|

İstanbul'da oto fareleri kıskıvrak yakalandı

İstanbul'da yaklaşık 35 aracı çalan 14 kişilik oto hırsızlığı ve gasp çetesi çökertildi. Çetenin kendi aralarında haberleşmek için internet üzerinden İsrail menşeili özel bir yazışma ve konuşma programı kullandıkları öğrenildi.

Yeni Şafak ve
13:30 - 27/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:54 - 27/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Operasyonda 4 ruhsatsız tabanca, pompalı tüfek, sahte 6 bin 500 dolar, sahte plakalar, ruhsatlar ve araç anahtarları ile otomobillerin beynini kopyalamada kullanılan elektronik bir cihaz ele geçirildi.
Operasyonda 4 ruhsatsız tabanca, pompalı tüfek, sahte 6 bin 500 dolar, sahte plakalar, ruhsatlar ve araç anahtarları ile otomobillerin beynini kopyalamada kullanılan elektronik bir cihaz ele geçirildi.

İstanbul'da yaklaşık 35 aracı çalan 14 kişilik oto hırsızlığı ve gasp çetesi çökertildi.


İstanbul genelinde araçların beyinlerini kopyalayarak ya da evden anahtarlarını gasp ederek çaldıkları belirtilen 14 kişilik oto hırsızlığı çetesinin mağdur ettiği kişiler arasında iş adamı Dinçer Azaphan ve Prof Dr. Mehmet Ersin Oba'da yer alıyor. Onlarca lüks aracı çalan çete İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekiplerinin teknik takibi sonucu ele geçirildi.



35 lüks aracı çaldılar


İstanbul'da eş zamanlı düzenlenen operasyonda 35 otomobili çaldıkları ileri sürülen suç örgütü çökertilirken, 14 şüpheli gözaltına alındı.



Alınan bilgiye göre, Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği ekipleri, kent genelinde teknolojik cihazlarla faaliyet yürüten ve bu yöntemle beyinlerini kopyaladıkları otomobilleri çaldığı belirlenen bir suç örgütüne yönelik çalışma başlattı. 6 aylık çalışmanın ardından 22 Şubat'ta Okmeydanı ve Gazi Mahalle'sinde şüphelilere ait tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 4 ruhsatsız tabanca, 1 pompalı tüfek, 6 bin 500 sahte dolar, sahte plakalar, ruhsatlar ve araç anahtarları ile otomobillerin beynini kopyalamada kullandıkları elektronik bir cihaz ele geçirildi. Operasyonda çaldıkları belirlenen 35 otomobile el konulurken, araçlar Fatih ilçesinde bir otoparka çekildi.



Araçların beynini kopyalıyorlar


Çete üyeleri özel teknolojik bir cihaz ile kopyaladıkları anahtarlarla araçlara girdikten sonra hırsızlara karşı koruma olarak oluşturulan ve araç çalıştırma sistemine takılan elektronik devre 'İmmobilizer' teknolojilerini çökerterek araç beyinlerini etkisiz hale getirdikleri, çalınacak araçlara yeni elektronik beyinler taktıkları, yeni beyinlerle uyumlu 'İmmobilizer Kitleri' ile otomobilleri çaldıkları öğrenildi.



Çete üyeleri, hırsızlık olaylarından sonra da araçlara taktıkları sahte plakalar ve düzenledikleri sahte evraklarla araçların rengini de değiştirerek sattıkları belirtildi.



İşadamı Dinçer Azaphan'ın aracı da var


Şüphelerin bu yöntemle işadamı Dinçer Azaphan ve özel bir hastanede Göz Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan Prof. Dr. Mehmet Ersin Oba'nın da otomobillerini çaldıkları öğrenildi.



Çete yakalandı oran yüzde 35 düştü

Olayı gerçekleştirdikleri ileri sürülen suç örgütü üyesi 4 kişi daha önce düzenlenen operasyonda yakalanıp cezaevine gönderildi. Son operasyonda ise aralarında örgüt lideri olduğu ileri sürülen İ.A. ve yardımcıları B.P. ile O.E.D.'nin de bulunduğu diğer 10 şüpheli de yakalanarak örgütün tamamen çökertildiği öğrenildi. Bu operasyonla birlikte oto hırsızlığı oranının yüzde 35 azaldığı belirtildi.



İnternet üzerinden özel programla haberleşiyorlar


Kendi aralarında cep telefonlarına indirdikleri İsrail patentli özel bir yazılımla haberleştikleri belirtilen 10 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.


Emniyetteki işlemlerinin ardından şüpheliler Bakırköy Adalet Sarayı'na sevkedildi.



#İstanbul
#İmmobilizer
#Oto hırsızı
7 yıl önce