|

İlham perim Endülüslü şairler oldu

Cezayirli şarkıcı Souad Massi, son albümü Al Mutakallimûn’un turnesi kapsamında Ankara ve İstanbul’a geliyor. İnsanların Arap kültürünü keşfetmeleri için son albümünde Endülüslü şairlerin şiirlerine yer veren Massi, hükümet politikalarıyla aynı fikirde olmadığı için İsrail’de sahne almak istediğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 00:07 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cezayirli şarkıcı Souad Massi
Cezayirli şarkıcı Souad Massi

Tanita Tikaram'ın Ortadoğu şubesi, Cezayir'in Tracy Chapman'ı olarak gösterilen Souad Massi, Türkiye turnesine çıkıyor. 7 Mart'ta Ankara MEB Şura Salonu'nda sahne alacak olan şarkıcı 8-9 Mart'ta İKSV Salon'da İstanbullu sevenleriyle buluşacak. Son albümü El- Mutakallimûn'da Arap-Müslüman Endülüs'ün efsanevi şairlerinin izinden giden Massi, bu şairlerin şiirlerine keskin bir ifade getiriyor. Sesiyle terapi etme gücüne sahip olan Souad Massi ile turne öncesi konuştuk. Massi Endülüslü şairleri seçme nedenini “Bu albümle insanlar Arap kültürünü keşfetme fırsatı bulsunlar istedim” diyerek cevaplıyor. Hükümet politikalarıyla aynı fikirde olmadığı için İsrail'de sahne almak istediğini belirten şarkıcı, İstanbul ve Ankara'da sahne alacağı için çok heyecanlı.



Son albümün 'El Mutakallimûn'u Arap Endülüs şairlere adadınız. Albümde hangi şairlere yer verdiniz?


6. yüzyıl şairi Zuheyr İbn Ebî Salma'nın Muallaqa'da yer alan “Sa'imtou”sundan, Arap Baharı'nın dünyaca ünlü “The Will to Life”ın şairi Abu Kassem El Shabbi'e kadar El Mutakallimûn, Arap dünyasının dört bir yanından on klasik şarkıyı yeniden yorumluyor.



İSRAİL'E TEPKİLİYİM


Bu şairleri seçmenizin bir nedeni var mı?


Seçtiğim tüm şiirler çok özel bir kültürün yansıması ancak şimdi hepsi unutulmuş görünüyor. Ben sadece insanlara Arap kültürünün güzelliklerini keşfetmek için bir fırsat vermek istedim. Arap-Müslüman dünyası, her alanda özellikle de şiir alanında çok büyük eserler üretti. Unutulup kaybolmasını istemem.



Daha önce İsrail'de sahne almak istemediğinizi açıklamıştınız. Neden?


Bir sanatçı insanları bir araya getirme rolünü üstlendiği gibi insanları bilinçlendirmekle de yükümlüdür. Ancak bu İsrailli insanlardan nefret ettiğim anlamına gelmez, ben sadece onların hükümet politikalarıyla aynı fikirde değilim. Yani, bu durumu “Şimdilik İsrail'de sahne almıyorum” diye açıklamayı tercih ediyorum. Yahudi kültürüne yakın hissediyor olsam bile İsrail politikasından ayrı tutuyorum.





TÜRK TELEVİZYONLARINI İZLERDİK


Yeni bir albüm için hazırlık var mı?


Son albümümü 2015 yılında çıkardım ve konserler hala devam ediyor ama aynı zamanda da yeni albüm üzerine çalışıyorum.



Türk müziği hakkında fikriniz var mı? Hangi şarkıcıları dinlersiniz? Belki size ilham verenler vardır ya da sesini seviyorum ve birlikte şarkı söylemek isterim dediğiniz bir isim.


Şarkıcıların isimlerini hatırlayamıyorum ama Türk müziğini seviyorum. Cezayir'de ailemle genellikle Türk televizyonu seyrettiğimiz için Türk müziğine ve kültürüne aşinayım.



Türkiye'ye konserler için bir kaç kez geldiniz. Türkiye'deki dinleyici kitleniz hakkında ne düşünüyorsunuz?


Evet, daha önce birkaç defa Türkiye'de bulundum. Müzisyenlerim ve ben Türk izleyiciler ile olmaktan çok mutluyuz. Bize çok misafirperver ve sıcakkanlı davranıyorlar.



AKUSTİK BİR KONSER


Senegalli sanatçı İsmaêl Lô ile birlikte söylediğiniz Noir Et Blanc, Raoui, Ghir Enta, Tout Reste A Faire, Saâîche, El Khaylou Wa el Laylou benim en sevdiğim şarkılarınızdan bir çırpıda sıralayabildiklerim. Şarkılarınızda farklı kültürlerin izlerini de görüyorum. Souad Massi'nin kendi içinde nasıl bir müzik evreni var?


Benim müzik stilim oryantal müziğin de ötesinde. Rock, Halk Müziği ve Flamenko gibi farklı müzik türlerini bir araya getiriyorum. Tüm müzik türleri ve farklı şarkılar, şarkıcı olarak benim hislerimi dile getirmeme yardımcı oluyor. Kesinlikle her tarzdan büyük parçalara sahip olduğumu hissediyorum.



Dünyanın farklı yerlerinde sahne aldınız. İstanbul'da Salon İKSV konseri için farklı bir çalma listesi mi hazırladınız?


Yayınladığım farklı albümlerin birleşiminden akustik bir konser olacak. İstanbul ve Ankara'da sahne almak için çok heyecanlıyım.



Çocukluğumun kokusunu müziğimde hissederim


Uzun yıllardır Cezayir'den uzakta yaşıyorsunuz. Kökeninizle güçlü bağınız hala var mı?


Tabi ki, ben Afrikalı, Arap ve Akdenizliyim. “Mesk Elil” albümüm çocukluk anılarımdan ve özellikle de hanımeli çiçeğinin kokusundan esinlenmiştir.



Ortadoğu'yu terk edip dünyanın başka ülkelerinde müziğini yapan insanlar sizce hala ülkelerine mi hizmet ediyorlar?


Sanat dünyaya hizmet eder. Biz bir nevi elçiyiz. Sanat, dans ve müzikle bizler bir şekilde kendi kültürümüzü ifade edebiliriz.








#Souad Massi
#Endülüs
#Cezayir
7 yıl önce