|

Haitili gelinin feryadını Türk Kızılayı duydu

Adana'ya gelin gelen Haitili Kathleen, depremde haber alamadığı ablası ile yeğenine yardım etmek için Kızılay'ın kapısını çaldı. Bu iş için özel bir ekip oluşturan Kızılay, Kathleen'in gıda ve giysi yardımını adrese teslim etti.

Aa
00:00 - 28/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:18 - 28/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Haitili gelinin  feryadını Türk Kızılayı duydu
Haitili gelinin feryadını Türk Kızılayı duydu

“İnsanlık acı çekiyor” sloganıyla yardım kampanyası başlatan Türk Kızılayı, bir yandan da aileleri için endişelenen dünyanın çeşitli bölglerindeki Haitililerin acısını dindirmeye çalışıyor. Haitili gelin Kathleen Hyltoft Tümbaşer de bunlardan biri. Türk vatandaşı Ömer Tümbaşer ile evlenince Adana'ya gelin gelen Kathleen, Haiti'de meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

FACEBOOK'TA AİLESİNİ ARADI

Telaş içinde ailesiyle bağlantıya geçmeye çalışan Kathleen, başarılı olamayınca Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri ile Haiti Kızılhaçı'nın internet sitesinde küçücük bir habere ulaşmaya çalıştı. Bir hafta sonra internetteki aramalar sırasında bir kuzeniyle karşılaşan Haitili gelin, annesi ile ağabeyinin hayatta olduğunu; ancak başka bir bölgede yaşayan ablası Danielle Regal ve yeğeninin akibetini bilmediklerini öğrendi.

ONLARI BULMUŞTUM

Olayı anlatırken duygulanan Kathleen, “Allah'ın, ailemin geri kalanını bulmam için mutlaka bir yol göstereceğine inanıyordum. Belki arkadaşları haber almış olabilirdi. Yeğenimin Facebook'taki arkadaş listesinden Stefan, mailime cevap verdi. Geçen Pazar'dı. İkisi de iyi, üzülme dedi. Onları bulmuştum” dedi.

ÖZEL EKİP KURULDU

Depremin ardından ablası ile yeğenine yardım ulaştırmak isteyen Kathleen, hemen Türk Kızılayı'na başvurdu. Haitili gelin ve Türk eşinin yardım talebi üzerine hemen harekete geçen Kızılay, Haiti'deki ekibini bu iş için özel olarak görevlendirdi. Kathleen'in ablası Danielle Regal ve oğluna ulaşmayı başaran Kzılayı ekibi, Kathleen'in gıda ve giysi yardımıyla sıcak mesajlarını kendilerine iletti.


Minnettarlığımı kelimeler anlatamaz

Ablası ve yeğenine Türk Kızılayı tarafından yardım malzemelerinin ulaştırıldığını internetteki sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla, ablasıyla görüşerek de öğrenen Kathleen ve Ömer Tümbaşer çifti, kaleme aldıkları bir mektupla da Türk Kızılayı'na teşekkür etti. Haitili gelin mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Ne kadar müteşekkir olduğumu anlatacak kelime bulamıyorum. Tüm Türk Kızılayı çalışanlarına aileme gösterdikleri ilgiden dolayı en derin saygılarımı sunuyorum. Büyük bir içtenlik ve anlayış sergileyerek ailemin gerçekten ihtiyaç duyduğu anda yiyecek ve giyecek temin eden Türk Kızılayı ekibi ve onların aileleri için tüm kalbimle dua ediyorum.”


Herkes sizden bahsediyor

Türk Kızılayı'nı aramanın akıllarına sonradan geldiğini ifade eden Ömer Tümbaşer, “Eşimle tanıştığımda Haiti'nin nerede olduğunu bile bilmiyordum. Şimdi Kathy ve tüm aile fertleri, iş arkadaşları, komşuları, okul arkadaşları sürekli sizden bahsediyor. Bu gurur, bana ve ülkeme yeter” dedi.

1 SMS ile bir öğün yemek yedir

Kimse Yok Mu Derneği, Haiti'de her gün bin 600 kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Depremden sonra yaklaşık 2 milyon insanın evsiz kaldığı, sokakta yabancıları görenlerin “Ben açım” diyerek yemek istediği Haiti'de Kimse Yok mu, her gün yetimlerin de aralarında bulunduğu bin 600 kişiye sıcak yemek dağıtıyor. Derneğin götürdüğü gönüllü doktorlar her gün 300 kişiyi sağlık taramasından geçiriyor. Haiti halkı için göndereceğiniz 1 SMS, Haiti halkı için bin umut oluyor. Dernekten yapılan açıklamada, “Tüm GSM operatörlerinden 5777'ye göndereceğiniz 1 SMS ile 5 TL bağış yapıp, 5 Haitili depremzedeye sıcak yemek ikram edebilirsiniz” denildi.



Yetim kalan çocuklar organ için kaçırılıyor

İHH İnsani Yardım Vakfı ekibinden Mustafa Öztürk, depremin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen mevcut durumun hâlâ düzelmediğini söyledi. Durumu 'çok vahim' olarak tanımlayan Öztürk, “Cesetler yol kenarlarına atılmış. Bazılarını yakmışlar. İnsanlar enkazdan bir şeyler toplama telaşında” dedi. Deprem sonrası yetim kalmış binlerce çocuğun, Batı ülkelerinden gelen misyoner kuruluşlar, organ mafyası ve insan tacirleri tarafından kaçırıldığını iddia eden Öztürk, “Haiti, şu an çocuklar için dünyanın en kötü ülkesi” diye konuştu.


ABD'den evlat edinmek isteyen ailelere sabır çağrısı

ABD yönetimi, Haiti'yi vuran depremde ailelerini kaybeden çocukları evlat edinmek isteyen Amerikalıları sabırlı olmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çağrının amacının, “hata yapılmasını önlemek ve çocuk tacirlerine fırsat vermemek için şeffaf bir prosedürün uygulanmasını beklemek olduğunun” altı çizildi ve Haitili yetkililerle bu konuda istişarelerin sürdüğü ifade edildi. Açıklamada, kısa sürede Haitili çocukların hızla, ancak kurallara uygun biçimde evlat edinilmelerine olanak sağlayacak bir prosedürün yürürlüğe koyulacağına emin olunduğu da kaydedildi.

Depremin ardından birçok ülke gibi ABD de evlat edinme prosedürlerini hızlandırma kararı almıştı. Haitili yetkililer de, çocukların kötü niyetli kişilerin ellerine düşmemeleri için evlat edinme işlemlerinin Başbakan ile BM tarafından onaylanması gerektiği yönünde karar almıştı.


Çocuk tacirlerine dikkat

BM UNICEF Başkan Yardımcısı Dermot Carty de, şu anda Haiti'deki mevcut durumun çocuk tacirleri için çok uygun olduğunu belirttiği açıklamasında, bu kişilerin durumdan faydalanarak yasa dışı yollardan evlat edindirme yoluna kolayca gidebileceklerinin altını çizdi.




14 yıl önce