|

Hainlere ömür boyu gün yüzü yok

FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimine ilişkin toplamda 289 dava açıldı. Bu davaların tamamı ilk derece mahkemelerince karara bağlandı. Davalarda 1634 sanık ağırlaştırılmış müebbet, 1366 sanık ise müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 1891 darbeci de çeşitli sürelerde hapse mahkum edildi. 251 şehidin katili darbeciler, ömür boyu hapisten çıkamayacak.

Abdullah Sarica
04:00 - 15/07/2023 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 14/07/2023 Cuma
Yeni Şafak
Ömer Halisdemir.
Ömer Halisdemir.

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan 289 davanın tamamı karara bağlandı. Yönetimi ele geçirmek isteyen FETÖ, 15 Temmuz 2016’da TSK’ya sızdırdığı elemanları eliyle darbe girişimine kalkıştı. Yargı, hain darbe girişiminin ilk dakikalarında soruşturma başlattı. Kalkışmanın bastırılmasının ardından da kısa sürede soruşturmaları tamamladı.

İLK KARAR ERZURUM’DAN

Bu kapsamda Türkiye genelinde 289 dava açıldı. Darbe davalarıyla ilgili ilk karar Erzurum’da çıktı. Son olarak Çanakkale 5. Alay Komutanlığı davasının da karara bağlanmasıyla 289 davanın tamamı sonuçlandırıldı. Böylece, ülke genelindeki tüm darbe girişimi davalarında yargılamalar tamamlanmış oldu. Sona eren davalarda 1634 sanığa birer kez ile 141’er kez arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 1366 sanık müebbet, 1891 sanık ise 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasına çarptırıldı. 2 bin 870 sanık beraat etti, 964 sanık için ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi. Karara bağlanan davalardan 129’u Yargıtay tarafından onandı, 4’ü ise kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşti. Diğer davalara ilişkin istinaf ve Yargıtay süreci ise devam ediyor.

TÜM SUÇLARDAN SORUMLULAR

15 Temmuz’un en kritik davası, darbe girişimini yöneten sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin yargılandığı Genelkurmay çatı davasıydı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada, konsey üyeleri tüm suçlardan sorumlu tutuldu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı orgeneral Akın Öztürk’ün de arasında olduğu 17 sanık 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı oteli basan suikast timinin başındaki eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, bu davada 137 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi. FETÖ’nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada karar 26 Kasım 2020’de çıktı. Örgütün darbeyi yöneten sivil imamları Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş bu davada yargılandı. Darbeyi yöneten sivil imamlara 79’ar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Kanlı darbe girişiminde Ankara’nın birçok noktasını bombalayan darbeci pilotlar da birden fazla kez ağırlaştırılmış müebbet aldı.

Halisdemir’in katilleri cezalandırıldı

Darbeci general Semih Terzi’yi öldürerek darbenin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine ilişkin dava da karara bağlandı. Mahkeme, Halisdemir’e ilk kurşunu sıkan Fatih Şahin ile son kurşunu sıkan Mihrali Atmaca’nın da arasında olduğu 16 sanığın tamamını ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Darbeci askerler, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok dahil 34 kişiyi şehit etti. Bu olaylarla ilgili 143 sanık hakkında İstanbul’da dava açıldı.

72 sanık, “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilirken, bazı sanıklar “kasten öldürme” suçundan da ağırlaştırılmış müebbet

hapis cezası aldı.

#Milli İrade
#15 Temmuz
#FETÖ
#Ömer Halisdemir
10 ay önce