|

Kadınlar okudukça dünya güzelleşecek

Bağcılar'da yaşayan bir grup ev kadını, belirli aralıklarla toplanıp kitap okuyor, bu kitaplar üzerinde tahliller yaparak çetin tartışmalara giriyor. Kitap okuyarak dünyayı yeniden keşfettiklerini söyleyen bu kadınlar arasında psikolojik rahatsızlığını yenen de var, üniversiteyi bitiren de. İşi gücü kitap olan bu kadınlardan Kafiye Nişancı geliniyle birlikte kütüphanenin yolunu tutarken Rabia Kocataş da liseye kaydolarak kızıyla aynı üniversite sıralarında oturmayı hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 03:50 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kadınlar okudukça 
dünya güzelleşecek
Kadınlar okudukça dünya güzelleşecek

Bağcılar'da bir grup ev hanımı, hamur işleri eşliğinde altın günü yapmak yerine 15 günde bir toplanıp kitap okuyor, bu kitaplar üzerinde uzun tartışmalar yaparak diğer kadınlara da örnek oluyor. Büyük bir hevesle Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kütüphanesi'nin yolunu tutan bu kadınlara bu hafta bizler de eşlik ettik. Kütüphane sorumlusu Gülümser Hanım, kadınlar gelmeden önce çayı demlemeye koyulurken, haftanın okunacak kitapları da masadaki yerini aldı. Kitap okuma saatinin yaklaşmasıyla birlikte salon yavaş yavaş dolmaya başladı. Kimi çarşı pazar alışverişinden geliyordu kimiyse ev işlerini yapıp gelini ve çocuğuyla soluğu kütüphanede almıştı. Hep birlikte John Steinbeck’in ‘Fareler ve İnsanlar’ kitabını yorumlamaya başlayan kadınlar, fikirlerini birbirleriyle paylaşıyor, tartışmalara giriyordu. Bağcılar Belediyesi tarafından 2011 yılında hayata geçirilen "Bilge Kadın Platformu" kapsamında kitaplarla buluşan bu kadınların pek çoğu, çocuklarına 'Kitap oku!' demek yerine onlara rol model olmanın mutluluğunu yaşıyor. Kişisel gelişim kitaplarıyla başladıkları okuma serüvenine edebiyat, tarih, roman ve dünya klasikleriyle devam eden kadınların hikayelerini sizler için dinledik.

Songül Temel: Empati kurmayı öğrendim

Annesiz büyüdüğünü söyleyen Songül Temel, "Ben iyi bir anne olup kızımla empati kurabilmeyi çok istedim. Bu özelliğimi de kitaplarla kazandım. En çok kişisel gelişim kitapları okuyorum. Kızımla evde okuma saatleri yapıyoruz. Tolstoy'un 'İvan İlyiç'in Ölümü' adlı kitabı beni çok etkilemişti. Ölümün korkunç yalnızlığını hissettirdi bana yazar. 'Bir erkeği eğitirseniz bir adamı eğitmiş olursun ama bir kadını eğitirseniz bir toplumu eğitirsin' sözünün ne kadar doğru olduğunu anladım" diyerek devam ediyor: "Burada analizler yaptığımız için kitap bizi sarmasa da sonuna kadar okuyoruz. Bunu yaparak insanlara karşı da peşin hükümlü olmamayı öğrendim" şeklinde konuşuyor.



Kadriye Yavuz: Soğan kavururken bile okurum

 5 yıldır kütüphaneye gelerek kitap okuduğunu belirten Kadriye Yavuz, "Bu süreç içinde üniversiteyi de bitirdim. 'Kitap okuyarak neyi değiştirebiliriz?' diyenlere en güzel örnek olarak 15 Temmuz'u veriyorum. Okuduğum tarih kitapları sayesinde ülkemizin geçmişte yaşadığı darbeleri araştırmıştım. O gece de o bilinçle sokağa çıktım. Kitap elimden düşmüyor. Soğan kavururken de okuyorum" ifadelerini kullanıyor.


Kafiye Nişancı- Esengül Nişancı: Gelinimle analizler yapıyoruz

2012 yılından beri kütüphaneye gelerek kitap okuyan Kafiye Nişancı, şimdilerde gelini Esengül Nişancı'yı da koluna takarak kütüphanenin yolunu tutuyor. Geliniyle birlikte evde sürekli kitap analizleri yaptıklarını ifade eden Nişancı, "Ben kendime vakit ayırmak için geç kaldım ama gelinim erkenden bunu yapabilsin istedim. Çünkü kitap okuyunca kendiniz için bir şeyler yapıyorsunuz. Bu çok değerli bir şey" diyerek devam ediyor: "4 çocuk annesiyim. Bu zamana kadar hep çocuklarım okusun diye uğraştım. Dünyayı dört duvar arasında bildiğimi fark ettim ve kitap okumaya başladım. Sonra dışarıda bir dünya olduğunu keşfettim. Aslında kendimi keşfettim" diye konuşuyor.


Rabia Kocataş: Özgüven kazandım

 Kitap okumadan önce çok çekingen bir karaktere sahip olduğunu söyleyen Rabia Kocataş, "Kitap okumadan önce bir toplumda sadece dinleyici pozisyonundaydım. Şimdi ben de kendimi ifade edebiliyorum. Eskiden sürekli ev işleriyle meşgul olurken şimdi kitap fuarlarını takip ediyorum. Hedefim liseyi bitirip kızımla birlikte aynı üniversite sıralarında oturmak" diyor.


Emine Kılıç: Kitaplar benim doktorum

 2014 yılında panik atak ve ağır depresyon hastalığı geçiren Emine Kılıç, iyileşme sürecinde kitapların büyük faydasını görmüş. Kılıç, "Özellikle psikolojik rahatızlığı olanlar kesinlikle kitap okumalı. Faydasını görecekler. Kitaplar benim doktorum oldu" diyor.


#Bağcılar
#Kadın
#Kafiye Nişancı
#Rabia Kocataş
7 yıl önce