|

İstanbul çiçeklerini istediğim bir şehir

A Paris şarkısıyla bir anda dikkatleri üzerine çeken A La Menthe albümüyle çıkışta gösterdiği performansı devam ettiren Riff Cohen, İstanbul’a geliyor. Çok farklı müzik tarzlarını bünyesinde buluşturan Cohen, “İstanbul çiçeklerini istediğim bir şehir” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 19/03/2017 Pazar
Güncelleme: 22:39 - 18/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Riff Cohen
Riff Cohen

Hepimiz onu A Paris şarkısı ve video klibindeki sempatik halleriyle tanıdık. Annesinin şiirlerini bestelediğini duyunca daha çok sevdik. Kliplerini kendi çektiği, kendi şarkılarını yazdığı, bütün yabancı şarkıcılar İstanbul güvenli değil deyip gelmezken o burada konser vermekte ısrar ettiği, hatta hamile olmasına karşın birkaç kez sahneye çıktığı için gönlümüzde taht kurdu. Bahsi geçen kişi Riff Cohen'den başkası değil. Cohen'in annesi Cezayir, babası ise Tunuslu. Ama kendisi Tel Aviv'de büyüyor. Bir kültür mozaiğinin içinde... O çeşitlilikten haliyle kişiliği de müziği de nasibini alıyor. “İstanbul benim en çok çiçeklerini istediğim şehir” diyen Riff Cohen 18-19 Nisan'da İKSV Salon'da konser vermeye hazırlanıyor.



EGZOTİK VE GÜZEL


Riff Cohen'in eşi Türk. Tekstil işiyle ilgileniyor. Cohen eşi ve iki çocuğuyla birlikte Paris'te yaşıyor. Melodileriyle bizi Ortadoğu'dan Kuzey Avrupa'ya, Türkiye'den Avrupa'ya götüren Cohen, annesinin şarkı sözlerinin her yaştan herkes için olumlu mesajları olduğunu, kendisinin ise çok daha kişisel ve tutkulu yazdığını söylüyor. İstanbul'da ilk sahne aldığında ailesinin de burada olduğunu belirten Cohen, İstanbulla ilişkisini ise şöyle özetliyor: “İstanbul, 'Rotza Prahim' (Çiçek İstiyorum) şarkısında da geçtiği gibi benim en çok çiçeklerini istediğim şehir. Kulağa egzotik ve güzel geliyor.”



EN ÇOK BİZ DİNLİYORUZ


Cohen, İbranice, Arapça ve Fransızca şarkılar söylüyor. İki tane albümü var. A Paris ve A La Menthe. En bilinen şarkılarından bazıları ise Jaime, Dans Mon Quartier, Helas, Marrakesh, Meshoch Be Gufi, Rotza Prahim, Que du bonheur. Riff Cohen İstanbul'daki ilk konserini 2013 yılının Aralık ayında Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde vermişti. 4 Aralık diye hatırlıyorum. O günden bu yana hayran kitlesini beşe hatta ona katladı. Cohen'in bugün itibarıyla Spotify'da 20 binin üzerinde aylık dinleyicisi var. Spotify'da dinlenme sırası ise şöyle: İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Paris.







Türkiye'ye yerleşmeyi düşündük


Riff Cohen'in en sevilen kliplerinden biri de 'Que du Bonheur' şarkısınına çektiği klip. Bu videoda Pomak Türklerinin düğün geleneğini kullanan Cohen, “Bu düğünün kostüm ve makyajlarını öğrendiğimde bana inanılmaz geldi. Çok ruhani buldum ve beyaz yüzün, vücudun üzerine konulan paranın anlamını anlamaya çalıştım. Ritüellerin hayatımızın bir parçası olmasını seviyorum. Özellikle de günümüz modern dünyasının. Videoda ayrışmış kültürleri bir araya getirdim ve sonunda da bütün bu kültürlerle birlikte mutlu bir hayat diledik” diyor. Eşiyle birlikte İstanbul'a yerleşmeyi düşündüklerini söyleyen Cohen, şimdilik bu düşüncenin aile özlemi nedeniyle askıda beklediğini kaydediyor.



Geleneksel tarzı seviyorum


32 yaşındaki Riff Cohen, müzikteki ideallerini bir bir gerçekleştiriyor. Şu an hayalini kurduğu şeyse kendi stüdyosunu kurmak ve evinin yakınında çalışmak. Bu sayede daha fazla albümü daha hızlı kaydedebileceğini söylüyor. Bizim onu sevdiğimiz kadar o da bizim müziklerimizi çok seviyor. Dinlediğin kimler var belki düet yapmak istediğin birileri vardır dediğimde “Taksim Trio var ve daha önceden dinlediğim çokça enstrümantal müzik. Geleneksel tarzı seviyorum ve geleneksel tarza sahip bir Türk büyükanne ya da dedeyle sahne almak isterim. Yine de daha fazla öğrenmem gerek. Eminim ki dinlemem gereken daha birçok müzisyen vardır” diye cevap veriyor.


#İstanbul
#Çiçek
#Şehir
7 yıl önce