|

Kahvede bile klasik müzik dinletiriz

Yazar Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali babası gibi yazar kimliğinin yanında uzun yıllar müziğe emek vermiş bir akademisyen. Ayvalık’da kurduğu AIMA’da genç müzisyenleri dünyaca ünlü ustalarla buluşturuyor. Ali, herkesin kaliteli müzik dinlemesine imkan verilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Biz Ayvalık’ta kahvede de konser veriyoruz.”

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/04/2017 Pazar
Güncelleme: 07:27 - 30/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Kahvede bile klasik müzik dinletiriz
​Kahvede bile klasik müzik dinletiriz

7 Mayıs gecesi Grant Pera’da konser vermeye hazırlanan ve bu yıl 4. yaşını kutlayan AIMA(Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi) Festival Orkestrası’nın hikayesi bundan tam 19 yıl öncesine uzanıyor. Piyanist, müzikolog ve akademisyen Filiz Ali 1995 yılında emekli olunca Ayvalık’a yerleşmeye karar vermiş. Ancak onun emeklilik hayali bir kenara çekilmek değil, tam tersine klasik müziğin sesini bu şirin beldeden dünyaya duyuracak bir müzik akademisi nasıl açarım olmuş. "Akademide genç yetenekleri usta müzisyenlerle buluşturmak istiyordum" diyen Ali bu projesini hayata geçirmek için öncelikle eski öğrencilerinden ve tanıdıklarından yardım istemiş. Onların destekleriyle 1998 yılında AIMA’nın ilk temelleri atılmış.Filiz Ali o günleri “Ayvalık halkı da bize sahip çıktı yerel derneklerden arkadaşlarımızın kimi okulumuza kek pişirip getirdi kimi arabasıyla hocaları akademiye taşıdı. Gönüllülerin el birliğiyle açtığımız akademide ilk bir kaç yıl 10 günlük dersler vermeye başladık” diye anlatıyor.

Bugüne kadar akademide 500 öğrenci yetiştiren Ali, 19 yıldır bu akademide her sene farklı dallarda atölye çalışmaları yapıyor, hem atölyeye hem de ustalık sınıflarına katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen hoca ve öğrencileri ağırlıyor. Bir hafta süren yoğun dersler, öğrencilerin ustalarıyla birlikte verdiği kapanış konseriyle sona eriyor.

KAHVEDE KLASİK MÜZİK KONSERİ

“Konserlerimizi kimi zaman meydanda kimi zaman kahvede veriyoruz. Çünkü kaliteli müziği dinlemek her kesimin hakkıdır diye düşünüyorum” diyen Ali, bu konserlerle Ayvalık’ın kültür ve sanat hayatını zenginleştirmeyi hedeflediğini söylüyor. Ali dinleyici kitleyle birlikte Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerin dışında yaşayan gençlerin de gerçek kalitede müziğe ve sanata ulaşmasına ön ayak oluyor. Zaman içinde gelişen akademide yaylı çalgıların yanı sıra bestecilik, yaratıcı yazarlık, piyano ve gitar ustalık kursları da düzenleyen Ali, farklı sanat dallarıyla ilgilenen gençlere katkıda bulunduğu için çok mutlu.


DÜNYACA ÜNLÜ SANATÇILAR

AIMA 19 yıldan bu yana; Ayla Erduran, Suna Kan, Lukas David, Peter Bruns, Valeri Oistrakh, İdil Biret, Andrej Bielow, Marco Misciagna ve Christoph Henkel gibi dünyaca ünlü sanatçıları ağırlamış. Şimdi ise 7 Mayıs’ta yine dünyaca ünlü sanatçılarla gençleri sahnede buluşturmanın heyecanını yaşıyor. Bu konser için Filiz Ali bize şu bilgileri veriyor: “Bu İstanbul’da verdiğimiz dördüncü konser olacak. Konserin solistleri keman sanatçısı İstanbul’daki Andrej Bielow ve viyola sanatçısı Marco Misciagna olacak. Konserde Barok dönemden tangolara uzanan zengin bir repertuvar seslendirilecek. Aynı zamanda Bielow ve Misciagna 22-30 Temmuz’da Ayvalık’ta düzenlenecek olan AIMA Keman ve Viyola ustalık sınıflarını da yönetecek”

Yaz kursları ise 7-14 Eylül tarihlerinde Alexander Rudin yönetiminde viyolonsel masterclass’ının ardından 15-22 Eylül’de İdil Biret yönetimindeki piyano sınıfıyla sona erecek. 25-30 Eylül’de de müzisyenin kendi alışkanlıklarını, tepkilerini ve hareketlerini sorgulamasını sağlayan, çalgısıyla arasındaki ilişkiyi geliştirmesine yardımcı olan “Alexander Tekniği Atölyesi” yapılacak.


#Sabahattin Ali
#Ayvalık
#AIMA
#Kahve
#Klasik müzik
7 yıl önce