|

Halkı ezin talimatı

FETÖ’cü darbe girişimi sırasında tankların çıkarıldığı Etimesgut Zırhlı Birlikler'in komutasını devralan cuntacı general Ahmet Bican Kırker’in darbeci teğmenlere, “Tanklara binin, halkı dağıtmak için A4 ve uçak savarlarla halkın bulunduğu bölgeye ateş edin. Halkı ezin. Halk dağılsın” dediği ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:32 - 27/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Halkı ezin talimatı
​Halkı ezin talimatı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı’nda yaşananlara dair soruşturmayı tamamladı. İddianamede, 52 şüphelinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi.

KOMUTAYI KIRKER ALMIŞ

İddianameye göre, bir numaralı şüpheli Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Plan Daire eski Başkanı Tuğgeneral Ahmet Bican Kırker, darbecilerin sözde atama listesiyle Tümgeneral Erdoğan Akyol’un yerine Zırhlı Birlikler Komutanlığına atandı. O dönem Şırnak 6. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli şüpheli Albay Faruk Yaman ile olay tarihinde yıllık izindeki Zırhlı Birliklerde görevli şüpheli Semih İlhan’ın Kırker ile saat 22.00 sıralarında Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı’na gelerek emir ve komutayı devraldıkları anlatıldı.

SİLAHLAR 1 GÜN ÖNCE DAĞITILDI

Darbe girişiminde rol alan kursiyer teğmenler, WhatsApp’tan gönderilen sesli mesajla “acil” olarak birliğe çağırıldı ve teğmenler subay temel kurs bölüğü binasının bahçesinde toplandı. İddianamede, teğmenlere, normal şartlarda görev yerlerine giderken verilmesi gereken şahsi tabancaların bir gün öncesinden dağıtıldığına da dikkat çekildi.

SABOT MERMİSİYLE ATIŞ YAPIN

İddianamede Kırker’in nizamiyeden dışarı çıkması için hazırladıkları 10-12 teğmene, “Tanklara binin, halkı dağıtmak için A4 ve uçaksavarlarla halkın bulunduğu bölgeye ateş edin. Halkı ezin. Halk dağılsın, eğer dağılmazlarsa bizim karşımızda Kara Havacılık Okulu’nun arka tarafında Eskişehir yolu yönünde boş bir arazi var. Kara Havacılığın arkasındaki boş araziye doğru sabot mermisi ile atış yapın” talimatı verdiği belirtildi.

3 bin fişek
yüklendi

İddianamede Kırker ile darbeye karışan teğmenlerle birlikte cephanelik emniyet müfreze komutanı mağdur Hüseyin Yağmur’a silah doğrultarak cephanelik bölgesini boşalttıkları ve kazmalarla kapısını kırdıkları mühimmat deposundan aldıkları 3 bin 11 fişeği helikoptere yükledikleri kaydedildi. Darbeciler tarafından birlik içerisinde bulunan tanklar ile ZPT ve ZMA’ların hazırlandığı, 5 adet tank topu ile bin adet MG-3 fişeği yüklenen 2 adet leopard 2A4 tankın saat 00.40 sıralarında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın bulunduğu mahalleye gönderildiği, halkın engellemesi sonucu tankların saat 01.30 sarılarında kışlaya döndüğü ifade edildi.


Havadan
ateş etmişler

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında vatandaşların direnişleri ve halkın üzerine ateş edilme anları güvenlik kamerası kayıtlarında yer aldı. Güvenlik kameralarından elde edilen fotoğraflar, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlere ilişkin 221 sanık hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen “çatı iddianamesi”nin eklerinde yer aldı. Buna göre, darbeye karşı harekete geçen vatandaşlar, Milli Müdafaa Caddesi ve Meclis Kavşağında toplandı. Meclis Kavşağı ve Milli Müdafaa Caddesi’ndeki halkın üzerine havadan ateş açıldı. Ateş açılmasının ardından yaralanan bazı vatandaşlar, bölgede bulunan diğer vatandaşlar tarafından taşınarak güvenli bölgelere götürülmeye çalışıldı. Genelkurmay Karargahı içerisine girmeyi başaran vatandaşlar da açılan ateş sonrası dışarı çıkmaya çalıştı.


#​FETÖ
#Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı
#15 Temmuz
7 yıl önce