|

İstediğin kadar öde

Sosyal yardım faaliyetleri sonucu yolları keşisen bir grup gönüllü Kadıköy’de Komşu Kafe’yi kurdu. Grup üyelerinin düzenli olarak ilgilendiği mekanda isterseniz kendi yemeğinizi yapabilirsiniz. Ne kadar hesap ödeyeceğiniz ise size kalmış. İster daha fazla ister daha az.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 07:35 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Adres: Rasimpaşa 
Mah. Uzun Hafız Sok. 
83/A, 34716 Kadıköy
Adres: Rasimpaşa Mah. Uzun Hafız Sok. 83/A, 34716 Kadıköy

Kadıköy, Yeldeğirmeni'nde daha önce benzerine pek rastlamadığımız bir mekan keşfettik. Dışarıdan bakınca sıradan bir kafe gibi gözükse de 'Komşu Kafe' isimli mekan komşularından çok farklı. Burada patron, şef, garson gibi hiyerarşi yok. Paylaşımcı ve katılımcı bir sistemle işleyen kafeye gelen herkes isterse mutfağa girip yemek bile hazırlayabiliyor. İstediğiniz kadar yiyip içtiğiniz bu kafenin asıl süprizi ise mekandan ayrılırken ne kadar hesap ödeyeceğinize kendiniz karar veriyorsunuz. İster fazla, ister az. Gönlünüzden ne koparsa onu bırakabilirsiniz. Ne kadar ödeyeceğini karar veremeyenler ise önerilen fiyatlara göz atabilirler.


Bu arada burası vejeteryan bir kafe.



PAYLAŞMAK TEMEL PRENSİP


Komşu Kafe'nin bir sahibi yok dedik. Sosyal yardım faaliyetleri sırasında tanışan bir avuç insan tanışmak, konuşmak ve paylaşmak için böyle bir mekan açmışlar. Kapitalist düzende her şeyi parayla ölçmeye itildiğimizi düşünen üyeler deneyimlerin parayla ölçülemeyecek kadar değerli olduğuna inandıkları için insanların birbirleriyle yeteneklerini, fikirlerini paylaşmalarını istiyor. Çünkü burada her insanın birbiriyle tanışması, kaynaşması ve ortak bir şeyler paylaşması, kafenin en büyük özelliği. Yerli müşteriler kadar turistlerin de sıkça vakit geçirdiği 2 katlı mekan haftanın yedi günü de açık. Buradaki tüm eşyalar mekanın konsepti gibi el birliğiyle toplanmış.





ÜRÜNLER TAZE VE DOĞAL


Mekanın bakımı ve mutfak kısmı grup üyeleri arasında günlere bölünmüş. Bizim ziyaret ettiğimiz gün Suriyeli Ahmed Sheik ve Ukraynalı Daniil Marchenko çeşit çeşit yemekleri çıkartmak için uğraşıyorlardı. Çoğu ekolojik üretim yapan çiftlik ve bostanlardan gelen yiyeceklerle hazırlanan yemeklerin olduğu kafede gelenler istediği yemekten istediği kadar yiyor ve mekandan ayrılırken bu hizmetin karşılığının ne kadar olduğuna kendisi karar veriyor.



BU MUTFAKTA ET YOK


Ev yemeklerinin yapıldığı Komşu Kafe'de, haftanın belirli bir günü yerel ve dünya mutfaklarına rastlamak mümkün. Mutfağına et girmeyen Komşu, veganların uğrak yeri. Kafenin menüsü ise değişken. Burada karalahana çorbası da içebilir, fellah köftesi de yiyebilir, erikli tartın tadına da bakabilirsiniz. Her lezzetten oluşturduğunuz karışık bir tabağın önerilen fiyatı ise 10 lira.












#Kadıköy
#Yeldeğirmeni
#Komşu Kafe
7 yıl önce