|

İlk sorularda elenirim

Prof. Dr. Nami Başer, Kim Milyoner Olmak İster’e 20 kez telefon jokeri olarak gösterildi ve 5 kez yayına bağlandı. Galatasaray Üniversitesi’nde görevli Başer, herkesin gözünde ‘ayaklı bir kütüphane’. Herkesin her şeyi bildiğini düşündüğü Başer, ilk 7-8 soruda eleneceğini düşünüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2017 Pazar
Güncelleme: 06:09 - 18/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Prof. Dr. Nami Başer
Prof. Dr. Nami Başer
Galatasaray Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Nami Başer'in adı tam 20 kez Kim Milyoner Olmak İster’de telefon jokeri olarak verildi. Yarışma koltuğunda hiç oturmadı ama oturanlar kadar konuşuldu. Başer ile bir araya gelerek akademik hayatını, başarılarını, bu kadar çok şeyi nasıl bildiğini ve tabi ki yarışmaya katılıp katılmayacağını konuştuk. Herkes için o bir ‘ayaklı kütüphane’. Her şeyi bilen bir hoca. Galatasaray Lisesi’ni birincilikle bitirdiği için dönemin Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle tarafından özel bir bursla Strasbourg Üniversitesi’ne gidiyor. Başer’in tüm öğrenim hayatı burslu olarak geçiyor. Tüm bu başarılarına rağmen Başer oldukça mütevazı. Bir kere ‘her şeyi bilirim’ lafını kesinlikle sevmiyor ve “Yarışmaya ilk 6-7 soruda eleneceğimi düşündüğüm için katılmıyorum. Bilmediğim alanlardan sorular geliyor” diyor.
Nasıl başladı bu joker hikayesi?

Bir gün bir öğrencim ablası yarışacağı için joker olmamı istedi. Kabul ettim. Yarışmada doğru cevabı da verince birden bire benden bahsedilmeye başlandı. Okulda tanıdığım tanımadığım herkes benden acaba bana da joker olur musunuz diye kapımı çalıyordu. Mümkün olduğu kadar kabul ediyordum. Bu böyle bir buçuk sene kadar sürdü.

YASAKLANDIĞIMI ÖĞRENDİM
Sonra?

Sonra bir gün yine bir öğrencim gelip “Hocam siz yarışmaya artık yasaklanmışsınız, joker olarak isminiz verilmiyor” dedi. Ben de ondan sonra bana söyleyenlerin hepsine yasaklandığımı söylüyordum. En son okulumuzdan Öykü yarışmayı arayıp benim ismimi verince yasak olmadığını öğrendik.

Eyvah! Size tekrar joker olun demeye başlayacaklar.

Evet. Yasaklandın dendiğinde memnun olmuştum aslında. Çünkü insanda stres yaratıyor. Sürekli olmasını istemiyorum çünkü yorucu bir şey. Aranacağınızı bildiğiniz için dikkatli olmanız gerekiyor. Genelde evde bekliyordum aranacağım zaman. Şimdi beni sosyal medya hesaplarımdan ekliyorlar ve joker olmamı istiyorlar.

Sizin adınızı verenleri tanıyor muydunuz?

Bazılarını tanıyordum, öğrencilerim. İletişim ve hukuk bölümlerinde de derslerim var. Tanımadıklarım da var.

Ne diyorlardı size?

“Ben bu hafta Kim Milyoner Olmak’a gideceğim bana joker olur musunuz” diyorlar. Ben de onlara “Her konuda bana sormayın. Edebiyat, felsefe, sanat, sinema, tiyatro alanlarında sorun” diyorum. Mesela spordan pek anlamam.

Siz neden hiç katılmak istemediniz?

İlk soru kolay ama arada benim ilgi duymadığım alanlardan sorular soruluyor. Onları bilmeyeceğim için katılmıyorum. Herkes her şeyi bildiğimi düşünüyor ama öyle değil. 7-8 soruda eleneceğimi düşünüyorum.

OKUMADIM MI HASTA OLURUM
Bu kadar birikimi neye borçlusunuz?

Ben okumadığım gün fiziki olarak kötü olurum, o gün başım ağrır. Fransa’da edebiyat ve felsefe alanında iki lisans, iki master, iki doktora yaptım. O da yazarları ve düşünürleri tanımamı sağladı. Entelektüel sürece girdiğiniz zaman öyle bir iki kitap okumakla değil sürekli okumanız gerekir.


Çocukluğunuz nasıl geçti? Ailenizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mudanyalıyım, babam Giritli annem Gürcü. Annem bana daha okula gitmeden okuma yazma öğretti, onun için birinci sınıfı okumadım. Babam Mudanya’da Halk Partisi’nin başkanıydı. Annem de kadın kolları başkanı. Evimizde çok fazla kitap vardı. Çok okuma fırsatım olurdu. Hatta ilk okuduğum roman Refik Halit Karay’ın Bugünün Saraylısı’ydı. Annem ve babam terziydiler ve beni İstanbul’da okutacak güçleri yoktu aslında. Önce devlet bursunu kazandım. Burslu olarak da Fransa'ya gittim.

Nasıl bir ortamda büyüdünüz?

Yaşadığımız mahallede değişik kültürler vardı. Arnavutlar, Giritliler, Gürcüler... Birçok kültürün bir arada yaşadığı birçok dilin konuşulduğu bir yerde büyüdüm. Yunancayı çok küçük yaşlarda öğrendim. Birçok Batı dilinin kaynağı olan Yunancayı öğrenmek hayatıma büyük kolaylık sağladı.

Avrupa dillerini
konuşuyorum
Evet, birçok dili konuştuğunuzu biliyorum. Şu an kaç dili konuşuyorsunuz?

Avrupa dillerini konuşurum diyeyim. Türkiye sınırından çıkarsam eğer Yunanistan’dan Portekiz’e kadar gidebilirim. 60 yaşından sonra gerileme oluyor ama Allah’tan televizyon var. Mesela İspanyolcam gerilediğinde açıyorum İspanyol kanalını izliyorum.

Bir şiiri dört dilde ezbere okuduğunuz doğru mu peki?

Onu söyleyen mübalağa etmiş. Derslerde özellikle Baudelaire, Rimbaud, Mallarmê’nun şiirlerini okurum. Bir keresinde birinin birkaç dilde tercümesini okudum. Sanki bütün şairleri biliyormuşum gibi algılandı galiba. Her şair için değil ama birkaç şair için böyle olduğunu söyleyebilirim.

Şiir dışında ilgilendiğiniz bir alan da tiyatro.

Evet, beş sene Afife Jale Tiyatro Ödülleri jürisinde bulundum. Üstelik kendim de tiyatro yaptım.

Okulda mı?

İlkokuldayden, Galatasaray lisesindeyken ve Fransa’dayken... Şu anda da Galatasaray Üniversitesi’nde her sene bir oyun çıkarıp onu Grenoble Üniversitesi’nde oynuyoruz. Oradakiler de burada oynuyor. Bu arada Fransız yazar Jean Genet’nin Zenciler adlı oyununu ilk defa ben çevirdim, Türkçe olarak da sahneye koyduk.


#Prof. Dr. Nami Başer
#Galatasaray Üniversitesi
#Kim Milyoner Olmak İster
7 yıl önce