|

Hangi delikte

15 Temmuz darbe girişiminin her safhasında rol alan ‘FETÖ imamı’ Adil Öksüz 11 aydır kayıp. Başına 4 milyon TL ödül konulan teröristin bağlantıda olduğu isimler tutuklanırken bir tek Öksüz ‘sır’ oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:37 - 19/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
FETÖ firarisi Adil Öksüz
FETÖ firarisi Adil Öksüz

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Akıncı Üssü’nde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karışan darbe girişiminin kilit ismi firari Adil Öksüz, 11 aydır her yerde aranıyor. 16 Temmuz sabahı Akıncı çevresinde yakalanan Öksüz, 18 Temmuz Pazartesi günü getirildiği Sincan Batı Adliyesinde Hakim Köksal Çelik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Yılmaz’ın karara itirazını da Asliye Ceza Hakimi Çetin Sönmez delil yetersizliğinden reddetti. Öksüz, 21 dakika kaldığı Sincan’daki adliyeden çıkarak kayıplara karıştı.

AKYAZI’YA ARABAYLA DÖNDÜ

Öksüz’ün salıverildikten sonra Sakarya’ya geldiği yönündeki ihbarı değerlendiren polis, Akyazı’da kayınpederinin evini 1 Ağustos’ta aradı. İhanet imamının Sakarya’ya gelirken kullandığı ‘34 SIR 49’ plakalı otomobili, kayınpederinin evinin garajında bulundu. 19 Temmuz’da kardeşi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz (44) Karabük Üniversitesi’nden atıldı, sonrasında tutuklandı. Ahmet Öksüz’ün eşi Havva Emel Öksüz ise Karabük’te, ‘ByLock’ kullandığı gerekçesiyle gözaltına alındı; daha sonra adli kontrol şartıyla salıverildi.


AKRABALARI TUTUKLANDI

Adil Öksüz’ün kayınpederi Cevat Yıldırım 13 Ağustos’ta Sakarya’da, kardeşinin eşi Şenay Öksüz 24 Ağustos’ta Mersin’de, kayınvalidesi Hatice Yıldırım 2 Eylül’de Sakarya’da, Marmaris’te öğretmenlik yapan akrabası Sahure Öksüz de tutuklandı. Çok geçmeden kayınvalide Yıldırım, sağlık sorunları nedeniyle ev hapsi uygulanması ve yurtdışı yasağı şartıyla tahliye edildi. İstanbul Üsküdar’da Öksüz’ün saklanıp kaçmasına yardımcı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Erdal Şen ile örgütün ‘Rusya imamı’ Ali Sami Yıldırım 9 Ağustos’ta tutuklandı. Erdal Şen’in Öksüz’ün bacanağı, Yıldırım’ın ise kayınbiraderi olduğu belirlendi.

ÖZEL EKİP KURULDU

Öksüz’ün diğer bacanağı Ökkeş Tetik ise 2010 KPSS hırsızlığından tutuklu bulunuyor. Öksüz’ün hocası olduğu belirtilen SAÜ İlahiyat’tan Prof. Dr. Davut Aydüz 11 Ağustos’ta, aynı okulda görevli arkadaşı Prof. Dr. Muhittin Akgül de 23 Ağustos’ta Sakarya’da tutuklandı. 3 Kasım’da gözaltına alınan Öksüz’ün iki baldızı Belkıs Nur Tetik ve Seyyide Öznur Yıldırım, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Öksüz’ün ByLock’çu baldızı Emine Şennur Şen de 24 Nisan’da tutuklandı.

Darbe girişiminden yaklaşık bir ay önce eşi ve 3 çocuğunu ABD’de yaşayan kayınbiraderi Abdülhadi Yıldırım’ın yanına bıraktığı öğrenilen Öksüz’ün yakalanması için Sakarya’nın Akyazı ilçesindeki Acelle Yaylası’nda jandarma ekiplerince kontrol noktası oluşturuldu. Her ihbarı değerlendiren ekipler, Öksüz’ün yakalanması için Sakarya’da birçok adres, yayla, ev ve ormanlık alan içinde barınmaya müsait yerleri kontrol etti, binden fazla kişiyle de mülakat gerçekleştirdi. Öksüz’ün bir an önce yakalanması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan özel ekip de Türkiye’de ‘güvenli bir evde’ bulunma olasılığı üzerinde durarak, 15 Temmuz öncesi irtibatlarını mercek altına aldı, gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışıyor. Hain kalkışmayı, ABD'ye birlikte gidip geldiği Kemal Batmaz'la birlikte yöneten Öksüz, İçişleri Bakanlığının 'terörden arananlar listesi'nde 4 milyon liraya kadar ödül verilen 'kırmızı' kategoride yer alıyor.

#Adil Öksüz
#FETÖ
#15 Temmuz
7 yıl önce