çalışan yeleğin yaygınlaşması için destek beklediklerini aktardı.

#Konya
#Ali Başpınar
7 yıl önce