|

Her türlü adımı atarız

Milli Savunma Bakanı Canikli, IKBY’nin referandum kararına sert tepki gösterdi. Canikli, “Gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Eğer bir karar alınması, adım atılması gerekiyorsa o da kararlılıkla yerine getirilecektir” dedi. Canikli, bu adımın küresel bir savaşın fitilini ateşleyeceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/09/2017 среда
Güncelleme: 00:39 - 20/09/2017 среда
Yeni Şafak
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Ankara’da Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gaziler onuruna düzenlenen programa katıldı. Bu topraklarda özgürce yaşamanın bedelinin her zaman ağır olduğunu ancak Türk milletinin özgürlüğünden hiçbir zaman taviz vermediğini belirten Canikli, “Bunu herkesin görmesi gerekir. Bunu iyi anlayın. Anlamadıklarını da görüyoruz, ibretle izliyoruz. Sadece izlemiyoruz, elbette gereğini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

TERÖR ÖRGÜTLERİNE CÖMERTLER

Canikli, şöyle devam etti: “Terör örgütleri maalesef uzun yıllardan beri kader birliği yaptığımız müttefiklerimiz, dost bildiklerimiz tarafından yoğun şekilde desteklenmektedir. Bugün bu müttefiklerimiz, Türkiye’ye vermekten imtina ettikleri, parasıyla satın almak istediğimiz, ihtiyacımız olan birçok silah sistemlerini, savunma ürünlerini Türkiye’ye vermiyorlar, satmıyorlar ama terör örgütlerine destek noktasında çok cömert davranıyorlar.

MERHAMETE İHTİYACIMIZ YOK

En ihtiyacımız olduğu anda müttefiklerimiz, Türkiye’nin bu savunmayı, bu mücadeleyi yürütebilmesi için ihtiyaç duyduğu bu silah sistemlerini vermemeye başladı. Bugün birçok Amerikan ve Alman firması, savunma ürünlerinde kullandığımız yedek parçaları, örtülü şekilde ambargo uygulayarak Türkiye’ye vermiyorlar, geciktiriyorlar. Şu anda içinde yaşadığımız bu, tablo bu. Bu toprakları savunmak için onların bu anlamdaki merhametine ihtiyacımız yok. Geldiğimiz nokta bu.”

YENİ RİSK FAKTÖRÜ

Canikli, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) referandum tartışmalarıyla bağlantılı gelişmelerle ilgili de şunları söyledi:

“Son günlerde özellikle ülkemizin güneyinde etnik yapı üzerine kurulu terör örgütlerinin kontrolünde siyasi bir oluşum oluşturmaya çalışıyorlar. Bu, bizim için ülkemizin güvenliği açısından en üst seviyede bir tehdit unsurudur. Böyle bir siyasi oluşumun gerçekleştirilmesine kesinlikle müsaade edemeyiz. Bunu çok açık söylüyorum. Aynı şekilde Irak’ın toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılması anlamına gelecek herhangi bir değişim de Türkiye açısından çok ciddi yeni risk faktörlerini ortaya çıkaracaktır.

Böyle bir gelişme yangına benzin dökmek anlamına gelir. Bu çatışmanın, bu savaşın daha küresel ölçeğe taşınması anlamına gelir. Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün ortadan kaldırılması, ne zaman biteceği bilinemeyen ve ölçeğini bütün küresel boyuta taşıyacak daha büyük bir savaşın fitilinin ateşlenmesi anlamına gelir. Bunu herkesin görmesi gerekir."

  • KAYITSIZ KALMAYIZ
  • Türkiye, sınırındaki güvenlik risklerine kayıtsız kalamayacağını ifade eden Milli Savunma Bakanı Canikli, "Ortaya çıkabilecek risk faktörlerinin büyümesini engellemek için her türlü adımı atacağımızdan da her türlü kararı alacağımızdan da hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu. Canikli şunları kaydetti: "Herkes hesabını, kitabını buna göre yapsın. Aksi halde bu ateş, bütün bölgeyi ve bütün dünyayı daha da tehlikeli bir konuma getirebilir. Bununla ilgili bütün güvenlik güçlerimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz, görevinin başındadır, eğer bir karar alınması gerekiyorsa, adım atılması gerekiyorsa o da kararlılıkla yerine getirilecektir."
#Nurettin Canikli
#Türkiye
#Irak
#Barzani
7 лет назад