|

İpucu vermeden dizileri betimliyor

Dünyaca ünlü bilim kurgu dizisi “Westworld”, Türkçe dublaj ve sesli betimlemeli olarak Digiturk’te yayınlanacak. Pek çok projeye ses veren Emine Kolivar, “Hızlı akan karışık hikayesiyle dizi kendini hemen ele vermiyor. Sürprizi bozmadan, ipucu vermeden anlatmaya dikkat ettim” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 01:43 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Digiturk, yabancı dizilerin görmeyenler için de seyredilebilmesi için harekete geçti.
Digiturk, yabancı dizilerin görmeyenler için de seyredilebilmesi için harekete geçti.

Kalitesi ve kısa süreleriyle öne çıkan kablolu televizyon ve internet dizileri, görenler kadar görmeyen kişilerin de ilgisini çekmeye başladı. Bu ilgiyi keşfeden Digiturk, yabancı dizilerin görmeyenler için de seyredilebilmesi için harekete geçti. Sesli Betimleme Derneği ile Digiturk ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte görme ve işitme engelliler için Türkçe olarak sesli betimleme yapıldı. Özel gösterimde, başrollerini Anthony Hopkins ve Ed Harris'in oynadığı dünyaca ünlü “Westworld” adlı dizinin birinci sezon birinci bölümü yayınlandı. Görmeyen katılımcılardan kimi için çok karışık olan dizi, kimi içinse gizem dolu bir maceraya ilk adımdı.







TEORİLERİ DİKKATLİCE OKUDUM


Yabancı yapımlar arasında belki de anlatımı en zor dizi seçilmiş. Gören kişilerin bile anlamakta zorlandığı Westworld'ün betimleme çalışmasında elbiselerden fiziksel özelliklere, mekanlardan ufak detaylara kadar betimleniyor. Bütün bu anlatımlar hiçbir şekilde ipucu içermiyor. Sesli betimlemeleri yapan Emine Kolivar, “Betimlemelerin temel kurallarına dikkat ettim en başta. Hızlı akan karışık hikayesiyle kendini hemen ele vermiyor. Ben de anlayabilmek için internet yorumlarını, forumları, teorileri dikkatlice inceledim. Betimleme yaparken süprizi bozmadan, ipucu vermeden anlatmaya dikkat ettim” diyor. Kolivar 600'e yakın betimleme çalışmasında yer almış.







SIRADA BELGESELLER VAR


Daha önce 129 film sesli betimleme yoluyla Digiturk'te izlenebiliyordu. Yabancı dizi alanında bir ilk olma özelliği taşıyan projeyi değerlendiren Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, “Herkesle birlikte bu diziyi izleyebilmek çok güzel bir duygu. Filmlerden sonra şimdi de dizileri seyredeceğiz. Sırada ise belgeseller var. Son yıllarda sinema sektöründe görsellik çok öne çıktı. Bu açığı kapatabilmek için sesli betimlemenin daha da artması gerekiyor” diyor. Daha önce Türk dizilerini bu şekilde izlediklerini ifade eden Önalan “Westworld” gibi popüler yabancı dizileri de izlemek istediklerini belirtiyor. Daha önce görmeyenler için Türk Telekom Sesli Kütüphane'yi geliştiren Digiturk Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Erem Demircan, yeni dizilerin de yakın zamanda sesli betimleneceğini söylüyor.







Vahşi Batı'yı gerçek gibi yaşıyorlar


Michael Crichton'un aynı adlı romanından 1973 yılında sinemaya uyarlanan Westworld, geçen yıl dizi olarak günümüz seyircisiyle buluşmuştu. Jurassic Park'ın da senaristi olan Crichton, bu defa dinazorlar değil insanların bulunduğu bir tema parkı hikayenin merkezine koyuyor. Parkta vahşi batı deneyimi yaşamak için kovboy olan katılımcılar, robot insanların tuhaf davranışları sonrası tehlikede kalırlar.





#Westworld
#Digiturk
#Diziler
7 yıl önce
default-profile-img